Саниране ще има, но не безплатно – до 10% доплащане!

Програмата ще е безплатна за блокове с пенсионери и бедни
20 апр 2017 08:52, Петя Славова
72
Саниране ще има, но не безплатно – до 10% доплащане!
Снимка: архив, Булфото

Безплатно саниране ще има само за бедните обитатели на блоковете и пенсионерите, заяви ексминистърът на регионалното развитие във втория кабинет на ГЕРБ Лиляна Павлова.

По думите й вече е получено съгласието на бъдещия коалиционен партньор "Обединени патриоти" програмата за саниране на жилища да бъде продължена.

Още по темата

"Програмата обаче ще бъде променена, като изцяло безплатно ще бъде санирането само за кооперациите, в които живеят бедни хора и пенсионери. Досега санирането бе безплатно за всички", поясни тя.

"В сградите, където преобладават млади работещи семейства, може да има и тяхно участие в размер на 5-10%", поясни Павлова.

Относно обвиненията на служебния кабинет за завишени разходи при държавно-субсидираното саниране, тя каза, че това е програма за цялостно обновяване на жилищните сгради, обновяване на техния живот, което е изключително важно за старите панелки.

"Целта беше да направим не само саниране, а и да направим цялостен ремонт на тези сгради. Пазарът определя цената, нормално е да е 250-290, има сгради, които са правени преди да сложим таван и са правени на по-високи цени", призна още ексминистърът.

"Цената от 150 лв. е утвърдена от нашето правителство, от мен като министър, но тя стеснява обхвата на дейностите, които влизат в нея", поясни Павлова пред Нова тв.

Схемата за процент самоучастие се обсъждаше още в мандата на правителството на ГЕРБ, но не беше приложена. Тогава вариантите бяха между 15 и 25% собствени средства от хората. Срещу пълното субсидиране още в началото му се обявиха много експерти и браншови организации.

Според тях 100% отпускане на средства от хазната за подобряване на жилищните условия на отделни сгради ощетява хората от останалите блокове, защото това се прави с техните данъци. Други критикуваха подареното саниране с довода, че така не се възпитава заинтересуваност у обитателите да участват и след това да са заинтересувани да пазят обновените общи части.

По данни на МРРБ от март досега са завършени общо около 300 блока от одобрените 2022 сгради по държавната програма за безплатно саниране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
12
 
! Отговори
панелен обитател преди 7 години
Като решихме да съберем пари да се боядиса входа всеки трябваше да даде 20 лв. Реално платиха половината и боядисването си остана в кръга на желанията, а събраните пари бяха върнати. Така и ще санират блоковете със самоучастие.
48
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То тоя със сметките - Абе пич аре ела ти да ми санираш у нас за 30 лв :D 3 прозореца вика 750 лв .... е да на сел4о прозорците са му еднакви ама за да е нормален енергоефективен прозорец с ВРАТА защото всички имат и врата е доста над 250лв! На мен за 3 прозореца и врата българска дограма ми излезна 1200лв! Какво вадиш прозорците от изолацията бе? Нали има обръщане което излиза дори по скъпо? А первазите смяташ ли ги? А тръбите които сменят? А покрива ? Само плямпате тук!
47
12
 
5
 
! Отговори
неанонимен 1 преди 7 години
От всички хора на света българите са най-умни!За тяхна информация: - т.н. саниране включва:смяна на цялата дограма(и в домовете),на ел. инсталацията,ремонт на покрив,на асансьорни клетки и общи помещения,чак тогава саниране.Това ли струва 1500лв?Колко трябва да е *** човек,за да откаже?Колко трябва да е "облъчен",за да плаши хората с взимане на имоти,плащания и съдия изпълнители?Да бяхте се поинтересували как цял Букурещ е със санирани блокове,Прага и Будапеща,Берлин!А Сдружение се разваля
46
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Досега всички правителства се дънеха след като бъдат избрани.Ама това герберопатриотично извращение се провали още преди парламента да се е събрал.Лъжи за пенсии и заплати,лъжи за санирането,лъжи за демографската катастрофа,лъжи за бежанците,нови свръхцени на енергията.Представете си какво ни чака като встъпят в длъжност.В същото време започнаха да излизат на показ чудовищни далавери на герберопатриотарите,грижливо скривани от продажните медии.Но това е положението.На робски народ такава съдба.
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз саниране си направих със 100% самофинансиране и ще плащам заеми следващите 5 години! Какво ми дреме за бедните и защо аз трябва да си чупя колата и тн за да има пари за тяхното саниране а не за магистрала и хубави пътища? Защото не се лъжете 1 милиард лева са точно да се оправят дупките в цяла България за всички българи!!!
44
2
 
