Жителите на Елин Пелин vs. сирийско семейство: Не ги искаме тук!

Кметът отказва да ги настани, въпреки че бежанците са със статут
388
Жителите на Елин Пелин vs. сирийско семейство: Не ги искаме тук!
Снимка: Кадър bTV

Общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут.

Още по темата

От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората ги гонят. Според кмета на града Ивайло Симеонов жителите на Елин Пелин не са без хуманност, но решението им е, че не искат да бъдат настанявани бежанци.

Така че заради тях той е категоричен – няма да пусне семейството да се засели трайно там.

"Те трябва да намерят друго място, където да живеят. Не смятам да допусна, който и да нарушава мира на моите съграждани", отсече кметът пред bTV.

Акрам Наюф, представител на сирийците у нас заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека, както и българските закони.

"Тези хора има статут, хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН", каза той.

Кметът уточни, че общината не е взимала решение, а той изпълнява волята на хората. Живеещите в общината размениха остри реплики със семейството и заявиха, че не ги притесняват те самите, а това, че след тях ще дойдат млади и здрави мъже, които са държали оръжие и знаят какво е смърт.

Сирийците са учудени от реакцията на хората и действията на институциите. Според Фахим засега няма смисъл семейството му да опитва да се премести на друго място, където може да ги очаква същото отношение.

Фатима и Фахим споделят, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци. В опит да избягат от смъртта и агонията на войната, пътят им ги отвежда в България.

"Търсехме спокоен живот. В България знаем, че всичко е много хубаво", споделя Фахим Джабер. Не след дълго  получават и хуманитарен статут, а по закон общината е длъжна да им издаде лични документи. Вече два месеца това не се случва. Общинските съветници решават да не се регистрират чужденци на територията на Елин Пелин. Така семейството попада в омагьосан кръг.

"В конкретния случай е изготвено и писмо до кмета на общината, че са получили такъв статут и с цел именно тяхната регистрация на мястото, което  те са заявили да пребивават. Няма законова пречка да се извърши такава регистрация на територията на общината", коментира Димитър Киров от дирекция "Качество на производството за международна закрила".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
5
 
5
 
! Отговори
До: Мама преди 7 години
Маме, това с "оди се гръмни" няма да го коментирам. А що се отнася до Сирия, попрочети малко колко българи, които сега са пенсионери, навремето са изкарали добри пари в Сирия като лекари, архитекти, инженери и т.н. Перди някой да реши да налага "демократичните ценности" там. Всеки си има право на мнение. Ти ако искаш мрази целия свят, но от това няма да станем по-проспериращи. Мисля, че поне на християните трябва да се помага.
174
6
 
1
 
! Отговори
GERMANEC преди 7 години
V GERMANIQ BALGARITE BA4KAT 12 MESECA POLE 6 MESECA NA GARBA NA GERMANECA. PAK 12 RABOTA PAK 6 NA GARBA NA GERMANECA...NE STE DOBRE DO6LI TUK, NQMATE RAZLIKA OT SIRIYCITE
173
1
 
16
 
! Отговори
Обратното е преди 7 години
До до офф 186Не те идват, защото ние сме напуснали. Нас ни гонят, за да населят тях.Явно е планирано отдавна като крупна замяна на население. Целият развой на събитията в световен мащаб и насилствено налаганата ни толерастия го доказват.
172
14
 
6
 
! Отговори
Де Гол преди 7 години
Алоууу, къде е прокуратурата, в Елин Пелин сутрин по БТВ имаше хора който заплашваха сирийците с бесене с главата надолу , няма ли да се самосезирате и да издирите хората от Ел.Пелин.
171
3
 
6
 
! Отговори
До: ABC преди 7 години
Така е, ама се съгласи, че обикновено чистички българи ги превозват с бусове на тумби и българи вземат пари за тази услуга. Най-вероятно и тези ги е прекарал някой "патриот" - каналджия :-)
170
4
 
14
 
! Отговори
Мама преди 7 години
До ОффффОди се гръмни. Защо трябва да издържаме чуждите възрастни хора? Ние бащи и майки нямаме ли си или сме го преглезили с големи пенсии? Сирийците издържат ли нашите старци? Как ще обясниш на българките, дето са оставили дома, за да гледат възрастни в чужбина, та да могат да си изхранват семейството, че не стига, че на чужди трябва да слугуват, ами и да заделят от мъчените си пари в дома си чужди да хранят?Толкоз милиона възрастни от Азия и Африка чакат на опашката, бедна тий фантазията.
169
7
 
1
 
! Отговори
Dimo преди 7 години
a polovinata balgari sa kato bejanci na zapad. sramota e
168
1
 
18
 
! Отговори
за 186 преди 7 години
Ако са няколко то ок, ама те се делят на шиити сунити и подобни като станат много и тръгнат да се разправят помежду си ? Hа теб ако ти трябва втора Сирия то по-добре хващай пътя за Сирия виж как е после сравнявай с бране на ягоди.
167
2
 
