84-годишната баба Марийка – на улицата. Спасиха котките й, а нея?

Младежи от Пловдив се забавляват, замерват я с камъни
17 май 2017 07:00,
147
84-годишната баба Марийка – на улицата. Спасиха котките й, а нея?
Снимка: Монитор

84-годишна жена от Пловдив живее на улицата, след като съседите й я изгонили от дома й. След многобройни опити да накарат Марийка да почисти дома си комшиите й свикали общо събрание и решили да я изгонят.

"Превърнала е апартамента в бунище. Цялото стълбище мирише на котешки фекалии, а воня прониква и в съседните апартаменти, разказват съседи, цитирани от "Монитор". Комшиите помнят Марийка като чиста и приветлива жена, но след като мъжът й починал преди 20 години, жената се изолирала. Децата й спрели да я посещават и така, останала сама, пловдивчанката започнала да прибира в дома си улични котки. Заради десетките животинки и мръсотията от тях комшиите й решили да я изгонят.

Така 84-годишната жена остава на улицата.

"Живее под терасите на съседен блок. Не смее да се прибере преди полунощ, защото младежите от квартала са си намерили ново забавление да хвърлят камъни по нея, твърди във Facebook Георги Сербезов, който подал сигнал до полицията, че в апартамента на жената има 4 котки. След като напуснала дома си, пловдивчанката се връщала тайно вечер, за да храни животинките.

"Малко по-късно отново незнайно кой "заковава" вратата й с видии, на които отрязва главите и набива една в патрона на бравата. Няма влизане", разказва в социалната мрежа Пенка Попова. Така животните на бездомната Марийка остават заключени в апартамента, заради което природозащитници алармират полицията. Сега, докато природозащитниците търсят дом за 4-те котки, пловдивчанката Марийка спи на улицата.

"В подобни случаи търсим близки и роднини, а ако няма такива, настаняваме нуждаещия се в социална услуга, обясни шефката на дирекция "Социално подпомагане" Донка Аргирова. Така, ако Марийка пожелае, може да бъде настанена в център за временно настаняване за 3 месеца или в старчески дом. Социални служители признават, че голяма част от случаите, бездомните не желаят да се разделят със скитническия живот и избират да спят на улицата, вместо в специализирана институция. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
10
 
! Отговори
До 47 ТВ преди 6 години
Съвсем очевидно е, че въпросът не е в чистенето, но който не е имал такъв съсед никога няма да разбере за какво става въпрос.
46
4
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 6 години
Това с изпращането в старчески дом е измиване на ръцете. Хората в нейното положение , изпратени без волята им, рядко изкарват там повече от половин година.
45
3
 
15
 
! Отговори
ТВ преди 6 години
Бас държа, че децата, които са спрели да я посещават, ще доприпкат бързо-бързо, когато бабата си отиде от тоя свят, за да получат апартамента "без тежести и изадължения".
44
7
 
21
 
! Отговори
ТВ преди 6 години
Това е голяма тъпотия - жената си има апартамент, ако социалните искат да са от полза, просто могат да изпращат служители да й чистят 2-3 пъти седмично и въпросът ще се реши. Но нашите "социални" с такива работи не се занимават - те могат само да издават предписания и да се правят на ангажирани.
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че за тази жена по-добро е всичко, което няма да я остави да продължи досегашния си начин на живот. Изгонването й от жилището е по-добро и за нея, а не само за съседите й. Не знам що за хора са тези дето осъждат съседите й и искат тя да продължи да живее сред мръсотията и вонята!
42
6
 
11
 
! Отговори
ЗАЩО преди 6 години
ВСИЧКИ СЕ НАХВЪРЛЯТ ВЪРХУ СЪСЕДИТЕ Й?И АЗ НЕ БИХ ИСКАЛА ДА МИ Е СЪСЕД ТАКОВА ЧУДО.ДЪРЖАВАТА БИЛА ВИНОВНА,НО НИКОЙ НЕ ПИТА,А КЪДЕ СА ДЕЦАТА Й,ЗА КОИТО СЕ Е ГРИЖИЛА,ДОКАТО Е БИЛА ЗДРАВА.ТЕ НЕ ИСКАЛИ ДА Я ПОСЕЩАВАТ.НО,ВИДИТЕ ЛИ,НИЕ ВСИЧКИ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА Я СЪЖАЛЯВАМЕ И СЕ ГРИЖИМ ЗА НЕЯ.
41
2
 
