Кой трови белоглави лешояди в Креснеския пролом?

МОСВ иска бързо разследване и наказание за виновните лица
14
Кой трови белоглави лешояди в Креснеския пролом?
Снимка: кадър Bulgaria ON AIR

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) взима спешни мерки заради масовото тровене на белоглавия лешояд.

Още по темата

Служебният екоминистър Ирина Костова е изпратила писмо до колегата си от МВР Пламен Узунов за бързо разследване и наказание на виновните лица за отравяне на защитени видове и унищожаването на почти цялата популация на силно застрашения белоглав лешояд в района на Кресна, информира "Дарик".

С друго писмо до министъра на земеделието и храните Христо Бозуков, министър Костова иска съдействие за засилване на охраната и контрола на територията на съответните горски и ловни стопанства.

В документа се посочва и нуждата от съдействие от страна на Областните дирекции по безопасност на храните за вземане на проби от животните и изпращането им за изследвания във ветеринарната лаборатория на Българската агенция по безопасност на храните в София, с цел установяване на използваната отрова.

Екоминистърът апелира при съмнение за извършване на подобни деяния, своевременно да се уведомяват отговорните институции.

Припомняме ви, че преди около 10 дни три белоглави лешояда бяха намерени мъртви в Креснеския пролом, като на загиналите птици се бяха натъкнали служители на Национален парк "Пирин".

Възникналите подозрения бяха, че птиците са станали жертва на отровни примамки, залагани от фермери заради вълци и лисици. Мъртви бяха открити и вълк и ловджийско куче.

Белоглавият лешояд е защитен вид. Изчезнал е преди около половин век. За възстановяване на популацията му у нас екип от експерти през 2010-а година разработи проект за заселване на вида в Кресненския пролом.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Рени преди 1 година
Не биха се замислили да убият няколко птици, ако за това ще приберат милиони. И между другото как така в тоя огромен район са успели да ги намерят и трите, трябва да са имали цяла армия от спасители, като знам колко са ефективни при намирането на хора. Просто някой им е казал къде ще ги хвърли.
12
0
 
2
 
! Отговори
Ddd преди 1 година
Сега ще се отпуснат едни пари на една фондацийка, за да спасяваме лешоядите и нещата ще се оправят. Знаете как е при зелените мародери, пари, пари и пак пари.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ги трови? Който си иска! В тази псевдо-държава, всеки може да реши да отрови всеки и няма да има никакви последствия. Освен ако случайно не уцели човек на някой. Тогава законът ще се надигне с цялата си строгост и мъст и ще го смачка. Но за някакви кучета или белоглави лешояди, на кой точно полицай някога ще му запука?! В крайна сметка на тях не им пука никак от факта, че пенсионерите хвърлят хиляди през балконите си, няма хванат и осъден един измамник. Бели лешояди, вие пък!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ги трови ? Кой трича кучетата кой се удря със дрянова сопа за берекет по нова година? Въпросите са много а отговора е едни единствен. Hякои племена и народи могат да живеЯт само под диктатура при демокрацията избиват само най-лошите им черти.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не става от този народ.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как кой ги трови?! Ясно е кой - същите хора, които тровят кучета, а някои им ръкопляскат.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
200 000 глоба на отровено животно, като ако те намерят да слагаш отрова, веднага ти се преписва престъплението. Ако някой те издаде, награда 20 000 лева и до утре ще имаме победител.
6
0
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
3лaтko, наистина сте много (мaймощните)
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те народа изтровиха, вие за едни лешояди ли сте?
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
у парламента лешояди бол
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доколкото разбрах са последните три бели лешояда на наша територия. Не знам по света колко/дали има. От години се опитваха да възстановят изчезващата им популация. Ако не от отровени животни, лешоядите се натравят и от мъртви селскостопански животни, на които са давани антибиотици.
Изключително полезни същества за природата,човечеството и за селското стопанство също. Но уви
2
4
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Видимо е че ти npaщиш от интеУект
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държават ана маймуните...няма грам интелект в тоз народ...