МЗ потвърди: Три доказани случая на морбили

Ще се имунизират деца от огнищата на заболяването
20 мар 2017 19:36, Боряна Павлова
9
МЗ потвърди: Три доказани случая на морбили
Снимка: архив Reuters

Потвърдени са вече три случая на морбили в България, съобщи Министерството на здравеопазването.

Ведомството подготвя специализиран екип за участие в координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболеваемост. Екип на министерството ще посети в сряда Пловдив, за да провери на място изпълнението на дадените указания.

Още по темата

РЗИ-Пловдив информира Министерството на здравеопазването за три потвърдени случая на морбили. Освен 2-годишното дете от кв. Столипиново, за което има съобщение от петък, с морбили са и две жени от Пловдивска област - на 20 г. и на 24 г., живеещи в различни населени места. Диагнозата на тримата е лабораторно потвърдена в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести.

За да предпази населението от епидемия от морбили, Министерството на здравеопазването изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности.

В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване.

Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари и се извършва селективна имунизация.

Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на регионалните здравни инспекции, а екип от МЗ ще посети в сряда Пловдив, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите групи.

Към момента не се предвижда масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините да станат по избор на родителя, както е навсякъде в западна Европа!
7
7
 
8
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
Ако познаваш няколко увредени деца от ваксини - с аутизъм, забавено развитие, загуба на слух и т.н. доживотни кошмари - повярвай ми, и теб ще те е страх!!!
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Появи се ваксина срещу морбили и изведнъж морбилито стана ужасно страшна болест, че и епидемия се зададе с цели три случая! А по-възрастните от нас са я карали като малки до един - това е дребна шарка. Но Ганьо не обича да мисли.
5
8
 
13
 
! Отговори
до Надя Николова преди 3 години
И как точно неимунизираните излагат на риск имунизираните деца? Нали уж са имунизирани с тези "животоспасяващи" ваксини??? Ама сте плиткоумни!!
4
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще кажат истината за имунизациите? права си *** николова, че тровят децата с комбинирани ваксини 6 в 1, много по-опасни, с последствия които сега тепърва ще се проявават, най-голямата мафия фармцията
3
1
 
9
 
! Отговори
Дофтур менгиме преди 3 години
Сега е моментът. За нещо като бром в чая. Да им се незнае на *** необразовани.
2
25
 
17
 
! Отговори
Надя Николова преди 3 години
Кога ще кажат истината за имунизациите?Истината,че много деца се водят имунизирани,но заради г.лупавите си родители не са и така излагат на риск имунизираните деца!И няма ли да започнат да носят отговорност?
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И колко ще ни излезе този път? Защото децата от огнището няма да си платят сами ваксините.