Изчезващите български села - Върбово от 800 души до 95

От 150 къщи в 37 лампите светят, в 15 живее по един самотник
Обновена: 16 апр 2017 11:03 | 16 апр 2017 11:00, Камелия Цветанова
211
Изчезващите български села - Върбово от 800 души до 95
В селото се намира и най-старата църква в област Видин – храмът "Св. Йоан Кръстител"

Село Върбово, Монтанско, е едно от най-бързо обезлюдяващите се села.

През 70-те години в него са живели около 800 души, но след 1989 г . хората масово започват да се изселват. Сега там са останали едва 95 жители.

В момента от 150 къщи в 37 лампите светят. В 15 къщи живее само един човек.

Кметският наместник Еленко Антов потвърди м,ео bTV, че действително селото се обезлюдява с много бързи темпове, а младите търсят препитание в големите градове като Лом.

В селото се намира и най-старата църква в област Видин – храмът "Св. Йоан Кръстител".

Попът обаче идва само за погребения.


211
Още от
Напиши коментар Коментари
182
0
 
1
 
! Отговори
факти преди 9 месеца
Ето ви част от постиженията на високотехнологичната американска армия в Сърбия-бомбардираха китайското посолство и убиха няколко китайски дипломати,бомбардираха международен влак при което загинаха 346 човека-повечето европейци,една тяхна ракета долетя дори до Горна баня което е на 30 км от границата със Сърбия и събори покрив на къща та по чудо нямаше убити.Те американските военни са върха на глупостта!Дори инашият президент с гордост заяви,че е специализирал в САЩ!
181
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За изчезването на селата да благодарим на Жан Виденов, Иван Костов, господин Сакскобурготският, Бойко Борисов........ Все велики имена... Така и не се намери един кадърен политик
180
2
 
6
 
! Отговори
Никк преди 9 месеца
В природата празно няма и къщите ще бъдат заселени.... ама с роми....
179
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До164 Естествения подбор не е да имаш зависимоста и защитата от партията да крадеш с колектива.
А СЕ ЗЯХВАНИ СЪС СОБСТВЕНА ТЕХНИКА И ОПИТ ДА СЕ ДОКАЖЕШ.
Защото от чужда земя или гора да крадеш , СЪСТОЯНИЕ НЯМА ДА НАПРАВИШ.
178
1
 
8
 
! Отговори
край преди 9 месеца
До анонимния отдолу - А гугълни фирма Октопод и виж колко стотин хиляди декара са ТЕХНИ и още колко са арендовани. Българската земя беше 1991 г. върната на собствениците и с това РАЗДРОБЕНА по на няколко декара на човек - от такава земя освен да я продадеш или дадеш на друг да стопанисва друго не ти остава. Така се роди сегашния модел земеделие съвместно със субсидиите за зърно се роди парадокса ХЛЯБА и Земеделците на Мозер УБИХА българското село.
177
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най развитата страна в земеделието в Европа - Германия , на второ место Полша.
Собственоста на земята е неприкосновенна.
Никой няма право да му навлиза в имота и да ПРЕОРАВА. И е с специялен статут.
Затова там беден земеделец няма.
И затова на вас зърнарите не ви купуват зърното. Щото е ***.
176
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 179 ТИЯ ЗЪРНАРИ .
ЦЯЛАТА ЗЕМЯ ЛИ Е ТЕХНА СОБСТВЕНОСТ, НА ТИЯ С ТРАКТОРИТЕ ЛИ???
175
1
 
12
 
! Отговори
край преди 9 месеца
За какви колхози говорите бе млади хора. При ТКЗС имаше ЖИВИ села. Сега орната земя се владее от 2-4 хил. зърнари с десетки хиляди декара земя всеки. Гледа се пшеница, царевица и слънчоглед - все култури дето се гледат машинно с едни огромни трактори и комбайни. Резултата - земя дето може да храни 20 млн. човека - сега падаме под 7 и въпреки това до всяка кофа има клошар.
174
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Основните средства за производство в ръцете на Държавата, Партията,Колектива.Колхоза, ТКЗС.
ТОВА Е ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИЯТА
Цитат от Манифеста на Карал Маркс / Мордухай/
Социолог, Филосов,Политик,Починал в Лондон в бедност.
173
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДО172 И175. СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗАПОЧВА ОТ СССР И СВЪРШВА В Д Р А Г О М А Н и БРЕГОВО.
ОТ КАЛОТИНА НА ЗАПАД ДО КЪДЕТО И ДА ХОДИШ НА ШИР И НА ДЛЪШ . ИМА СОБСТВЕНИЦИ НА ЗЕМЯ С ТЕХНИКА, КОЯТО ТУК Е ПРИТЕЖАНИЕ НА НЕЯСНИ "ФАРАОНИ" КРЪСТИЛИ СЕ АРЕНДАТОРИ
172
3
 
