Всеки втори: Санирането не е честно! 40% твърдят: Кражба е!

27% приемат полета с военния самолет на Радев за реален проблем
2 мар 2017 19:09, Анисия Иванова
110
Всеки втори: Санирането не е честно! 40% твърдят: Кражба е!
Архив: Булфото

49,5% от българите, запознатите със санирането, смятат, че то не е честно, 30,8% са на обратното мнение. Това сочи експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл". 

Проучването е направено сред 805 пълнолетни българи на 27 и 28 февруари и е финансирано от социологическата агенция.

Според данните – програмата за саниране е добре позната на българите – 90,2% от запитаните твърдят, че са чували за нея.

51,8% от тях смятат, че това е добър начин за обновяване на панелните блокове, 39,9% обаче се съгласяват с крайното твърдение "санирането е голяма кражба". Високият процент крайни становища показва очевидна обществена тревога, коментират от "Галъп интернешънъл". 

Изводите на социолозите е, че санирането се възприема добре по принцип, но детайлите му събуждат немалко недоволство, а причината е, че само малка част от българите могат да се възползват от него.

Голямо влияние оказват и подозренията в корупция, които са общ знаменател в българското обществено мнение.

"Галъп" прави и допитване в по-широк контекст на темата за реалните и изкуствено създаните обществени въпроси. Сондажът се опитва да провери обществените инстинкти и по отношение на някои актуални теми от последните седмици и месеци.

Сред реалните проблеми запитаните виждат проблемите с пътни настилки, тунели, мостове. 88,3% казват, че това е реален проблем, 9,8% - създаден от медиите, а останалите се колебаят.

Проблемът със санирането - за 52,6% е реален проблем, срещу 38,6% - не е, темата с парите за наука - 44,2% срещу 37,8%, пръстовите отпечатъци - 49,1% на 44%.

Като пример за изкуствено създаден проблем запитаните припознават полета с военен самолет на президента Радев (63,6% казват, че това е въпрос, създаден от медиите, а 27% намират това за реален проблем).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Данните са от експресен телефонен сондаж сред 805 пълнолетни българи, проведен със самостоятелно финансиране от страна на „Галъп интернешънъл“ на 27 и 28 февруари. 1% от извадката отговаря на 55 000 души. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3,5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хубаво не е на хубаво!
80
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краде се като за последно.
79
0
 
6
 
! Отговори
*/* преди 7 години
До Комунистите унищожихПриятелче ,че то в ГЕРБ има повече комунисти и от БСП и АБВ.В другите сигурно няма а?А за доносниците и агентите защо нищо не спомена?
78
0
 
14
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 7 години
Санирането е двойна кражба! Веднъж ГЕРБ прибира половината пари от строителните фирми и втори път едни данъкоплатци субсидират други. Ако държавата иска да подпомага строителния бранш и пестенето на енергия да санира първо всички обществени сгради, а после да му мисли за частите. Има и трета кражба - тези милиарди дългове ще ги плащат нашите деца.
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бившите комунистически величия, които се настаниха /откраднаха/ старите апартаменти и къщи на "враговете на народа" не желаят да санират, нямат нужда. Санират се блоковете направени от трудоваци по време на комунизма. качеството е отвратително и затова трябва да се направи нещо, да се стабилизират, иначе в най-скоро време ще започнат да се събарят и си представете колко хора ще останат на улицата. Тогава какво ще се прави? Това е една добра идия, друг е въпроса как се санира и колко се краде.
76
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Саниране значи само изолация бе мишок!Ако е заложен цялостен ремонт е друго!Тогава и парите са други бе мишок!Аман от стършели!
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държави като Швеция например не че биха санирали стари частни сгради а биха ги бутнали и направили нови на собствениците!Какво му е не редното на идеята за саниране в България?!?!?
74
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Санирайте си, никой не ви пречи, но не с парите на другите!!! Аз санирах дома си с мои пари и то три пъти по-евтино и не със стиропор. Хората май не знаят, че стиропорът не прави панелките по-здрави. Той няма да спре разпадането и конструктивните проблеми на старите жилища.Освен, че е нечестно и е кражба от бюджета, санирането на Герб е и един отвратителен начин за купуване на гласове!
73
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** разбира се, как ще е хубаво санирането?!?!Ние сме най тъпия народ на земята!За това и има приказка че до нашия казан в ада няма дявол,ние сами се потапяме един друг!ИДЕЯТА СА САНИРАНЕ ПО ПРИНЦИП Е УНИКАЛНА!ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО ПРЕДНАЗНАЧЕНО ЗА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК И САМО ЗА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК!
72
6
 
