Брюксел към България: Къде са ви реформите?

Без промени в образованието сте обречени на бедност!
Обновена: 22 май 2017 17:36 | 22 май 2017 15:00,
281
Брюксел към България: Къде са ви реформите?
Снимка: Reuters, архив

Бедност, задлъжнели компании, увеличаващи се ножица между бедни и богати, дългосрочно безработни и млади на пазара на труда – България е най-бедната държава в ЕС. Това констатират препоръките на Брюксел по координацията на икономическото управление на ЕС, известна още като Европейски семестър.

Европейската комисия предлага за поредна година България да бъде оставена в групата държави с прекомерни икономически дисбаланси, която се нуждае от подробни наставления и задълбочено наблюдение.

Тази година страната ни е единствената от наблюдаваните държави, с изключение на Франция, която не е подобрила положението си. Останалите – Хърватия и Португалия са извадени от групата страни, които подлежат на санкции, а Еврокомисията похвали амбицията на програмите за реформи на Кипър, Италия и Португалия, които доскоро бяха на спасителни програми, а сега са на една нога с България.

Разликите в доходите между най-бедните и най-богатите в България непрекъснато растат, констатира Брюксел като дава информация, че пропастта между 20-те процента от хората, които получават най-много и тези, които са с най-малки доходи, е нараснала от 6,1 до 7,1 пъти от 2012 до 2015 г.

Децата и възрастните бедни са най-много на глава от населението, достъпът до социално осигуряване е твърде ограничен, а обезщетенията не са увеличавани от 2009 г. Европейската комисия смята, че броят на хората без здравни осигуровки е твърде висок, делът на разходите, заплащани от пациента - прекален, както и че властите трябва да решат въпроса с недостига на здравен персонал.

Като цяло, социалните реформи, макар и забелязани от Брюксел, се определят като недостатъчно ефективни, а по отношение на образованието – и като проблем. Европейската комисия препоръчва да се увеличи държавното финансиране в подобряване на качеството на образованието в редовите училища.

В препоръките се казва, че образователното ниво на родителите има пряка връзка с бедността при техните деца и обрича страната на бедност. Като се позовава на резултатите от изследване за нивата на знание в природните дисциплини и математиката, които са най-слаби в ЕС, Еврокомисията смята, че държавата трябва да се концентрира върху най-слабите училища, както и върху ромските деца.

Критикува се още непрозрачният начин на увеличение на минималната заплата, който може да увеличи рисковете пред конкурентоспособността на икономиката. Европейската комисия съветва правителството да облекчи процедурите за обявяване на несъстоятелност, за да облекчи финансовото бреме върху фирмите и да отпуши отпускането на кредити за бизнеса, така че да влязат свежи пари в икономиката. Корупцията е определена като "значимо предизвикателство" пред България, въпреки последните реформи в съдебната система.

Комисията преценява, че модернизирането на администрацията е твърде бавно и че тя продължава да е неефективна. От данъчната събираемост остава да се желае повече, както и от надзора на банковите и небанкови финансови институции. Комисията констатира, че сивата икономика и недекларирания труд в България са високи, а направеното за намаляването на бюрокрацията – незначително. В добавка, от доклада на Брюксел става ясно, че българското правителство не е предало навреме плановете си за реформи и сближаване със страните от еврозоната.

В тазгодишните препоръки към България Европейската комисия съветва да се подобрят събираемостта на данъците, да се засили контрола върху финансовите институции, да се намали данъчната задлъжнялост на фирмите и необслужваните кредити, както и да се въведат по-работещи социални политики, ориентирани към хората, които най-вече се нуждаят от тях. Разходите за качествено образование да се увеличат, да се обхванат повече хора от здравноосигурителната система и да се актуализира минималния доход, съветват от Брюксел.

Предстои предложенията на Европейската комисия да се обсъдят в Европарламента и сред страните членки, преди да бъдат окончателно приети и да станат задължителни за изпълнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Hahaha 6te umra ot smah boiko otivsi da pregraachtasch junker ili prati debelata pavlova moje i okokorenata vanschna ministerka isteriata ja goni komunisjata zazeva ne i poka ot taja deto schte ja konzrolira palni nekadarnizi
158
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** е напълно прав.Какво си кривите душите продажници.Винаги са ни мачкали и крали,покрай лакеите си в България.
157
0
 
0
 
! Отговори
Циник до 173 преди 6 години
Пхахаха...ти на тази кълка лежи!Бих ти постнал снимка с дата, час, и "локейшън", ама няма такава опция.Напиши в Гугъл Brentano Park - Frankfurt и ще видиш поне къде съм.Сигурно около теб гъмжи от приятели - аз моите си ги подбирам...такъв съм си , претенциозен....въпрос на принципи!Още нещо да попиташ?Пхахаха
156
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реформите са в задният двор на бежавият салон на *** бръкнете и си ги вземете! Само гледайте като бъркате да е с по голям и квадратен с котешка глава че иначе няма да му хареса!
155
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, още не е свършило работното време, но са ти свършили хапчетата - бягай при джипито!Не кряскай, не сме глухи! Така не си по-убедителен, а още по-елементарен в жалките си "анализи".
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 165Гледам нямаш си другарче в Германия, с което да си пишеш , понеже все си в този форумСигурен ли си, че си в Германия, не че ме интересува, ти се запитай.Ще те оставям, надявам се да е оправиш сам, има по-съществени неща да правя.
153
1
 
