С тъпан напред и песен на уста: Леденото хоро в Тунджа

Вижте атмосферата от мъжкото хоро в Калофер!
Обновена: 6 яну 2017 12:26 | 6 яну 2017 10:16, Боряна Павлова
71

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Десетки мъже от Калофер влязоха в студените води на Тунджа, за да изиграят традиционното ледено хоро. По думите на местните този ритуал е на повече от 150 години.

Въпреки че водата е малко под нулата, това не спря желаещите да се потопят във водата. Малко преди да "нагазят" в нея, ледът беше разбит специално от тъпанджия.

Който хване кръста, после трябва да го предаде на най-младия участник.

Според традицията, след като свърши леденото хора, в реката могат да бъдат кръщавани и деца.

Кметът на Калофер призова първо местните и младите хора да влязат във водата. Гостите са десетки, а има и такива дошли от чужбина.

Веднага след като излязоха от водата, някои от смелчаците застанаха пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да споделят какво е било усещането.

"Реших, че искам да усетя нещо по-българско. Поне за себе си реших, че искам да го усетя като тръпка и се случи. Наистина който иска да усети нещо по-национално, по-истинско, по- от едно време нещата. Тук е мястото", сподели мъж от Девня, който влиза в ледените води на Тунджа за втора поредна година.

"Емоцията е несравнима, докато не влезеш вътре, няма как да усетиш, тук е просто магично. Ние сме от Варна и идваме тук за трета година и догодина пак ще дойдем. Просто има една енергия, има една емоция, която няма къде другаде да усетиш", разказа пък друг младеж.

42269 гледания   |  Още видео


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът е луд човек. Затова успява да оцелява :)
49
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
топките им ще измръзнат ама няма да се откажат да покажат колко големи мъжаги са
48
2
 
7
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Тази традиция е била хубава , когато са си я правили хората от Калофер и не е имало 100 журналисти и 1000 кибици. Дори самите хора от Калофер се дразнят ,че се популяризира толкова.
47
8
 
2
 
! Отговори
честит преди 1 година
Какво да коментираме-гледайте,слушайте и се гордейте с тези българи.
----
особено с тия п.сове се гордеем изключително.
Динковци.
46
2
 
7
 
! Отговори
Борис преди 1 година
Някой беше написал, че традицията е на 150 години, че и повече. Зависи за коя говорим. Хвърлянето на кръста е вековна традиция. Леденото хоро е на 20 години.
45
14
 
2
 
! Отговори
честит преди 1 година
цър.вули
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До честит. Не господине , това е БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИЯ
43
1
 
16
 
! Отговори
Казасов преди 1 година
Какво да коментираме-гледайте,слушайте и се гордейте с тези българи.
42
17
 
5
 
! Отговори
честит преди 1 година
селска спартакиада
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът може да си загуби територията и пак да си я върне, може да си разруши държавата и пак да си я създаде, може да си забрави историята и пак да си я припомни.
Но обичаите - това е душата на българина. Забравим ли ги - край. Вече не сме ние. Именно затова скимтят *** като Минджев. Българщината ги дразни до мозъка на костите защото са слуги на Яга - Йехова демонът архи-враг на българите и на човеците като цяло.
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви ги и излял тоя чеврей Иво Минджев.... Женствените комплексари изпитват ужас от великите хилядолетни български традиции и обичаи за изпитване и опазване на мъжествеността. Преди хилядолетия обичаят е бил дори още по-суров, непонятен за модерните омърсени душици като Минджата.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в харманли не се ли играе мъжко хоро? поканете мюслитата да се интегрират. да усетят разликата с пустинята.
38
4
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Сopocкият гном Иво Инджев сега плюе на сайта си българската традиция в Калофер!
37
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До професорите, които спорят какъв бил празника и откъде произлизал : Идеята на празниците и традициите е да ни сплотява като народ, който има обща съдба, ценностна система и разбирания за живота. На мен не ми пука откъде е произлязла дадена традиция, важното е че е оцеляла през вековете и се нарича българска. Много народи по света въобще нямат такава култура и традиции като нас. Гордейте се със себе си и произхода си !
36
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Протурксия "сайт" фес.бг, отново показва същността си като оставя коментари плюещи българите и българщината, а трие коментарите на българите. Фесове мизерни... трийте колкото искате, но знайте че не се гаси туй що не гасне. А вие ще си останете едни жалки ибрици с квадратни глави и миризливи души....
35
4
 
16
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 1 година
Всъщност да го кажа на това Богоявление, обрядът възникнал някак си инстинктивно е един от светлите лъчи на възвръщащото се Тенгрианство. Калоферци, могат и да не знаят, защо влизат във водите и играят хоро в тях, но това е старата ни почит към творческият аспект на Тангра - двуглавият алп Чулман, покровител и защитник на Българският народ на земята. Музиката е най-любимото му нещо, самият той свири на музикален инструмент и живее под водата. Лукавите, мазни и подли гръци, го нарекли Посейдон
34
9
 
8
 
! Отговори
p преди 1 година
че това което виждат сега е много изродена версия на традицията която е;или по скоро беше.Разбира се хората и кмета го позволяват защото всички къщи за гости и кръчми са пълни поне за седмица
33
1
 
17
 
! Отговори
p преди 1 година
Традицията си е супер , но мисля че медийте я опорочиха.Преди години като ходеше и баща ми бяха 10-15 човека на хорото ,попа кмета и техните роднини и малко хорат които си следят ритуалито по Кръстовден .Една година не знам откаде дойде някакъж екип от някоя телевизия и от тогава народа взе да се увеличава до митинга който е днес ,а от традиционните песни традиции много малко е това което е останало .Разбирам и защо има хора които не одобряват традицията - просто да имат предвид
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 34 Това да не е на Радой Ралин...напомни ми на неговия изказ.
31
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българи юнаци! Юнаци с калпаци. Под калпаците кратуни. Просто нямам думи!