Икономиката ни била като на страна от третия свят

Според АБВ сме станали донор на човешки капитал
50
Икономиката ни била като на страна от третия свят
Снимка: Булфото, архив

Неадекватната структура на икономиката и експлоатацията на хората, както и начинът, по който страната ни организира външната си търговия са причините са бедността в България, смята лидерът на АБВ Константин Проданов.

Още по темата

"Експлоатацията вътре в страната ни се изразява в ниски заплати и пенсии, ниски доходи, износ на национален капитал", коментира той по време на форум, организиран от дискусионен клуб "Промяна", цитиран от пресцентъра на АБВ.

Според него структурата на българската икономика в момента е типична за страна от третия свят, изнасяща главно материали и суровини с ниска степен на преработка и ниска добавена стойност.

"На нас се опитват да ни отредят мястото на периферия и да ни направят донор на суровини и човешки капитал и пазар за ширпотреба и полуфабрикати", коментира Проданов.

По думите му в България отсъства едър национален капитал, което закономерно води и до липса на големи по международните стандарти компании, които имат ресурс и търпение да инвестират, а 99% от фирмите в страната са микро предприятия – с до 10 заети, работещи предимно в дребната търговия и услугите, които просто се борят за оцеляване.

"С такава икономическа структура България ще бъде обречена на бедност, а за да се преодолее това състояние са нужни активни действия на държавата в три основни, взаимообвързани направления", смята лидерът на АБВ.

Според него е нужно да се определят като приоритетни няколко икономически сектора с висока добавена стойност и силен експортен потенциал, които да бъдат източници на растеж в следващите десетилетия.

Проданов призова и за данъчна реформа като се въведе прогресивна скала със семейно подоходно облагане и запазване на плоския данък за бизнеса.

"Нужно е да има и скок на заплатите, защото сега средното възнаграждение у нас е само 25% от тази в страните  Европа, а ако продължаваме да се рекламираме пред света, единствено като страна с евтина работна ръка, сме обречени завинаги да останем такава", настоя лидерът на АБВ.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
младите хора са си млади и възгледите съм и други. ЛИЧИ СИ, НАЛИ ?
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съобразно иниациативата и човешките норми, в съвкупност с европейскат либерална политика, и виждайки в господина новите парламентарни възгледи съобазени с европейската интеграция и новите евроатлантически ценности и новият демократичен път на партията разбрах, че
ОТКРИХ ТОПЛАТА ВОДА :-)))))))

АМА СЪМ ГОТОВ ЗА ЕВРОДЕПУТАТ, А :-)))))))
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я, ТОВА Е ТОПЛА ВОДА :-) :-) :-) :-)
35
0
 
1
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 4 години
У-у--у-у-у-у-уважаеми г-н Проданов, много Ви моля, употребете глагола "съм" в сегашно време, 3-то лице, ед. число !!! Кога е "била" - преди 40 години ???? Хайде де..........
34
2
 
10
 
! Отговори
Трети свят! преди 4 години
То не бяха шлемове, малки и големи. До там ни докара ловецът на архари. Затова му се дадоха два мандата!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек без горна устна или тънка не ми го хвали мисли само за себе си като го гледам тоя Жална ни майка. Лошото е че ще има хора който да гласуват за тях....
32
2
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Докато ни клатят комунисти,така ще е .
31
2
 
15
 
! Отговори
Рекламен агент преди 4 години
Рекламният агент на ДС , последователя на Гоце - авджията и син на агент от 6-то сега ще оправи държавата . На тея не им ли омръзна да управляват, разбра се че не могат да измислят нищо по-полезно от краденето.
30
0
 
25
 
! Отговори
Циник до 32 преди 4 години
Този списък може още да се продължи....27 години краденье...и яденье...и всеки път преди избори - всички изведнъж се сещат за народа...АМА САМО ДОКАТО ИЗБОРИТЕ МИНАТ!
29
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
А бе тоя умник,щом е толкова велик ,защо допря да се напъва за партийна субсидия?
28
8
 
8
 
! Отговори
Bolt Thrower преди 4 години
"Според него структурата на българската икономика в момента е типична за страна от третия свят, изнасяща главно материали и суровини с ниска степен на преработка и ниска добавена стойност" Я пак? Да не обидиш Путинистан, че то това повече за тях е вярно.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова ли миналата седмица този кир искаше да връща ангарията с Трудови войски, за да се върнем съвсем към времената на фараоните?
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бананова република сме бе , и за третия свят не ставаме .
25
2
 
16
 
! Отговори
DreamTheater преди 4 години
Точно този господин да говори за икономика?!Господин/Другарю,господин Първанов в продължение на 10(Десет!!) години беше Президент на Република България.Какъв точно е приносът му за ИКОНОМИКАТА на републиката?!
24
1
 
2
 
! Отговори
Ми преди 4 години
Огромен е приноса за това и на бок..те от АБВДСЕБВГЗ.
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така и родните политици не разбраха, че те работа в икономиката нямат. Простотии от рода на високи доходи, работни места и т.н. са чист популизъм и лъжи. Икономиката се развива в резултат на усилията на всички граждани на България, а не толкова колкото каже някой гуру-шаман.
22
5
 
23
 
! Отговори
*** преди 4 години
До Анонимен 21

Някога бяхме на 27 място в света по развитие!А сега делим първото място с Лесото по самоунищожение!Искахме мирен преход,получихме го!Да ни е сладко!
21
3
 
18
 
! Отговори
МНОГО преди 4 години
Де да бяхме като КОНГО.
Те си извоюваха правото да се разпореждат с националните си богатсва.
Трудно но си извоюваха това право.
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе трети ли сме,пети ли сме не знам,знам само,че така сме я накъдрили че няма на къде повече!
19
7
 
13
 
! Отговори
demograph преди 4 години
Тези, които продадоха народът си за да ни плюят руските им господари като най-пропадналата, в резултат от "еврогейското робство" държава, сега ронят сълзи на убитият от тях народ...крокодили!!..