Първенци сме отзад напред... С най-ниски заплати за почасов труд

В дъното на класацията са и Румъния, Литва, Латвия и Унгария
Обновена: 7 апр 2017 12:30 | 7 апр 2017 12:30,
122
Първенци сме отзад напред... С най-ниски заплати за почасов труд
Снимка: архив Reuters

Държим последното място в ЕС по ниски заплати за почасов труд, показват данни на Евростат за изминалата година.

€4,4 - толкова е ставката, която ни изпраща на 28 място от 28 държави. За сравнение - средното ниво на заплата за час в ЕС е 25,4 евро. В изчисленията не влизат разходите за труд в селското стопанство и публичната администрация.

Още по темата

Разходите за труд се формират от пари за работни заплати, плюс непреки разходи като социалноосигурителните вноски, които плащат работодателите, болнични и други.

Според Евростат в България процентът на разходите извън заплатата е точно 15,8, което означава, че по груби сметки за един час работа средно в страната се плаща надница от 3,7 евро, или малко над 7 лева.

Компания на дъното на статистиката по разходи за труд ни прави Румъния с 5,5 евро на час, в Литва и Латвия сумата е малко над 7 евро, а в Унгария – 8,3 евро.

По този показател най-добре е Дания, където час труд струва близо 10 пъти повече от България – 42 еврo, отбелязва "Труд".

От Евростат уточняват, че анализът обхваща предприятия с 10 или повече служители. В индустрията средните разходи за почасов труд в рамките на ЕС са 26,6 евро за час, а за държавите от еврозоната – средно 32,6 евро на час. В сектора на услугите разходите са по-ниски, съответно 25,8 евро за общността и 28,7 евро за страните, въвели еврото като валута.

В България почасовото заплащане се урежда нормативно с постановление на Министерския съвет, което определя успоредно съществуване на минимална работна заплата (МРЗ) и минимална почасова ставка. По тази формула от 1 януари 2017 г. трудът у нас не може да бъде по-ниско платен от 2,77 лева на час, а минималната заплата нарасна до 460 лева. Въпреки това и по този показател България остава на последно място в ЕС.

Според данни на Евростат към 1 януари МРЗ у нас е била 235 евро, а в Румъния, която и тук ни прави компания на дъното, индикаторът е 275 евро. На първо място в тази класация е Люксембург, където заплатите не могат да бъдат под 1999 евро. Общо в 22 от 28-те членки на ЕС има въведена минимална месечна заплата на национално равнище. Изключение правят Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До колкото разбирам от коментарите хората в Германия и Дания едва живеят и не могат да свържат двата края,защото изнемогват и са останали кожа и кости и скоро ще идват масово да живеят и работят в България защото тук живота е прекрасен.Съвсем скоро датчаните няма да могат да си плащат скъпите цени и МНООО по-високите данъци и ще са радостни да дойдат и поживеят на на нашият стандарт.В тези страни е толкова скъпо,че те ще слязат от новите си коли и ще ги заменят с животинска тяга,както е тук.
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да чуя как *** работодателите че нямали хора на фона на средната часова надница в ес която се равнява на средната българска ама дневна :D Хайде вземете китайци и украинци бе отрепаняци Д
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 84А колко ти е техниката, парното, храната, бензина и тнт? Хайде моля ти се стоките от първа необходимост ни със западни цени а заплатите български
73
1
 
8
 
! Отговори
До 81 ха-ха преди 7 години
".ако си германска чистачка и имаш собствено жилище в Германия, тоест да не плащаш наем, 1500 евро са си равносилни на 1000 лева у нас по техните цени. разбра ли бе, папагал?"Ха-ха-ха ти добре ли си???1500 евро по 1.15 евро литър дизел=1304 литра,1000 лева по 2.10лв литъра =476 литра доста са равносилни нали?Ако искаш вземи например колко ток или нещо друго може да се купи там и тук с тези суми.
72
5
 
0
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Омбудсмая ще ни спаси
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОКО си изпълни обещанията ! Каза да внимаваме да не станем като ГЪРЦИЯ, и НЕСТАНАГМЕ
70
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
79 Муахахахаах...ако си германска чистачка и имаш собствено жилище в Германия, тоест да не плащаш наем, 1500 евро са си равносилни на 1000 лева у нас по техните цени. разбра ли бе, папагал?
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
78 какво предприемачесто? Нали ътябва да изтегли заем? И като се бабълбучиш с няколко десетки хиляди и като не можеш да връщаш кредита с лихвите, понеже трябва са стоиш иначе гладен и хоп...осъзнаваш как системата те е смначкала и те е отказала за пореден път от предприемачство. Големите вериги изяждат малките.....
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ниското запллащане води до това, че хората пазаруват само основни неща и не харчат мноог пари за по-интересни стоки и услуги. Това води до ограничаване на предпримачеството.
67
2
 
