Още едно дете от "Столипиново" с морбили, болните вече са седем

Две жени и пет деца са в Инфекциозно отделение
14
Още едно дете от "Столипиново" с морбили, болните вече са седем
Снимка: Reuters, архив

Още едно дете от квартал "Столипиново" е прието в болница със съмнение за морбили, съобщи д-р Моника Троянчева, от РЗИ - Пловдив пред "Фокус".

Така болните в Пловдив стават общо седем, като три от случаите все още не са потвърдени, защото се изчакват пробите, обясни тя. 

Още по темата

Болните са общо две жени и пет деца, като две от децата са на болните майки, които са приети в Инфекциозното отделение.

Едната е на 20 години и е от пловдивското село Златитрап, втората е на 24 години и е от Чешнегирово.

"Децата са болнави и не бива да се оставят в други отделения докато се чакат пробите от тях", каза д-р Троянчева.

За да предпази населението от епидемия от морбили, Министерството на здравеопазването изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности.

В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили – съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване.

Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на джипитата и се извършва селективна имунизация.

Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на регионалните здравни инспекции, а екип от МЗ ще посети утре Пловдив, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите групи.

Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация.

Министерството на здравеопазването работи активно за бързото ваксиниране на неимунизираните деца в цялата страна и призовава всички родители максимално да съдействат на личните лекари.


14
Още от
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 10 месеца
Изсраел ще достави гратис ваксини, но само за българи а не чаавета! Всички българи са длъжни да се ваксинират! Впрочем, ваксините нямат нищо общо с морбилето!
9
0
 
1
 
! Отговори
88 преди 10 месеца
Да се разтриват с бял фосфор ! Минават всички болежки !
8
0
 
3
 
! Отговори
hmf преди 10 месеца
противниците на ваксинацийте къде са? Или те не ваксинират само срещу от тях през интернет проверени неща. правилно правят по света като им забраняват достъп до каквито и да е созиални и здрсвни заведения на такива.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нали гледат в какво живеят, сред купища боклуци, помия, кал и многогодишна мръсотия. Как да не са болни. Нямат културата за медицински прегледи. Важното е да вземат деЦките и хей живот, здравей, здравей. А да си изчистят или спазват хигиена, такова нещо няма. Искали да им е чисто, добре, да си почистят. Българите ли ще им чиствт????
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
С тея не знам, как да ги нарека вече оправия няма!
5
0
 
13
 
! Отговори
Българина преди 11 месеца
Дано ги тръшне всичките
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 1
те са социално слаби, не трябва да се осигуряват. Дърпат от това, което ти си внесъл, но от 20 години не си стъпвал при доктор.
3
7
 
3
 
! Отговори
Пешо* преди 11 месеца
Много интересно... Как точно Пловдив и в махалата?
Защо не в София в Лозенец? Има логика такива неща да се случват където има голям човекопоток от много дестинации. Но Морбили в София ще повлияе на изборите и председателството, в Бургас и Варна би уплашило туристите, другите големи градове са изолирани и няма да се приеме сериозно. Всичко е ясно. И са го пуснали в махалата за малко естествен подбор... Схемата е перфектна.
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
не стига, че изсмукват социалната система, сега и това

който не си ваксинира чаавето, нанайци помощи
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тц тц тц , пандемия направо ... По интересно ми е възрастните дали са здравноосигурени ?