17
 
! Отговори
до офф 186 преди 7 години
Да ти кажа ли какъв е проблема. Проблема е че прогонихме хората си от мизерия,а вакумът го запълват хора от друг континент и за тях има пари, а тези които държавата прокуди за тях няма пари . Ако имаше те нямаше да заминат . Но ББ изпроси 100 милиона за бежанци, а не за бедните българи - тях кучета ги яли
166
2
 
16
 
! Отговори
До: 185 преди 7 години
Сирия е с население над 20 млн. и от там са "дезертирали" около 4 млн. България от почти 9 млн. са я зарязали около 3 млн. без война. Нещо да коментираш?
165
19
 
4
 
! Отговори
Офффф преди 7 години
Айде вече малко прекаляваме. Афганистанци и всякаква друга *** естествено, че ги разкарваш моментално. Ама тия хора какво са направили. Възрастни хора, не пречат. Много ми е интересно на тия интеУектуаУци в Елин Пелин като на половината децата им берат ягоди в Англия какво има да умуват?! Нито са ги настанили у тях, нито им искат пари. Какъв е проблемът?
164
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То да му се прииска човек да е бежанец, ние да вземем да станем бежанци и Акрам Наюф да ни настани в Шератон и да ни води на СПА. Ние нямаме ли права, бре и работа. Анямат ли задължения като например да се борят срещу тероризма и да спасяват държавата си какви права могат да има едни предатели.
163
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма законова пречка да ги регистрират, но няма и законово задължение. Не искат да ги регистрират и толкоз.И тези двамата какво има да се учудват. Като приложиха един куп хватки да пресекат незаконно границата, не знаеха ли, че не са добре дошли. Ако бяха, нали щяхме да им издадем виза от посолство и да си влязат през КПП. Като нарушаваха границата, не бяха учудени.
162
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НИЩО ЛИЧНО, НО: За да получиш ЗЕЛЕНА КАРТА в САЩ минаваш през иглени уши, отговаряш на стотици въпроси, правиш десетки здравни прегледи, даваш декларации, какво ще правиш, къде ще работиш, кой ще те издържа, можеби и на рентген те гледат...) С нас вече 25 години се гаврят като с презирани *** за безвизов режим и пак няма да ни го дадат. А тук, идва някой неидентифициран, получава статут и си ИЗБИРА, къде да живее!!! А след него идва целият му род до девето коляно. Да оправят демографията!!!
161
1
 
27
 
! Отговори
111111 преди 7 години
"В България знаем, че всичко е много хубаво", споделя Фахим Джабер. В ПМС 208/2016 е предвидено, че общината им осигурява общ. жилище, личен лекар, плаща им здр. осигуровки и детска градина, насочва ги към Соц. подпомагане за помощи и т.н. Много е хубаво за Фахим, българите сами си плащат всичко това! Парите обаче идват от данъците на същите тези българи!
160
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой пък е тоя Акрам Наюф, че да ни учи какво да правим да иде да си види държавата ако още има такава. Hе ни трябват тука бунтовници, терористи и подобни все права имат, аман бе. Да ходят при Асад и там имат същите права.
159
0
 
22
 
! Отговори
Заместниците ни преди 7 години
А междувременно тече див натиск срещу българите да напускат страната си и да си изкарват хляба в чужбина. Натиск на първо време финансов, след това и политически, защото сме обезправени в собствения ни дом, накрая идеен - заливат социалните мрежи с платени "изповеди" каква мащеха била България и каква майка чужбината и че най-добре ще е просто да си вземем куфарчетата и да опразним родината си. За други, на които са създали всички облекчения да се заселят на земята ни.
158
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 148Принципно идеята не е лоша, но Косово е съвсем до нас и има достатъчно месари (и "хранителни инструктори"). Нищо че техните престъпления се скриха, раздухаха само сръбските. В Косово и денем да не попадаш. Да не говорим, че е изкуствено създадено от САЩ образувание - съгледвач и барутен погреб в средата на Балканите. Изобщо, какво се меси САЩ навсякъде?! Да си гледат Калифорния и Тексас. И зелените хартийки.
157
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте хора. Разбирам, че някои симпатизират на сирийското смейство и са добри, състрадателни хора,но моля не бъдете наивни Когато става въпрос за време като днешното от вълна мюсюлмани които нахлуват, трябва да оставите наивността на заден план , защото това ще ви изяде главата . Никакъв компромис .Моите деди са "изчистили" земята ми от всякаква турска напаст -жестоко, но се оказа толкова печелившо за поколенията българи Тук, където съм няма джамиии -няма и да има и сто пъти благодаря за това
156
3
 
24
 
! Отговори
Толерантен преди 7 години
Аз предлагам следното решение: Да се направят "бежански" центрове в следните райони:1.кв.Банкя ; 2.кв.Бояна ; 3.кв. Лозенец , 4.кв Иван Вазов ,5. кв.Симеоново,6.жк. Стрелбище . Там е още по-хубаво за Джабар и качулатата му изгора. Там живеят толерантни българи,които ще прегърнат цялото семейство па и цяла Сирия.