2
 
! Отговори
Чистачка на Тиквата преди 7 години
за 72.. софийското ***, чоджум аз бачкам за 1500 лева. Чистя си кабинета на Тиквата и взимам повече от един лекар в България. Така че бабе, квалифизирайте се..никога не е късно..по-скоро ориентирайте се къде е далаверата!
66
3
 
3
 
! Отговори
Реалност преди 7 години
Очевидно на българския работодател трябва да му стане скъпо да използва нискоквалифициран човешки труд, за да се вдигне рязко производителността на труда в България. Май друг начин няма, а за да стане това трябва държавата да се намеси и за примерно всеки използван през месеца работник, работодателя да плаща данък на държавата от примерно максимално 6900 лева за месец, колкото е разликата между разходите за труд в България и средното за ЕС. Като за начало може да се почне с 1000 лева на месец.
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прроблема е че хората лесно се съгласяват да почнат да работят и затова е и ниско заплащането. Например ако една пордавачка продава в мола печалбата ще е голяма и ще може да и се плати много стига собственика на магазина в мола да иска.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
72Софийско ***, в провинцията магазинери, склададжи, общаци, продавачо масово работят не за 800, а за 600 лева. Явно не можеш да го приемеш това, нали? А това са 80% от българският народ. Всичките ли са неудачници като мен? обиждаш 1 милион българи в момента, мърршо! И това ти казва,.,защо баба пена чистачката взима 600 лева у нас, а в германия 1500 евро? Щото в Германия се е квалифицирала в метенето ли? Тъппанар!
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 69 Реб като те гледам отдавна си заживял в западна Европа и бачкаш там. Пишеш от Берлин, Лондон? Смешшник, колко заплата получаваш в България? 1000 лева поне има ли?
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Социализма погреба предприемачеството.Демокрацията погреба нормалното заплащане на служителите.
61
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До54"Защо трябва да бягам от Европейска България?"Защото в България няма нищо европейско освен географското положение.Защото след крадливите днешни политици идват техните деца и техните внуци.Защото ще работиш за 200 евро 6 дни по 9-10 часа докато не умреш.Защото простотията и наглостта е навсякъде.Защото децата ти ще бъдат смачкани ако останат.Защото светлото бъдеще,което ти е обещано няма да дойде никога,напротив много ще е мрачно.Още причини искаш ли?????
60
1
 
11
 
! Отговори
Бежанец от провинция преди 7 години
До 39 гербав столичанин:По плитко изказване скоро не бях чел - стабилитет викаш, а? Сам ли го измисли тоя стабилитет?Та, да задържим, викаш, стабиуитетно пенсиите на мизерстващите старци, стабиУно да ги лупат ман'густите по селата. СтабиУните кредити на боко, стабиУното 2-ро място по смъртност, стабиУните 80хил. млади, които напускат страната всяка година.Та, ако вчера маса хора, не са имали какво да, ядат, стабиУно да задържат още известно време така... докато свикнат...
59
1
 
1
 
! Отговори
От ??? До 64 преди 7 години
Ами виж сега и ти, очевидно не си наясно аз с какво не съм наясно, но това определено не е написаното от теб. Някъде да съм написал, че това са разходи за труд? Не съм, ама май не можеш да четеш. Написал съм работна заплата и това е така. Работната заплата, май не знаеш, че е част от разходите за труд, следователно и коментара ми е по темата на "новината".
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от 59И съм си говорил с шефа ми по тази тема...и ми казва най-нагло: българите ги мързи, бе. Мързи го. 600 лева им давам, но и 1200 да й давам тя няма да иска да рабори. Само го слушам и си казвам на ум...Ще ги дадеш, ама друг път, като знам каква цинция си...щял да дава 1200 лева, пък ония нямало да работят. Коя обикновена българка няма ти работи в магазин за дрехи за 1200 лева, бе ***?
57
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешно е че изоставаме толкова много. Излиза, че в чужбина и за най-нискоквалифицираната работа дават повече отколкото в българия за най-квалифицираната работа.