13
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
В сегашния вид образованието ни ще произвежда неграмотници със дипломи.
152
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поправете си заглавието!Не е към България, а към разбойническото правителство, което краде на поразия!Също като хипопотама - хем едва се вижда над тинята, хем устата му голяма.Нека им обясни цв.цв. какви велики реформи са на правени"в общественото пространство, благодарение на вожда-тиква"!Сега ще измислят как Нинова им е виновна.
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Циганик,нещо много палиш като стане дума за стария Хасан. Нещо май май, а...Да не ти е "сторил" нещо като млад гумаджия? Да не ти е разтегнал "ластика" на интервюто?Ако искаш и те боли по-малко да го наричам Ханс, само аз и ти ще знаем за кого иде реч.
150
4
 
1
 
! Отговори
Циник до 165 преди 6 години
Нещо ме бъркаш със себе си май :-)"Ранимите" в Германия не виреят...или свършват със спален чувал пред входа на някой магазин "на завет" Не те знам - лале ли си, зюмбюл ли си, гюл ли си...пък и не ме интересува особено...анонимници самоназначили се за "цензори, и корективи" у нас валяло!Нормално - в държавата на неудачниците, и комплексарите :-)
149
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КО? НЕ. Официалната позиция на правителството.А къде е Цветан Василев ? Защо пропуснахме сроковете да си поискаме 1,5 милиарда надвнесени на ГАЗПРОМ,кой и защо надванася толкова много пари,капаро ли даваме ?Защо от БТК за 6 месеца изнесоха чрез руска банка 30 милиона евро ? А къде е ЕНП която назначава Борисов и краде заедно със руските амбреажи от България
148
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо плюят срещу Русия - тъй се месела в нашите работи, комнисти някакви ни пречели на реформите. Ами аз живях под "робството" на СССР. Не богато, но спокойно. Родителите ми си построиха къща със заем и си го изплатиха без проблем. Кола си купих тогава, сега не мога. Каквото ми трябваше си вземах, сега е кражба, услугите бяха евтини даже понякога с почерпка. Сега не се откупуват. Стоките бяха качествени. Разликата е че имаше дисциплина и контрол, а сега няма. И сега има хубави неща но,..
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 112Е поне за мен е писал Вазов, а ти сам си пишеш за себе си.Нали това се опитвам да ти обясня ) не си ***, а нарцис.Сега въпросът е кой/ кое. те наранява? Ще споделиш ли с нас И ТАЗИ информация?
146
0
 
10
 
! Отговори
Еврогей преди 6 години
Абе , време е да се закрие България - държавата на Киро Японеца. Докарахме я един *** да покаже среден пръст на един министър !!! Това вече показва наистина,че мафията си има държава! И го демонстрира!
145
0
 
1
 
! Отговори
Anomim BG преди 6 години
Edin golyam i umen Bilgarin mi kaza " Vsichko koeto e nay hubavo i prekrasno da bide okolo teb i v teb " Sega e taka za men. Neshto hubavo ste napravili, blagodarya vi. Nikoga nyama da zabravya tova. No tova nyama da vi spasi. Zashtoto veche nyamate golemi i umni bilgari. Sijelavam se za tova.
144
0
 
6
 
! Отговори
Грюгер преди 6 години
Споко братя и сестри, Каракачанов каза, че българската армия е добре, а Сидеров похвали оградата... Чакаме 8те самолета да се дооправим. Да сте чули нещо за развитие на морски кадри? В Италия е пълно с албански заварчици по пристанищата... В България Японеца щял да строи казино на Витоша, опа скулптура на Христос или Мохамед... Зависи на финала кои ще надделеят
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички се упражнява да ни баламосват, вече си мисля, че има награда за този, който го направи най-добре))
142
1
 
6
 
! Отговори
dmx преди 6 години
Какви реформи си представя ЕС? Основния гангстер на републиката е *** по рамото от всички европейски лидери, чадъросван за престъпленията си, а бизнесите му тъпкани с пари от наличните еврофондове. Кой наду този кърлеж, който заграби и мафиотизира на практика всичко. Кой го легитимира и бетонира все едно сме Татарстан или Зимбабве. Защо ЕС се съюзи с мафията, а не с гражданите?
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измисли си твой смешки, не копирай идеи.Можеше да не те отразя изобщо , като правя от доста враме, поне бъди малко благодарен, че ти показвам как все още личиш...Ти зависиш от вниманието, което ти се оказва, ако няма кой да ти пише нито" + "нито "- " сигурно ще се гръмнеш.Е, аз не съм толкова зъл))
140
2
 
5
 
! Отговори
Циник до 153 преди 6 години
Мижитурко...този Хасан да не те е обиждал?Нещо много си се филмирал.Или татко ти така се казва?Стискай стотинките на края на месеца - белким стигнат за едно 3 D кино. Па ако си мажеш сутрин филии с лютеница може и за меню с пуканки, и кола да го докараш :-) Голтаци като теб са прозрачни като св*ински мехур.Пхахаха