Токов удар - скача ли цената двойно от 1 юли?

Задържането на цените било предизборно, коментира експерт
Обновена: 9 май 2017 10:00 | 9 май 2017 09:49, Петя Славова
134
Токов удар - скача ли цената двойно от 1 юли?
Снимка: Bulgaria ON AIR

АЕЦ "Козлодуй" поиска от КЕВР електроенергията да поскъпне почти двойно от 1 юли. Централата иска цената за мегаватчас да бъде увеличена от 30 на 58 лева.

Бившият член на КЕВР Еленко Божков бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че при това положение няма начин да не се получи увеличение на такса "Пренос".

"КЕВР изпълнява корпоративно-партийни поръчки. Комисията беше излъчена от парламента - двама от ГЕРБ, председател от партията на Радан Кънев... Ярка корпоративна зависимост се вижда в присъствието на Георги Златев", посочи Еленко Божков.

По думите му ясно се е видяла зависимостта и задържането на цените, за да може да има удобство по време на предизборната кампания.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев подчерта, че в енергетиката цъка ценова бомба с часовников механизъм. По думите му в АЕЦ "Козлодуй" има нормативна декапитализация на дружеството.

"Публично се избраха определени хора и става ясно кой зад кого стои. КЕВР съществено се отличава по начин на действие. Председателят Иван Иванов намери перфектна форма за общуване с политиците. Трябва да сме готови за повишаване на цената на тока", коментира той в "България сутрин".

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" посочи в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев, че основната част от разходите на НЕК отиват за ВЕИ и американските централи, а едва 2% за произведената от АЕЦ "Козлодуй" енергия.

"Притеснителна е цялата непрозрачност в сектор енергетика. Докладът на Световната банка, който трябва да ни препоръча мерки и реформи за националния енергиен пазар, е таен", отбеляза тя.

Според Ваня Григорова правителството може и трябва да продължи да се бори за прекратяване на неизгодните дългосрочни договори с ТЕЦ-овете и ВЕИ-тата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше построен Белене, нямаше да има подобни новини. Но тъъпата тиква оссра и този проект.Радвайте му се
42
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТъпанарНа всички им е ясно, че БГ е единствената държава в която 99% от хората имат нещо - я 1-2-3-4 апартамента, декарчета земя тук-там.-и какво ще ги правиш ти "апартаментчета" и "декарчета" ? какво ще ги правиш ? - ше ги продаваш ли ? ако да, то това е твърде локално и плитико мислене- ще ги работиш ли ? съмнявам се - никога не си работилпич, н-и-щ-о няма стойност без хората, абсолютно нищо! изчезнат ли хората или мотивацията им - и с теб е свършено! запомни го!
41
0
 
22
 
! Отговори
Българина преди 6 години
А задържането на доходите пак ли е предизборни!?!? Полазателя бвп на калпак от населението е два пъти по ниско от средно европейското, въпросът е защо заплатите не са 2 а 5 пъти по ниски средните!?
40
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко своевременно е искането на монополиста. Точно съставиха правителство и вече има кой да клати лодката. Това не р държава това е бар дак. С тия доходи и сега трудно се плащат комунални услуги.
39
1
 
22
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
На всички им е ясно, че БГ е единствената държава в която 99% от хората имат нещо - я 1-2-3-4 апартамента, декарчета земя тук-там. Ще се вдигат данъците и цените на монополистите, за да ни принудят да продаваме. Скоро и закон може да излезе и то с фиксирани цени за продажба. Така е - докато българинът скачаше по митинги и строеше и оцеляваше в "демокрацията", някои хора си позволиха да мечтаят - мутрите. Сега мечтата им се сбъдва...Е, с помощта на ДС на БКП, но все пак...
38
0
 
12
 
! Отговори
Николов преди 6 години
Да не се окаже после ,че не сме членували в Европейския Енергиен Надзор,щото след КТБ се опулихме,че не сме се хванали за "***"
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези наистина ще ме накарат да си поръчам от Али баба 3 панела по 300 вата (0.4 - 0.7 $ на ват) и да ги отбраздя като експрес селска спирка.
36
0
 
29
 
! Отговори
Добра новина преди 6 години
Колкото повеч дигнат толкова повече заеми ще усвои баце. А после знаете какво идва!
35
13
 
7
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
Хахахааа. Знаем го един "човек от народа",един правешки цииианин.Тоя,е,същия *** Олигото,и феновете му Олигита като теб,Катобтибе кеф,кефи са бе оффчи,мен Олига чалгарски не ме кефят.За такува като теб,трябва 1000000 %увеличение на,всичко.На вас портретче със светлия лик на Олигото вие достатъчен и въздух и водажи лебец...
34
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гюнтерщо ти е трън в очите борисов ? щото не е брат-чет ли ? ами не е, от народа е
33
0
 
22
 
! Отговори
до 28 Burzum преди 6 години
Гей парада по случай Деня на европа ще е утре в София. Организират го протестерите.
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е то това няма как да афектира при нас.Тока от Козлодуй отива износ, отделно е най-евтиният, дори да им вдигнат изкупната на х2 то в миска ще влезе пак като най-евтин и осреднените трохи при нас ще са макс стотинка.Поредни хора застанали да си бъбрят общи приказки, без цифри и факти бабите и дядовците пред блока говорят същото.
31
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...спи народа овцедушен, цените скачат главоломно. Последния да изгаси лампата и да затвори вратата отвън.....
30
2
 
13
 
! Отговори
до 24 Професор преди 6 години
Какво е направил Орешарски ?.
29
2
 
27
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Да ходя аз да ме бият еничарите да,сваляме Олигото,и вие да си го изберете след година отново...мутра да изберете,убиец,необразован прозззтаг...три пъти!!Няма повече пръста си да мръдна чалгаджийско племе!!...пфуййй...и тов,е само началотооо
28
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега заплатите са 10-20 по ниски от Европа. Ще си правят експеримент доколко можем да издържим ли?
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв експерт е Божков? Беше член на ДКЕВР от квотата на БСП и още страда, че го махнаха от там.
26
0
 
28
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
Парада е честване на победата над фашистите бе *** ***!
25
0
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Аз съм на ПАРАДА...на ПАРАДА съм...
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гласувах за герб от страх да не дойде бсп. Но ако допуснат това, живи да ги дерат, няма да си мръдна пръста.