Само за седмица: Коли на трупчета за 270 без книжка и 160 пияни

Издадени са хиляди актове и фишове, крутите проверки продължават
24 яну 2017 12:10,
80
Само за седмица: Коли на трупчета за 270 без книжка и 160 пияни
Снимка: архив, Булфото

8340 нарушения на пътя са установени в страната от 16 до 22 януари, показват данните на Главна дирекция "Национална полиция".

Издадени са 3889 фиша и са съставени общо 3107 акта. Издадените електронни фишове са 5815.

Броят на установените неправоспособни водачи е 270. 159 души са управлявали моторно превозно средство след употреба на алкохол, от тях 77 с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила, т.е ще бъдат съдени.

Още по темата

Припомняме ви, че от 21 януари са в сила още по-строги наказания за водачите без книжки, за пилите шофьори и за тези без задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Новите промени в Закона за движение по пътищата дават право на катаджиите да свалят номерата на колите на пияните, дрогираните или онези, които карат без книжка. Тази принудителна административна мярка се налага за 1 година само ако е заловен в нарушение собственикът на автомобила. Тогава колата се отписва от регистъра и след 12 месеца собственикът й трябва отново да ходи на каналите на КАТ и да й извади нови номера. Любопитното е, че ако автомобилът е на името на друг човек или на юридическо лице, мярката се налага само за 1 месец и не e необходима нова регистрация.

Наказанията за пияни и дрогирани шофьори, като и за такива, които карат без книжка, скачат драстично. За първи път се въвежда междинна стойност от 0,8 промила алкохол. Ако пробата на водач покаже от 0,5 до 0,8 промила глобата няма да е от 200 до 500 лв., а направо 500 лв. Книжката му ще се отнема за 6 месеца, а не както е досега – от 1 месец до 1 година.

Ако пробата сочи от 0,8 до 1,2 промила глобата става 1000 лв., а отнемането на свидетелството е за 1 година. Остава правилото, че за концентрация над 1,2 промила се носи наказателна отговорност и виновният може да получи до 2 г. затвор.

В случай че шофьорът откаже тест с дрегер или кръвни проби за алкохол и наркотици, глобата му става 2000 лв. вместо досегашните от 500 до 1000 лв.

Зимните гуми не са задължителни от 15 ноември до 1 март. През този период може да се кара и с летни, стига те да имат грайфер над 4 мм.

От КАТ допълват, че за периода от 16 до 22 януари в страната са станали 81 катастрофи, при които са загинали 5 души, 104 са пострадалите.

Органите на реда ще продължат да следят данните за тенденциите на пътя, за да се прецени дали има необходимост от допълнителни промени в подхода по отношение на проверките и нарушителите на пътя.  Целта е да се подобри безопасността на пътя и да се намалят жертвите и ранените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
ангел преди 7 години
До ддт 10 лв.за това че не си я носиш,но си я имаш
64
4
 
6
 
! Отговори
до 75 преди 7 години
В повечето случаи, вместо да черпиш катаджиите с кафета за по 20 лева, ще ги черпиш с кафета за по 40 лв.
63
2
 
9
 
! Отговори
ддт преди 7 години
Някой може ли да ми каже какво се случва ,ако си си забравил книжката и те хванат?
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът не е, че КАТ са глобили един-двама. Проблемът е, че КАТ не са глобили хилядите правещи нарушение след нарушение.
61
4
 
11
 
! Отговори
Животно преди 7 години
Начи друго животно като булгаристанеца няма ! Все някой му пречи...все измисля как да заобиколи закона....все да се направи на гявол и да се измъкне сух, за да се подиграва на другите....то е ясно че КАТ не работи като хората, ама като ви спре КАТ защо се бъркате с 20 лв бе тарикати? поне 50% от шофьорите карат пили ! да не говорим за книжки....дано това с табелите проработи...
60
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българинЕ, мен са ме спирали, ей така, да се изтъпанчи колежката и да си придаде важност. Загубиха ми 10-а минути да се правят на важни и да ме пуснат. Сами се отказаха и на дрегер да ме проверяват, зер по-тънко да им излезе откъм консумативи.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като сравните сбора на фишовете и актовете с броя на установените нарушения, какво получавате? Къде е разликата? Толкова много роднини ли имат КАТ-аджиите?
58
3
 