23
 
! Отговори
alf преди 7 години
докато герб откраде парата за саниране гръцкото правителство осигури дори на всеки дребен гръцки фермер панели за ток и сметките им за ток намаляха с 70%
43
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега очаквайте бариерите по "магистралите" за събиране на една сумичка!
42
1
 
29
 
! Отговори
kelesha преди 7 години
И какво стана в крайна сметка. Кое от обещаното на ГЕРБ ще се случи: средната заплата ли ще е както обещаха, пенсиите ли ще са на нивата, на които обещаха, санирането ли ще е безплатно. Сега не стига че ще ви санират на силно завишени цени, но и ще си платите една част и вие на тези завишени цени. Не мога да разбера колко глупав трябва да си за да се вържеш 3 пъти на едни и същи лъжи. Но щом си ги избрахте едни и същи за 3-ти път май си ги заслужаваме :)Хубав ден на всички!
41
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дебело , нагло и крадливо!Що е то?Жокер: Партизанска внучка.
40
2
 
29
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Собственика като отдели 10 % на тези надути цени, то ще си санира сам апартамента. Тарикати.
39
6
 
8
 
! Отговори
mery преди 7 години
Още не е избрано правителството, но то няма да изкара цял мандат ако работи така! Много хора гласуваха за ГЕРБ точно за да продължи програмата за санирането - единственото хубаво и смислено нещо сътворено от предното им управление! Не е редно да се променят правилата на програмата, хората регистрираха сдружения при едни условия и сега ще почне хаоса, и отказите! Нашия блок трябва да го почнат в началото на май , и кво правим сега, а!
38
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една двустайна панелка има за саниране стая, хол и кухня - обща дължина около 3х5=15м х 3м височина = 45 м2 площ за саниране. От тях извадете 3 прозореца х 3м2 = 9м2.45-9=36м2 х 30лв макс за изолация = 1080лв.3 прозореца х 250лв = 750 лв. Общо 1800лв.+ около 20% за общите части - всичко 2000-2100 лв. Герб ви санират за 17 000 лв.
37
3
 
25
 
! Отговори
Кочо преди 7 години
Безплатното саниране, развали нашето санирано жилище, сложи по-лоши материали, работниците пълни некадърници, развалиха ни климатиците, общо взето ни излезе 1000 лв. и много много мръсотия за чистене. А някои хора откраднаха много много пари.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това важи ли за вече "санирани " сгради? И, ако е така да честитим на печелившите!
35
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако вие си направите санирането ще ви излезе около 1500 лв.Ако Герб ви санира апартамента за около 17 000 лв ще трабва да платите 1700лв.Честито!
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"По данни на МРРБ от март досега са завършени общо около 300 блока от одобрените 2022 сгради по държавната програма за безплатно саниране." Какво значи това? От кой март? Умишлено се бълват различни цифри за да не се разбере в крайна сметка за тези 2 милиарда колко сгради за санирани? Дръж го в мъгла за да му е ясно.
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Намериха си начин да си УВЕЛИЧАТ с 10% кражбите.Уникално! Лично аз не исках да ми се санира гарсионерата, но....с бабички, облъчени от теле-визора, не можеш да се разбереш. Казах на домоуправителя, че когато се стигне до плащане и взимане на имотите, защото този заем е взет от наши име, и не се връща с годините от бюджета, домоуплавителят ще поеме моята част.Интересното беше, че въпросният домоуправител не пожела да узаконим това споразумeние пред нотариус))
32
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още като зарибяваха хората, умни люде писаха - безплатно е само сиренцето в капана на мишката ! Е, нещата си дойдоха по местата. Създадоха юридически сдружения, капана щракна, сега като не могат да върнат парите за САМУЧАСТИЕ - чичо частен съдебен изпълнител ще почука на вратата ! А да ви е честито и пак гласувайте за мутрите !
31
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха...17 000 лева на апартамент е изчислила Свинетка.Вие ще дадете 1700.Ами то толкова си струва и сами да си го направите.С други думи целят милиарден заем от ББР ще потъне в герберо-патриотарските джобове,а за наивния опростачен българин като бонус ще остане само регистрираното сдружение с нестопанска цел,което ще доведе до една дузина емоции за живущите в"безплатно"санирания блок.Разбира се отрицателни.
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санирането беше до тук! Няма как да им се случи далаверата. Каквото било, било.