6
 
! Отговори
попа на върбово преди 9 месеца
Кога българките ще пристанат на момците български и ще се върнат да живеят при нас на село и да правят деца? А дано...
171
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
№ 88 е абсолютно прав! Аз съм роден във Върбово. Когато падна ракетата баща ми (лека му пръст) отиде да види какво е станало. Само пипнал една-две отломки. След това му се обели кожата и едва го излекувахме. Така че 88 е прав - ЛЕШОЯДИ бяха! И много съжалявах, когато другата ракета за малко пропусна резиденцията в Бояна!
И Върбово си е във Видинска област! "Журналистката" явно не е била в час по география на България!
170
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От Дек на Дек бе,от Кадя на Кадя бей.
Да донеса ли големата пръчка.
169
1
 
1
 
! Отговори
Селянин преди 9 месеца
От дек ,на дек,от кадя на кадя.
168
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Тц...
Виждам, че и ти си крупен теоретик и морализатор. Много ги обичам такива! Знаеш ли къде започва селското стопанство? Там, където приключват с мотиката! Там, където има трактори, прикачен инвентар, комбайни, модерна агрохимия, торове и много други неща. За разлика от теб, добре познавам този район, за който се пише тук и ще ти кажа,
че хората мизерстват, бъхтят по 12 часа с мотиките и едва свързват двата края. За да дойдат "земеделци" като Яне Янев с "шофьора" си и разни израелски агенти
167
1
 
13
 
! Отговори
Тц.... преди 9 месеца
.....абе, тука само граждани коментират....как и какво трябвало да се направи, за Българското село....да ама "на село"трябва яко БАЧКАНЕ а на ДРАСКАНЕ по сайтовете....
166
4
 
38
 
! Отговори
England / Essex преди 9 месеца
Нито комунизма е виновен , нито Европа. Българите станаха бездуховни материалисти, там е проблема. Когато бях в Беларус видях десетина села, всичките кипяха от живот, всички къщи бяха в различни цветове, пътищата - стъкло, лечебници,училища,магазинчета,клубове,кафенета, навсякъде свети от чистота, и в Англия не съм виждал такава красота. Как така комунизма не е унищожил селото там?!?
165
6
 
23
 
! Отговори
Аз съм № 88, продълж преди 9 месеца
..крайграничните села се изсипа дъжд, от който остана оранжев налеп. После овощните дървета заболяха. ЗАБОЛЯХА И ХОРАТА! Невиждана смъртност! И аз да се радвам на натовските престъпници? Не знам колко души избиха в Сърбия (3000?), но това бяха мирни хора, а не военни! Стреляха по болница, по мостове, по пътнически влак, но не посмяха да слезнат да се бият на земята! Рано или късно ще си платят за всичко! Господ
бави, но не забравя! Та вие с двата минуса знайте, нещата са сериозни, възмездие има!
164
9
 
6
 
! Отговори
! преди 9 месеца
Стига сте оплаквали! Това еживотът- ВЕЧНО движение и стремеж за по-добър живот! Как са създадени САЩ? Австралия, Нова Зеландия? Четете френска и италианска преса: и там е същото! Селата са без лекари, магазини, заведения, защото хората са отишли в по-големи населени места.Колко хора от големи държави след пенсиониране отиват в Испания и Португалия? Има постоянно движение и на работещи.какво етова оплакване: искате да се върнем в 1922- но и тогава българи са емигрирали в САЩ- за по-добър живот..
163
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жандармерията ако вместо да пази народните избранници в центъра на София си вършеше едно от основните задължения и излезне по селата и планинита нямаше да се стигне до това. Даже и тъмнозелените щяха да са по-ниски от тревата, но уви депутатското спокойстви е по-важно от оцеляването на на нацията!