Минус 100°C! Толкова ни се събират да изтърпим за седмица!

Още няколко дни студ, после зимата отстъпва, прогнозира синоптик
10 яну 2017 07:00,
90
Минус 100°C! Толкова ни се събират да изтърпим за седмица!
Снимка: Reuters

Почти минус 100 градуса по целзий ни се събират за изтърпим в една от най-мразовитите седмици през последните зими у нас.

Смразяващата температура е сбор от средните минимални температури за страната от петък до днес плюс прогнозните за утре и вдругиден. Синоптиците са категорични, че дни с температури от минус 20 в България е имало и преди, но толкова продължително вледеняване не е имало от 30-40 години.

В петък минималната температура е била -10 градуса, в събота -15, в неделя -18, в понеделник -14, във вторник -15, показват данните на TV-MET, цитирани от "24 часа".

Още по темата

Като се прибавят очакваните в сряда -10 и в четвъртък -13, се получава общ сбор за 1 седмица от минус 95 градуса, почти минус 100.

Според синоптика Симеон Матев студът отстъпва, започва затопляне. Толкова ниски температури като в събота и неделя са малко вероятни до края на зимата.

В понеделник в цялата страна нямаше температури под -20 градуса. Минус 19 бе само в Добрич. В останалата част на страната сутрешните температури стигнаха от -10 до -15 градуса.

Очакванията за рекорден мраз бяха свързани с прогнозата отпреди 3-4 дни за ясно време.

Сравнително по-топлото време се дължи на това, че цялата страна бе затисната от облаци, придружени с лек снеговалеж. Ниски температури от рода на -17 до -20 градуса са възможни, но само в района на Добруджа, поясни Матев.

Във вторник се очаква ново влошаване на времето. То се дължи на циклон, който се формира в Южна Гърция в посока Черно море. Вечерта пак ще завали сняг, най-вече в Източна България. Очакват се и виелици. Снежната покривка ще е 10-20 см, но заради навяванията ще се образуват преспи.

Във вторник температурите ще се движат от минус 8-10 на северозапад, до плюс 1-2 градуса по Южното Черноморие. В сряда снегът ще спре. Вятърът ще отслабне.

В нощта срещу четвъртък слаб сняг ще превали отново в Югоизточна България, но като цяло затоплянето ще продължи. В четвъртък ще бъде предимно слънчево. Призори на места в низините ще има краткотрайни мъгли.

Сутрешните температури ще са сравнително ниски - от -17 до -10 градуса. Но дневните ще се повишат от минус 3-4 градуса в Добруджа до плюс 3-4 градуса в южните части на страната.

В петък повишението на температурите ще продължи и през деня на много места те ще са положителни - до плюс 4-5 градуса.

В събота от северозапад на югоизток с усилване на вятъра ще прониква по-студен въздух. Това застудяване обаче ще е доста по-приемливо. Ще превали в Северна България сняг, а в Южна - дъжд и сняг, като валежите ще са в рамките на 5-10 л на кв. м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.