Паметник от Русия: Как Цар Освободител разбуни духовете в Свищов?

Монументът е предвиден като подарък за годишнина от освобождението на града
1 апр 2017 07:48,
180
Паметник от Русия: Как Цар Освободител разбуни духовете в Свищов?
Снимка: bTV

Паметник, подарен от Русия, скара хората в Свищов. Предвидено е монументът на Александър Втори да пристигне за 140-та годишнина от Освобождението на крайдунавското градче през юни, но идеята срещна отпор.

Паметникът на руския император е с внушителните близо 9 метра височина, а негов автор е скулпторът Зураб Церетели.

Монументът ще бъде посрещнат на части по Дунава и поставен в местността Паметниците. Поне такова е било намерението на местните управници, които взели решението и не се допитали до гражданите.

Радослав Йорданов коментира, че никой не е поставил въпроса откъде идва и каква цел се дава нещо, струващо скъпо.

Посредник на скъпия подарък е фондация "Балкански институт за възстановяване и развитие".

"Според мен чисто патриотично, исторически това, че България чества една кръгла годишнина”, коментира идеята Генчо Генчев, който е кмет на община Свищов.

"Дали ще има паметник или не предстои да се реши, но не от нас, а от институциите", добави пред bTV Росен Маринов, директор "Култура и културно наследство".

Местността "Паметниците" е със статут на резерват и затова се чака становище и от Културното министерство.

Друг гражданин се учуди защо отказваме нещо, дадено ни безплатно. "Хората ни го дават без пари. Превоз, всичко от тях. Не мога да разбера защо се съпротивляват", посочи Иван Курдов.

Противниците на идеята настояват за дискусия по темата в неделя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вътре в паметника се крие матрьошката на Путин !
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам да направим паметник братята Кирил и Методий дали славянската азбука на Руснаците , Висок 13 метра и да го подарим на Москва, ей тъй да знаят кой им е дал грамотността !
59
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""Хората ни го дават без пари. Превоз, всичко от тях. Не мога да разбера защо се съпротивляват" посочи Иван Курдов."!!!Този наивник защо не си отговори на въпроса: А, защо "Хората" ни го дават "без пари" ? ... и ще разбере, че зад "Хората" се крият Кремълските имперски интереси.
58
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България има повече паметници на руски войни отколкото такива са загинали преследвайки руските имперски амбиции. Страна на абсурдите.
57
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е о.с.рана с руски паметници на всеки метър. Един повече или по-малко няма значение. Само Волен ще има повече за чистене.
56
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До еййй.........тези кучета който лаят срещу него са крастави предатели............такива се единствено русофилите. дори руснаците не са обичали царя. Затова и са го убили. А преди това е имало 5 неуспешни атентата. Но за вас русофилите, и руското лай.но е злато, щом идва от Русия.
55
12
 
11
 
! Отговори
еййй преди 7 години
Прекрасен паметник на Царя Освободител на България,и тези кучета който лаят срещу него са крастави предатели.
54
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да поискаме и паметник на Митхад паша.
53
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе хора, погледнете го паметника и кажете чистосърдечно дали го харесвате! След това каква е тази гигантомания-близо 9 метра. та на Левски няма толкова висок паметник. Сравнето го с паметника пред НС и кажете кой е по-човешки. След това за да се постави какъвто и да е паметник хтрябва да се мине през художествена комисия, която да определи качествата му. А ТОЗИ ПАМЕТНИК СТАВА САМО ЗА СКОПИЕ ЗА МАКЕДОНСКИЯ ДИСНИЛЕНД В ЦЕНТЪРА!
52
10
 
9
 
! Отговори
кой бе преди 7 години
Това 1-априлска шега ли е кой нормален Българин ще е против Цар ОСВОБОДИТЕЛ?
51
12
 
10
 
! Отговори
ужас преди 7 години
Срам ме е че има хора който са против Цар Освободител,това е скандално.
50
10
 
12
 
! Отговори
срам и позор преди 7 години
Ей измикяри безродни това е Царя Освободител,помните ли или съвсем са ви промили мозъците!?къде бяхте когато срещу американското посолство откриха паметник на летците бомбандирали София а?*** синове....
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 63Явно си огромен комплексар щом един паметник те дразни толкова.А,освен това,си и страшно ***-само безумно *** човек руши .А не бих се Учудила ако си бил партиен секретар или дете на партийни секретари.Те най-много мразят социализЪма,ЗАЩОТО МНОГО ЯКО СЕ ВЪЗПОЛЗВАХА ОТ НЕГО..
48
2
 
10
 
! Отговори
Ръбовете преди 7 години
В Париж един от най емблематичните им булеварди се казва Александър Втори, при нас както винаги безмислени драми за паметници, които ги създават група неандерталци. Или може би французите са русофили и искат да се присъединят към Русия?!
47
10
 
7
 
! Отговори
месара преди 7 години
някой питал ли е хората от града дали искат тоя паметник , града е техен - ако не го искат , руснаците да му търсят друга държава . България е имала достатъчно герои на които да се поставят паметници , хайде стига с тия руски царе освободители ! в друга държава има ли паметници на руски царе освободители - само питам , наистина не знам !?
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 64 АнонименСтрува ми се , че днес рано в съботния ден сте се дрогирал с двойна доза. Да не сте случайно евроатлантически индивид от софия ?
45
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За поставяне на паметника се съпротивляват "десните" пропаднали антибългарски отпадъци спонсорирани от Сорос. Които народът изхвърли на политическото бунище при изборите.
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 55 Анониментова са наркозависими двуполови същества сп онсорирани от Сорос. " някой трябвя да изхвърли ***"....
43
2
 
6
 
! Отговори
край преди 7 години
Има държава България защото интересите на Русия и на българите към онзи момент съвпадали. За да я има загинали десетки хиляди руснаци, украиници, белоруси. За това в България има много паметници на руските-освободители от тази война. Има провокация в този паметник но пък и неблагодарно е да не го приемем вече направен. Тихичък референдум в Свищов - ако хората го искат -вземаме го. Ако не - казваме че не искаме паметници на царе - да се претопи във войнишки паметник и да се сложи.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Александър II е убит на 13 март 1881 г. при атентат, организиран от Народна воля и осъществен от първомартовци. При преминаване на каретата му по централен площад в Санкт Петербург е взривена бомба. След като той слиза от колата, един от атентаторите взривява себе си и императора с ръчна граната.