Паметник от Русия: Как Цар Освободител разбуни духовете в Свищов?

Монументът е предвиден като подарък за годишнина от освобождението на града
1 апр 2017 07:48,
180
Паметник от Русия: Как Цар Освободител разбуни духовете в Свищов?
Снимка: bTV

Паметник, подарен от Русия, скара хората в Свищов. Предвидено е монументът на Александър Втори да пристигне за 140-та годишнина от Освобождението на крайдунавското градче през юни, но идеята срещна отпор.

Паметникът на руския император е с внушителните близо 9 метра височина, а негов автор е скулпторът Зураб Церетели.

Монументът ще бъде посрещнат на части по Дунава и поставен в местността Паметниците. Поне такова е било намерението на местните управници, които взели решението и не се допитали до гражданите.

Радослав Йорданов коментира, че никой не е поставил въпроса откъде идва и каква цел се дава нещо, струващо скъпо.

Посредник на скъпия подарък е фондация "Балкански институт за възстановяване и развитие".

"Според мен чисто патриотично, исторически това, че България чества една кръгла годишнина”, коментира идеята Генчо Генчев, който е кмет на община Свищов.

"Дали ще има паметник или не предстои да се реши, но не от нас, а от институциите", добави пред bTV Росен Маринов, директор "Култура и културно наследство".

Местността "Паметниците" е със статут на резерват и затова се чака становище и от Културното министерство.

Друг гражданин се учуди защо отказваме нещо, дадено ни безплатно. "Хората ни го дават без пари. Превоз, всичко от тях. Не мога да разбера защо се съпротивляват", посочи Иван Курдов.

Противниците на идеята настояват за дискусия по темата в неделя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДа си беше прокарал директен гъзопрово,да плащаш по-малко.Ама на-инат глава българска!Сега ще плащаш двойно заради турците.БГ нацията е единствената,която ще се затрие от глупост.
100
6
 
8
 
! Отговори
готфрид преди 7 години
Ей ама много комплексирани русофобчета :) Предпочитате анадолски подаръци ли не разбрах или хамерикански ? А Русия няма да ни завладява повече спокойно, те отдавна са си тук;) хайде сега да видим колко минусчето ще нацъкате смеш.ков.ци :)
99
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 113: "Къде е руската инвазия?..."ТИ си продукт на руската инвазия, защото докато в България има такива васали като тебе - по-руснак от руснаците, Кремъл няма нужда от военни бази.
98
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен.............Естествено, противят се недоучили русофоби, самообразовали се от блогове и р...............А русофилите да не би до един да сте академици и професори. По-неграмотни елементи от вас не могат да се срещнат. Самата русофилия е форма на неграмотност, защото в основата и са лъжливи руски митове и легенди.
97
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рашки, не ви щем меда, не ви щем жилото, не ви щем и глупавите паметници. Взимайте си и русофилите и се махайте!
96
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 109А на кой плащаме 1 милиард от неплатени данъци печалба само от горивата? Една пета от българската икономика са свързани с Русия фирми и всички работят на загуба
95
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За едни-поробители,за нас-освободители.Въпрос на вкус,казало кучето и се облизало отзад.
94
6
 
12
 
! Отговори
До 109 преди 7 години
Къде е руската инвазия? Къде са руските бази? Къде са руските банки? За коя валута е фиксиран курсът на лева? На кой съюз плащаме 1,3 милиарда лева вноска от бюджета годишно, на евразийския или за европейския? А ти с под IQ от 50 ли си, или да?
93
12
 
6
 
! Отговори
T2 преди 7 години
Какъв Цар Освободител ?!? Ако пише Цар ПОРОБИТЕЛ може и да го сложат за да знаят децата, които все още се раждат в България, макар и да не остават в нея на кой дължат това, че са принудени да напускат родината си!
92
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На путинова Русия не и щем нито "меда", нито "жилото" ! Точка !
91
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...развили параноична психоза за предстояща руска инвазия. Която според тях предстои от вече 130 години..."Руска инвазия не предстои, а тя е Факт и това си ти Васал`ино !
90
16
 
6
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
Писна ми да съм благодарен!А паметникът е глуповат, някак си "Скопски".
89
2
 
8
 
! Отговори
l преди 7 години
nai neblogadarna nacia balgarska
88
17
 
3
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
От какъв зор този глупав монумент да щръкне край Дунав?За да може руснаците като минават по реката да се гордеят и да си казват: ми това си е наше!Хайде и румънците да ни подарят някой паметник.
87
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, противят се недоучили русофоби, самообразовали се от блогове и развили параноична психоза за предстояща руска инвазия. Която според тях предстои от вече 130 години...
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РъбоветеАма в Париж няма бивши партийци и деца на бивши партийни секретари.Има интелигентни хора,които си уважават историята
85
1
 
8
 
! Отговори
ай сик преди 7 години
Защо да не отидат до Дарданелите.А турците защо отидоха и унищожиха Византия.Да не са много цивилизовани.Секачи на глави,подкрепяни от еврее и англичане.
84
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВАЖНИЯТ ВЪПРОС ТУК Е !!! КЪДЕ СЕ НАМИРА СВИЩОВ НА КАРТАТА :D
83
11
 
3
 
! Отговори
? преди 7 години
И Захари Стоянов, и Раковски ли са простаци?..Чети, момче... Тогава са искали да отидат до Дарданели руската царска армия... и не от благородсто са минали през България..А други са се присъединили наиситна от благородство...Испания се е освободила след 700 г. ислямска власт( Мароко).. и какво.. без Русия... и нито се ЖАЛВА, нито ВЕНЦЕХВАЛИ никого...Мисли, чети, момче... Изглади речта си от "лоши думи"...
82
2
 
1
 
! Отговори
ПАНАРЕТ ИФИГЕН ЕУГЕН преди 7 години
....(ПРОДЪЛЖЕНИЕ) ПРИ САРАКИНИТЕ-АРАБИ И МАВРИ В БАГДАД, ПРИ ГЕРМАНЗИТЕ В БАВАРИЯ, ВЪВ ВЕЛИКА МОРАВИЯ ПРИ СКЛАВЯНИТЕ, И ПРИ ХАЗАРИТЕ ВЪВ КИЕВ .КИРИЛЛОС-КОНСТАНТИНОС Е БИЛ СПЕЦИАЛЕН АГЕНТ НА РОМЕЙСКАТА ЦАРСКА МОНАРХИА .А БРАТ МУ Е МОНАХ И ПИСАР .