Арендаторите се надпреварват за земя под наем на търгове

От Агрион отчитат сериозен интерес от влизане на фермери в нови землища, документи се приемат до 21 април
Обновена: 19 апр 2017 09:24 | 19 апр 2017 09:24,
1
Арендаторите се надпреварват за земя под наем на търгове

Кампанията по наемане на атрактивна земя под наем е в разгара си. Големите арендатори предпочитат да наддават за желаните парцели на търгове като сами предложат рентата, вместо да разчитат на пряко договаряне, където последна дума имат собственици, разказаха пазарни участници. За втора поредна година водещото дружество Агрион избира именно търговете като пазарен инструмент.

Картината тепърва се изяснява, но наддаване определено има, споделят първите си впечатления експертите. Документи се приемат до 21 април, петък в офисите на компанията в цялата страна. Процедурата е улеснена за фермерите само в четири лесни стъпки като те имат възможност сами да предложат цената за стопанисване на желаните парцели. Информация за предлаганата атрактивна земя се предоставя безплатно в офисите на Агрион.

Активността за наемане на желаните парцели зависи и от региона: там, където земята е атрактивна, има голяма конкуренция между много арендатори; регионите, в които реално действащи са само няколко водещи производители и части, където тепърва влизат нови арендатори. Добрата новина е, че интерес към парцелите има както от фермери, които имат сериозни намерения за увеличаване или по-ефективното окрупняване на стопанствата си, така и от нови играчи на пазара. Прави впечатление, че в някои райони арендаторите направо са тръгнали да се надскачат, за да си гарантират най-атрактивните парцели. Обяснението е, че искат да бъдат спокойни за субсидиите си догодина и за съответното планиране на площите, семена, торове и препарати.

Североизточна България остава сред най-атрактивните региони – там конкуренцията за наемане на земя е най-ожесточена. Освен големите арендатори в битката се включват и големи производители от Централна Северна България, които искат да се разрастват.

Рентите варират в доста широк диапазон в различните райони на страната, защото зависят от няколко важни фактора - качеството на земята, мястото, големината, добивите и изкупните цени. Те пък се влияят от други допълнителни външни пазарни тенденции. Фермерите основно търсят да наемат окрупнени парцели, защото по-малките с много наследници са трудни и скъпи за управление.

Агрион се наложи като водещото дружество на пазара на земя. Фирмата разви мрежа от офиси в цялата страна, която към момента включва 21 търговски точки. От миналата година предлага и кредити и лизинг за покупка на земеделска земя, разработени специално спрямо нуждите на фермерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
арендатор преди 6 години
ли е, богат е, забогатяха от неплащане на ренти или плащане на символични суми.А собс-твениците на земите обедняха и оскотяха.