1
 
! Отговори
Crown преди 7 години
Feodalite srestu bg naroda...?!
57
0
 
6
 
! Отговори
? преди 7 години
Тоя закон е кърпен таман 60 пъти за последните години и ефект никакъв...
56
1
 
4
 
! Отговори
Промиване на мозъци преди 7 години
Всеки един шофьор колко нарушения прави за една година? Ако шофира всеки ден, може би средно по 100 нарушения на ден или 36500 на година. За колко от тях е санкциониран? Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ НУЛА. Ако шофира веднъж-два пъти седмично, прави за седмицата примерно 300 нарушения, което прави 15600 нарушения за година. За колко от тях е санкциониран? Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ НУЛА. Не забравяйте, че всяко превишение на скоростта даже и с малко е нарушение, което е и най-често срещаното нарушение.
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а защо ако си без преглед, гражданска и износени гуми не ти свалят номерата?да не би това да е по-безопасно?
54
0
 
15
 
! Отговори
Събудете се! преди 7 години
Удивително е, че все още има хора, които си мислят, че ако наказанията са жестоки, това щяло да спре нарушителите!!! Отворете си очите и вижте, че от 27 години е едно и също! КАТ предлага все по-огромни наказания, депутатите без да мислят ги гласуват и резултата е ясен предварително - нарушенията се увеличават. Трябва да си голям наивник, за да си мислиш, че ако в закона пише нещо и ТО НЕ СЕ ПРИЛАГА ВИНАГИ, както е в България, закона ще има ефект. Това е проблема - КАТ не прилага закона.
53
1
 
8
 
! Отговори
КАТ спи преди 7 години
Само 8340 нарушения за 7 дни, значи КАТ нищо не прави.Това са 1191 нарушения на ден, а само на едно място на един булевард в София, примерно на Ботевградско шосе, на ден се правят много повече нарушения. На ден 2 България се правят средно по примерно 200 милиона нарушения, което значи, че КАТ санкционира за 1 нарушение на всеки 168 хиляди нарушения. даже да не са 200 милиона, а 20 милиона, което е силно занижено, то пак е същото - КАТ не работи.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще почне едно прехвърляне на коли на дядовци и баби
51
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе по-високите глоби и т.н. добре, но нещо не разбрах логиката им ако автомобила е на друго физическо или юридическо лице. Демек ако шофьор в дадена фирма е обърнал 2 бири по време на работа и го хванат, ще глобят фирмата като свалят номерата на колата за 1 месец. Това може да има много пагубен ефект върху малките фирми. От друга страна,е обратното за лизингови автомобили. Напиеш се с твоя автомобил на лизинг, хванат те, и ти свалят номерата само за 1 месец. Защо? Няма никаква логика.
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Издадени са хиляди актове и фишове, крутите проверки продължават."---Ле-ле, какво се е разтичала Румянка Бъч. накрая! '*** нЕма 'а те избЕрат пак, не се 'аби, моме! Оно се свъ. :)
49
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както казваше Мадридскио Пъдар докато не му се смени чипа на бай *** нищо няма да се промени. По Татово време народа беше друг с друг морал и психика. Човек за човека беше другар и приятел. Помня на баща ми и майка ми поколението как си помогаха веселеха на почивки ходеха с приятели колеги. Това поколение си отиде и настана пълна сбъркания. Що годе от нашето поколение 50 годишните все още има читави но сме капка в морето. Болшинството от новото поколение незнаят на кой свят са и защо са живи
48
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато българина помете човек на пешеходна патека, слиза от колата и му казва "що не гледаш, къде минаваш бе, да ти таковам таковата" - ако пешеходеца е жив го бие ако е мъртъв го хвърля в храстите и продължава. Най-голямата трагедия сполетяла Европа и света е, че падна желязната завеса и българина се разпъпли из света! Сега във всяко кътче на света има ***, които ритат жени по стълбите, крадът банкомати, замерят делфини с консерви или газят хора. Няма друго такова животно като българина.
47
1
 
10
 
! Отговори
Малко е преди 7 години
Пиян, дрогиран, без книжка - наказателна отговорност - затвор или да ги пускат на път само с роднините им да се убиват каквото искат да правят !!! МАЛКО Е !
46
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българина не е дорасъл еволюционно да се вози на кола. Няма как да бъде иначе, като 5 века се е возил на магарета и целия 20 век на трактори и москвичи. Вземете колите на тези камикадзета, преди да са се разпъплили в цивилизованите държави и изпогазили хората!