МЗ потвърди: Три доказани случая на морбили

Ще се имунизират деца от огнищата на заболяването
20 мар 2017 19:36, Боряна Павлова
9
МЗ потвърди: Три доказани случая на морбили
Снимка: архив Reuters

Потвърдени са вече три случая на морбили в България, съобщи Министерството на здравеопазването.

Ведомството подготвя специализиран екип за участие в координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболеваемост. Екип на министерството ще посети в сряда Пловдив, за да провери на място изпълнението на дадените указания.

Още по темата

РЗИ-Пловдив информира Министерството на здравеопазването за три потвърдени случая на морбили. Освен 2-годишното дете от кв. Столипиново, за което има съобщение от петък, с морбили са и две жени от Пловдивска област - на 20 г. и на 24 г., живеещи в различни населени места. Диагнозата на тримата е лабораторно потвърдена в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести.

За да предпази населението от епидемия от морбили, Министерството на здравеопазването изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности.

В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване.

Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари и се извършва селективна имунизация.

Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на регионалните здравни инспекции, а екип от МЗ ще посети в сряда Пловдив, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите групи.

Към момента не се предвижда масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксините да станат по избор на родителя, както е навсякъде в западна Европа!
7
7
 
8
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Ако познаваш няколко увредени деца от ваксини - с аутизъм, забавено развитие, загуба на слух и т.н. доживотни кошмари - повярвай ми, и теб ще те е страх!!!
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Появи се ваксина срещу морбили и изведнъж морбилито стана ужасно страшна болест, че и епидемия се зададе с цели три случая! А по-възрастните от нас са я карали като малки до един - това е дребна шарка. Но Ганьо не обича да мисли.
5
8
 
13
 
! Отговори
до Надя Николова преди 1 година
И как точно неимунизираните излагат на риск имунизираните деца? Нали уж са имунизирани с тези "животоспасяващи" ваксини??? Ама сте плиткоумни!!
4
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще кажат истината за имунизациите? права си патко николова, че тровят децата с комбинирани ваксини 6 в 1, много по-опасни, с последствия които сега тепърва ще се проявават, най-голямата мафия фармцията
3
1
 
9
 
! Отговори
Дофтур менгиме преди 1 година
Сега е моментът. За нещо като бром в чая. Да им се незнае на какавидите необразовани.
2
25
 
17
 
! Отговори
Надя Николова преди 1 година
Кога ще кажат истината за имунизациите?Истината,че много деца се водят имунизирани,но заради г.лупавите си родители не са и така излагат на риск имунизираните деца!И няма ли да започнат да носят отговорност?
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И колко ще ни излезе този път? Защото децата от огнището няма да си платят сами ваксините.

Как да прочистим дебелото черво?
Как да прочистим дебелото черво?

Как да прочистим дебелото черво?

5 безценни ползи от магнезия
5 безценни ползи от магнезия

5 безценни ползи от магнезия