Минус 100°C! Толкова ни се събират да изтърпим за седмица!

Още няколко дни студ, после зимата отстъпва, прогнозира синоптик
10 яну 2017 07:00,
90
Минус 100°C! Толкова ни се събират да изтърпим за седмица!
Снимка: Reuters

Почти минус 100 градуса по целзий ни се събират за изтърпим в една от най-мразовитите седмици през последните зими у нас.

Смразяващата температура е сбор от средните минимални температури за страната от петък до днес плюс прогнозните за утре и вдругиден. Синоптиците са категорични, че дни с температури от минус 20 в България е имало и преди, но толкова продължително вледеняване не е имало от 30-40 години.

В петък минималната температура е била -10 градуса, в събота -15, в неделя -18, в понеделник -14, във вторник -15, показват данните на TV-MET, цитирани от "24 часа".

Още по темата

Като се прибавят очакваните в сряда -10 и в четвъртък -13, се получава общ сбор за 1 седмица от минус 95 градуса, почти минус 100.

Според синоптика Симеон Матев студът отстъпва, започва затопляне. Толкова ниски температури като в събота и неделя са малко вероятни до края на зимата.

В понеделник в цялата страна нямаше температури под -20 градуса. Минус 19 бе само в Добрич. В останалата част на страната сутрешните температури стигнаха от -10 до -15 градуса.

Очакванията за рекорден мраз бяха свързани с прогнозата отпреди 3-4 дни за ясно време.

Сравнително по-топлото време се дължи на това, че цялата страна бе затисната от облаци, придружени с лек снеговалеж. Ниски температури от рода на -17 до -20 градуса са възможни, но само в района на Добруджа, поясни Матев.

Във вторник се очаква ново влошаване на времето. То се дължи на циклон, който се формира в Южна Гърция в посока Черно море. Вечерта пак ще завали сняг, най-вече в Източна България. Очакват се и виелици. Снежната покривка ще е 10-20 см, но заради навяванията ще се образуват преспи.

Във вторник температурите ще се движат от минус 8-10 на северозапад, до плюс 1-2 градуса по Южното Черноморие. В сряда снегът ще спре. Вятърът ще отслабне.

В нощта срещу четвъртък слаб сняг ще превали отново в Югоизточна България, но като цяло затоплянето ще продължи. В четвъртък ще бъде предимно слънчево. Призори на места в низините ще има краткотрайни мъгли.

Сутрешните температури ще са сравнително ниски - от -17 до -10 градуса. Но дневните ще се повишат от минус 3-4 градуса в Добруджа до плюс 3-4 градуса в южните части на страната.

В петък повишението на температурите ще продължи и през деня на много места те ще са положителни - до плюс 4-5 градуса.

В събота от северозапад на югоизток с усилване на вятъра ще прониква по-студен въздух. Това застудяване обаче ще е доста по-приемливо. Ще превали в Северна България сняг, а в Южна - дъжд и сняг, като валежите ще са в рамките на 5-10 л на кв. м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тая медийна атака с "невиждани" студове вече е жалка. предпочитам да "чета" че сме топ туристическа дестинация, или че имотите поскъпват феноменално
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До чудоПреди месец ме питат: Колко е десет по сто грама? Аз без да се замислям директно казвам ЕДИН ЛИТЪР. В следващия момент умрях от смях, а човекът, който ми зададе въпроса вика, не се притеснявай , всички които ги питах, така отговарят))
44
1
 
28
 
! Отговори
чудо преди 7 години
Аз пък ще изпия 300C тази седмица сумарно:)
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А има ли скала, която мери подобни новини? Няма, защото я счупихаDТова всеки ден го търпим, ние сме герои!"Умирай трудно", ряпа да яде!
42
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стигнахме дъното. Появяват се вече откровени глупости на неграмотни.Името на Целзий (все още) се изписва с главна буква.В системата SI не съществува изписване "л на кв. м", a просто l/m2.Отчетите на хода на температурата не се събират, но могат да се сравняват и анализират математически.При изписване на посока в българския език (все още) се използва предлози.
41
0
 
8
 
! Отговори
По чудо оцелял преди 7 години
Очаквам статията да се актуализита в края на зимата......... ***
40
1
 
17
 
! Отговори
nekoi преди 7 години
егати и тъпотията - не знам защо решихте да "събирате" градусите. Толкова ли няма за какво да пишете. Ейто ви една задачка, ако имате една чаша с вода с 10 градуса и една с 40градуса като ги съберете в трета чаша - според вас ще стане 50градуса . ***!!!
39
1
 
19
 
! Отговори
месара преди 7 години
абе , днес бг. , " голямо " заглавие измислихте , я сметнете колко стотин градуса ни очакват през лятото ! някои човек като прочете първото ви изречение може да получи удар ,- не мислите ли !?
38
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опитах се да сметна колко общо по Рихтер са били земетресенията миналата седмица и според сметката излиза, че планетата не съществува.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова ли няма какво да пишете, че вече тотални простотии изтипосвате? Ми по-добре пишете за Ком Кардашян. 100 пъти по ползотворна ще е такава статия.
36
0
 
0
 
! Отговори
44 преди 7 години
да превежда новини исках да кажа...
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 33Защо си мислиш, че имат диплома по журналистика? :) Всеки може да направи сайт като този и цял ден да превежда сайтове от други агенции и ако има малко акъл в главата няма да съчинява подобни глупости.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ахахахахаха минус сто :D
33
0
 
12
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Шуробаджанащината при назначаване на работа в тази медия си личи отдалеч.....То айде наши хора но поне малко от малко да им се отдава тази работа..
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сравнително по-топлото време се дължи на това, че цялата страна бе затисната от облаци, придружени с лек снеговалежЗатисната))) Сериозно? Облаците са придружени. Абе винаги съм знаел, че не лесно да си самDDDМоля ви, кажете колко плащат за писане на такива текстове?
31
1
 
16
 
! Отговори
Maks преди 7 години
Нормална зима, да убие бактериите и вирусите. Топла зима - много болни . Обявих код червено - свинско и винско и до края на зимата ще се съобразявам с този код.
30
1
 
15
 
! Отговори
Кака Гинка преди 7 години
Да бе, то като те таковат 3 10-ви и все едно те е таковал 30 см-ов.
29
0
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
глупости на търкалета е цялата паника, само преди 4 години имаше мраз дето продължи над месец
28
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Минус 100C! Толкова ни се събират да изтърпим за седмица!" Поне 100 тъпоумни журналистически напъна по темата! Толкова ни се събират да изтърпим за седмица!
27
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Журналистът" написал това глупаво заглавие, веднага да си скъса дипломата!