8
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Защо старите "фашистки" блокове с огромнете апартаменти в Сафия и други големи градове със стени по 1м. не се нуждаят от саниране? Комунистите избиха собствениците и се настаниха в тях.А панелките на полето за селяните от провинцията.Санирането е чудесна идея ,но е опорочена.Да се санира частна собственост безплатно е ненормолно.Нарушава се принципа, че само сиренцето в капана е без пари.
71
3
 
12
 
! Отговори
ЦОНЬО преди 7 години
Санирането е по-голяма кражба от КТБ
70
1
 
11
 
! Отговори
Разсъждения..... преди 7 години
Като купуваха евтини апартаменти / панелни/ не реваха, сега искат и да ги санираме от нашия джоб....а северна България си чака магистралата и стотици мрът в катастрофи защото пари няма.....Това нормално ли е ??? Санирането трябва да е с 50% участие на живущите да видите тогава що е контрол и дали цените няма да паднат поне 2 пъти от сегашните.
69
1
 
1
 
! Отговори
дайте преди 7 години
Днес, нямате ли други реклами да пуснете нещо биричка това онова стига с тия тъпите реклами :) ??!! или ще бъде изтрит защото не е по темата :) ??!!
68
1
 
15
 
! Отговори
майстора преди 7 години
Това така наречено "саниране" не е такова което ви го предлагат , защото санирането е съвсем друга операция.Тук е направено така че нашите фирми / ха сетете се кои / да усвоят едни пари а санирането е съвсем друго нещо.Иначе се дават милиарди за него а за увеличение на пенсиите на родителите ни няма, защото от там не може да се ощипе затова няма !!!!
67
6
 
3
 
! Отговори
ккк преди 7 години
До известна степен сън съгласен,че до някъде е нечестно и може би има далавера,обаче пък от друга страна го предпочитам пред кражбата чреж АЕЦ Белене и големи шлемове.Доста по-приятна гледка са санираните панелки,а и е добре за живущите.Според мен въпросът трябваше да бъде:"Предпочитате ли енергийните кражби на БСП пред санирането на ГЕРБ?".
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой освен пенсионерите има телефон?
65
4
 
15
 
! Отговори
Русия преди 7 години
Не само ,че не е честно, ами не е и "саниране"! Герберастска пропаганда.
64
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябваше да се санират само общинските жилища и след това да си върнат разходите от наеми.Така щеше да е най-справедливо и никой нямаше да бъде ощетен.Но и нямаше някой да получи тлъсти комисиони и да облагодетелства свои фирми.Порочни практики,на които някой някога трябва да сложи край.
63
5
 
19
 
! Отговори
se преди 7 години
Санирането като замисъл не е лошо.Но просто не се прави така.В момента се усвояват едни пари от ,,наши'' фирми в бранша.Да не е честно защото панелките не са печеливши заради другите.Санирането обаче е вредно за обитаващите тези сгради и причината е влагата и мухъла.Правилната посока би било събаряне на панелките и ново стрителство по модерни технологии за живущите с опция за надграждане .Коминтерна открадна парцелите на много хора за панелките е демократите да възстановят неправдата ..
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Електората на онзи който бил натрапчив и досаден като *** капка скоро ще е само от стопаните на стиропорените блокове. Е, и другите дето берат желязо. Това е държавна помощ за частни фирми и купуване на гласове.