Април чука на вратата и ни готви изненади... от 2 до 31°C

Началото му ще е слънчево, в края ни чакат валежи и хлад
Обновена: 30 мар 2017 20:42 | 30 мар 2017 20:42, Анисия Иванова
5
Април чука на вратата и ни готви изненади... от 2 до 31°C
Снимка: Президенството

Най-ниските температури през април у нас ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите - между 26 и 31 градуса. Очаква се средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 9 и 11 градуса, а за планините - от минус 5 до 2 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

В началото на април времето ще бъде предимно слънчево, сутрин ще е хладно, но дневните температури ще се повишават бавно. Около средата на първото десетдневие ще има по-значителни увеличения на облачността и валежи, а температурите ще се понижат. Повече слънчеви часове и затопляне се очакват през последните дни от десетдневието, съобщиха от НИМХ за БТА.

През второто десетдневие ще бъде сравнително топло. Изгледи за по-значителна облачност и валежи на повече места има за 11-12 април, около средата и към края на десетдневието. Към края на периода и температурите ще са относително по-ниски.

В началото на третото десетдневие от месеца има повишена вероятност за валежи, а впоследствие има изгледи за стабилизиране на атмосферата и затопляне. През последните дни от април отново има вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи, прогнозира Анастасия Кирилова.

Климатичната справка на НИМХ-БАН определя април като типичен пролетен месец. Температурите през него се повишават значително, а броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса.

Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват и гръмотевичните бури, отбелязват от НИМХ.

Според астрономическата справка в началото на април слънцето изгрява в 7 часа и 9 минути, и залязва в 19 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 44 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 23 минути, и залязва в 20 часа и 26 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 3 минути.

Фазите на луната през април са: на 3 април - първа четвърт, на 11 - пълнолуние, на 19 - последна четвърт, а 26 април - новолуние.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
12
 
! Отговори
дядови преди 4 години
Подобна ***, но вярна "научна" прогноза може да даде всеки - температури от - 5 до +35, вятър от слаб до ураганен, дъжд и сняг тука има, тука няма !?
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какви изненади готви Април, ама вас вече ви изненадаха с новите цени на парно, газ, ток и пр.! Ама нормално, минаха изборите, там ви обещаваха какъв рай щяла да е България, сега обаче обещанията свършиха и почна страшната реалност! Само не мога да разбера защо търпите оня пигмей Иван Иванов, като само и единствено ви обяснява че цените трябвало да се дигат и нямало друг начин
1
4
 
4
 
! Отговори
първи преди 4 години
уау