Атентатът на гара Буново – 32 години по-късно

Почитаме паметта на загиналите от бомба във влака София-Бургас
9 мар 2017 11:52,
77
Атентатът на гара Буново – 32 години по-късно
Снимка: Facebook

Паметта на жертвите в атентата на гара Буново ще бъде почетена днес – 32 години след един от най-големите терористични актове в най-новата ни история.

На 9 март 1985 година във вагон с майки и деца на влака Бургас – София избухва бомба. Тя убива 7 души. Това са 12-годишният Георги Цветанов, 13-годишният Стефан Атанасов, Райна Бозукова, на 64 години, Яворка Петрова, на 38 години, Емил Николов, на 40 години, Николай Генков, на 64 години и 60-годишният Стилиян Иванов.

Още по темата

Тежко ранени са 9 души, сред които също има две деца.

Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.

Заради маневра на гара Златица обаче влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела.

Атентатите са дело на членове на протурска нелегална организация, става ясно от обвинението по-късно. Мотивът са действията на държавната власт но така наречения "Възродителен процес".

На 25 април 1988 участниците в атентата са осъдени на смърт. Това са Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб).

Осъдени за помагачество са Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали) на 6 години затвор. (лежи 2 г. , амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990 г.).  На 2 години затвор е осъден Никола Николов, на по 1 година затвор Севда Латинова и Милко Вълканов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
31
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атентатът е дело на комунистите. Както атентата в Църквата Света Неделя.
18
12
 
16
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
Ракети с ядрени бойни глави. Не слагам ракетите от СССР - Одеска област насочени към Турция. Те влизат у нас и от Истанбул само спомени ще има. Руснака нямаше да се поколебае да изтреби турските пълчища. Като били толкова много защо не са нападнали? Защото добре са знаели какво ще се случи. След свалянето на самолета един генерал каза, за 45 минути унищожаваме 80% от турската армия. И какво като са били 8 милиона? Толкова са щели да изпратят при аллаха.
17
10
 
19
 
! Отговори
ЧЕРВЕН ВОЙВОДА преди 7 години
През комунизма поне държава имахме, турските престъпници се разтрелваха, а през демокрацията ги държат 1,2 години и ги пускат на свобода. .....
16
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да лъжете истината си е истина, щом хора на ДС са го организирали и извършили това е атентат на ДС.
15
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атентатът е всичко друго, но не дело на турци.
14
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** са ги разкрили и ликвидирали! Браво!!! Трябвало е и всички останали от заверата защото са избили майки с деца. Днес юо телевизиите нищо???? Защо??? Стига с това да не дразним този или онзи. Днес България е все още отворена страна. Като не им харесва на шал--варите, Турция е близо. Взимат си нещата и чао. Да убиеш невинни, майки с децата им е отвратително!! Това е турчина. Ето защо никой никъде не ги иска!
13
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тогава турската армия беше 8 млн. души със запасняците. Какво е имала България?
12
11
 
29
 
! Отговори
До 11 преди 7 години
И като нападне България щеше да я превземе ли?? Ха-ха, тогава България имаше армия и ракети със среден радиус на действие. А отзад беше армията на СССР, огромна и силна. И след като Турция щеше да бъде смазана и изпепелена, в Истанбул вече щеше да се говори на руски. Руснака щеше да смачка фесовете и днес да няма Ердоган, гаДОСТ, ДПС и джамии.
11
6
 
31
 
! Отговори
Е преди 7 години
Нека почетем паметта на загиналите ни невинни сънародници в този отвратителен терористичен акт! Извършен от тези турски престъпници!
10
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредните лъжи на комунистите.Те затова и насила смемяха имената на турците, защото уж имало организация за отделяне от България. И като дойде демокрацията какво се оказа? Всички лидери на "турски организации" са агенти на ДС.
9
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тези безсмислени жертви лежат на съвестта на комунистите които извършиха този атентат за да "оправдаят" т.н.възродителен процес.
8
35
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разсекретиха се документите, вече се знае, че атентаторите са агенти на ДС. Тези лъжи за някаква турска организация няма кой да им вярва.
7
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако на власт в Турция беше ген. Кенан Еврен Турция щеше да нападне България и да защити турците от нарушаването на правата им. Но за жалост не беше на власт вече. Той нареди да се нападне Кипър и след 24 ч. половината беше завладяна. След това щеше да има със СССР проблеми, но пък зад Турция щеше да е САЩ, НАТО и целият свят.
6
4
 
30
 
! Отговори
хм.. преди 7 години
Стига ДОСТ и ДПС са злоупотребявали с "преименуването и голямата екскурзия", те са последователи на протурската групировка извършила атентатите.Ние , българите, също платихме висока цена през 80-те години.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам имали паметник на жертвите на терористите,май няма ,е нищо нали направиха нещо подобно за терористите.
4
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този атентат е *** игра на БКП за да се обвинят турците.
3
20
 
13
 
! Отговори
Otto преди 7 години
Tqbva da se zabrani sas zakon toq sait.dori i lapetata go znaqt 4e e delo na togava6noto DS
2
3
 
43
 
! Отговори
Шопо преди 7 години
Убийци на жени ,деца и старци !
1
32
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атентатът е дело на агенти на ДС. Като агент Сава. Какви турци са това? Продали се на комунистите.БКП си го организира за да оправдае политиката си.