16
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До Анонимен 2 Преди да пишеш, би трябвало да прочетеш ЗЕС и ЗС.Там е записано в какви случай собственика се лишаво за 3 г. да е във владение на жилището.Собствеността си е негова и дори трябва да си плаща данъците.Това е за наказание да знае, че не живее на село и не може да прави каквото си иска.Сега ясно ли ти е ?
40
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гадни долни природозащитници.Мразя ги в червата.Заради тях ще стана убиец на котки!
39
10
 
11
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Това вече го четохме.А иначе опърничавата баба си е получила заслуженото.Сага какво , общината ли да и намери жилище? Във всеки блок има по 1-2ма ненормолници , дето тормазят целия блок.Живущите след дълги години тормоз са постъпили правилно с ненормалната баба.Дано случая послужи за урок на останалите.
38
5
 
15
 
! Отговори
Морски_ преди 6 години
Нещата никога не са толкова прости, колкото изглеждат. Така че не се подсмихвайте и не осъждайте. Бабата в момента се нуждае от дом. Не вярвам, че ако са имали желание всичкия този народ от входа са били в невъзможност да се хванат и да изхвърлят те *** от жилището на жената за по-малко от ден. Но като е за сеира за 10 мин. могат да да я изхвърлят. Сега бабата или котките са с приоритет ?
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки вход се има вътрешен ред и правила които трябва да се спазват , защото ако всеки вземе да прави каквото си иска няма оправия. Единственото което не разбрах е дали са я изгонили по зяконов ред в присъствието на компетентни органи от кметство или е било самоуправство .
36
4
 
24
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Явно жената има някакъв писхически проблем. В такъв случай защо за Бога трябва да даде съгласие, за да бъде настанена където и да е !? Мишките в общината ще се оправдават, че не е освидетелствана и ще си измият ръцете, а от това страда жената и съседите й...Психическото здраве в България е страшно подценявано, проблемите се прикриват и резултатите са налице...
35
3
 
10
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
Не мисля, че има деменция. Според мен си е за психиатрия. Няма друго обяснение за водене на такъв начин на живот.
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съседите й не са виновни, че държавата не се грижи за болните като тази жена. Жената е била на 64 години, когато е започнало преди 20 години. Защо държавата не се е погрижила както за нея, така и за съседите й, за да могат и те да живеят нормално?
33
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АБЕ ДА ВИ МИНАВА ПРЕЗ АКЪЛА ЧЕ ЕДИН ДЕН ВИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ НА СЪЩИЯ ХАЛ? ТОГАВА И ВАС ЩЕ ВИ ПОДРИТВАТ....НАЙ-ВЕРОЯТНО ЖЕНАТА Е ЗАБОЛЯЛА ОТ НЕЩА КАТО СТАРЧЕСКА ДЕМЕНЦИЯ, ЧАСТИЧНА ЗАГУБА НА ПАМЕТ И ЗАТОВА НЕ МОЖЕ ДА СПРАВИ
32
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да я приберат журналистите и съчувстващите й щом си падат по смрад от котки.
31
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАК МОЖЕ ЖЕНАТА ДА БЪДЕ ОСТАВЕНА 20 ГОДИНИ ДА ТЕРОРИЗИРА СЪСЕДИТЕ СИ ?ЗНАЕТЕ ЛИ КАК СЕ ЖИВЕЕ С ТАКЪВ СЪСЕД....
30
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАК МОЖЕ ЖЕНАТА ДА БЪДЕ ОСТАВЕНА НА УЛИЦАТА ? ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е ДА СИ САМ НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ....
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами, няма как да се пусне обява " търсим дом на една баба", ако с животните може да си играем на размени, то с хората е по- сложно, държавата трябва да си свърши работата.
28
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не го е преживял, не може изобщо да си представи за какво става дума и какво е да живееш в един блок с някой, който води живот като тази. Лесно е да се говори високопарно и да се раздават морални оценки, но действителността е съвсем друга - такива хора трябва да бъдат принудително настанявани в съответното здравно заведение.