Водосвет на бойните знамена на Богоявление

Президентът Плевнелиев ще присъства на ритуала в София
12
Водосвет на бойните знамена на Богоявление
Снимка: Булфото, архив

Днес ще се извърши и традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. Ще бъде отслужен пред паметника на Незнайния воин в София, съобщиха от Министерството на отбраната.

По време на водосвета ще бъдат поръсени със светена вода знамената-светини на 1-ви конен полк, 23-и пехотен Шипченски полк, 15-и пехотен Ломски полк, 13-и пехотен Рилски полк, 24-и пехотен Черноморски полк, 31-ви пехотен Силистренски полк, 30-и пехотен Шейновски полк и 25-и пехотен Драгомански полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия "Г. С. Раковски", военните формирования 44 510 - София, 22 320 - Божурище, 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево.

На ритуала в София ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, заместник-министрите на отбраната в оставка Атанас Запрянов, Десислава Йосифова и Орхан Исмаилов, началникът на отбраната генерал Константин Попов, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, граждани.

По традиция в София ще бъдат изкарани за ритуала старите бойни знамена, участвали в Балканските войни, в Първата световна война и в Заключителния етап на Втората световна война, уточниха от НВИМ. Обикновено сред тях са знамената по времето на Княз Бетенберг и Цар Фердинанд, както на 13 Рилски полк и на 15 Ломски полк. Организацията в столицата се осъществява от Националната гвардейска част.

Богоявленски водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

В Пловдив ритуалът се извършва в двора на Катедралния храм "Св. Богородица" от Пловдивския митрополит Николай.

След литийно шествие и участие в хвърлянето на разпятието в река Чая в Асеновград ще бъде осветено и бойното знаме на 4-ти артилерийски полк. Ритуалът ще бъде отслужен от отец Йордан на пл. "Акад. Николай Хайтов" в Асеновград.

Бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово ще бъде осветено на Желязковия мост на река Тунджа в града. Преди това ще бъде отслужена празнична Света Литургия в църквите "Св. Николай" и "Св. Богородица".

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година, припомниха от Историческия музей. До падането на България под османско владичество водосветът се е отслужвал преди всяка битка, която води българската войска. След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: водосвет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Осветени бяха всички две бойни знамена. Присъстваха всички армейски части от сухопътните войски, а именно Данчо Пинтата, Малкото Руменче и Стефунци Айдука. Не пропуснаха да се появят и няколко счупени съветски танка от 49-а година и гордостта на българската авиация - единственият и уникален МиГ-29, ремонтиран с части от стари полски хладилници.
2
6
 
2
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 7 години
А ако няма бог?
1
3
 
11
 
! Отговори
ДОДО преди 7 години
АРМИЯ СЕ ПРАВИ ОТ НАРОДА. Така ЧЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА ОСВЕТИ И ЗНАМЕНАТА. НА БЪЛГАРИТЕ. КОИТО. ИЗБЯГАХА ОТ БЪЛГАРИЯ