Брюксел към България: Къде са ви реформите?

Без промени в образованието сте обречени на бедност!
Обновена: 22 май 2017 17:36 | 22 май 2017 15:00,
281
Брюксел към България: Къде са ви реформите?
Снимка: Reuters, архив

Бедност, задлъжнели компании, увеличаващи се ножица между бедни и богати, дългосрочно безработни и млади на пазара на труда – България е най-бедната държава в ЕС. Това констатират препоръките на Брюксел по координацията на икономическото управление на ЕС, известна още като Европейски семестър.

Европейската комисия предлага за поредна година България да бъде оставена в групата държави с прекомерни икономически дисбаланси, която се нуждае от подробни наставления и задълбочено наблюдение.

Тази година страната ни е единствената от наблюдаваните държави, с изключение на Франция, която не е подобрила положението си. Останалите – Хърватия и Португалия са извадени от групата страни, които подлежат на санкции, а Еврокомисията похвали амбицията на програмите за реформи на Кипър, Италия и Португалия, които доскоро бяха на спасителни програми, а сега са на една нога с България.

Разликите в доходите между най-бедните и най-богатите в България непрекъснато растат, констатира Брюксел като дава информация, че пропастта между 20-те процента от хората, които получават най-много и тези, които са с най-малки доходи, е нараснала от 6,1 до 7,1 пъти от 2012 до 2015 г.

Децата и възрастните бедни са най-много на глава от населението, достъпът до социално осигуряване е твърде ограничен, а обезщетенията не са увеличавани от 2009 г. Европейската комисия смята, че броят на хората без здравни осигуровки е твърде висок, делът на разходите, заплащани от пациента - прекален, както и че властите трябва да решат въпроса с недостига на здравен персонал.

Като цяло, социалните реформи, макар и забелязани от Брюксел, се определят като недостатъчно ефективни, а по отношение на образованието – и като проблем. Европейската комисия препоръчва да се увеличи държавното финансиране в подобряване на качеството на образованието в редовите училища.

В препоръките се казва, че образователното ниво на родителите има пряка връзка с бедността при техните деца и обрича страната на бедност. Като се позовава на резултатите от изследване за нивата на знание в природните дисциплини и математиката, които са най-слаби в ЕС, Еврокомисията смята, че държавата трябва да се концентрира върху най-слабите училища, както и върху ромските деца.

Критикува се още непрозрачният начин на увеличение на минималната заплата, който може да увеличи рисковете пред конкурентоспособността на икономиката. Европейската комисия съветва правителството да облекчи процедурите за обявяване на несъстоятелност, за да облекчи финансовото бреме върху фирмите и да отпуши отпускането на кредити за бизнеса, така че да влязат свежи пари в икономиката. Корупцията е определена като "значимо предизвикателство" пред България, въпреки последните реформи в съдебната система.

Комисията преценява, че модернизирането на администрацията е твърде бавно и че тя продължава да е неефективна. От данъчната събираемост остава да се желае повече, както и от надзора на банковите и небанкови финансови институции. Комисията констатира, че сивата икономика и недекларирания труд в България са високи, а направеното за намаляването на бюрокрацията – незначително. В добавка, от доклада на Брюксел става ясно, че българското правителство не е предало навреме плановете си за реформи и сближаване със страните от еврозоната.

В тазгодишните препоръки към България Европейската комисия съветва да се подобрят събираемостта на данъците, да се засили контрола върху финансовите институции, да се намали данъчната задлъжнялост на фирмите и необслужваните кредити, както и да се въведат по-работещи социални политики, ориентирани към хората, които най-вече се нуждаят от тях. Разходите за качествено образование да се увеличат, да се обхванат повече хора от здравноосигурителната система и да се актуализира минималния доход, съветват от Брюксел.

Предстои предложенията на Европейската комисия да се обсъдят в Европарламента и сред страните членки, преди да бъдат окончателно приети и да станат задължителни за изпълнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
15
 
! Отговори
тя преди 6 години
А бе хора - какви реформи , то тук само се краде от нар. пред. , министри , зам такива ,съд, полиция , банки и всички държавни служители на високо и средно ниво ,корупцията е пална! *** сме от горе до долу! Пример КТБ и много други като нея!
138
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунизма при управлението на диктатора Тодор Живков СССР постоянно питаше България къде са ви реформите, но комунистите криеха това от народа защото тогава нямаше свобода и демокрация.
137
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Циганик, как е старият дядо Хасан? Още ли му носиш чай от кафенето на ъгъла след обед?
136
0
 
15
 
! Отговори
dmx преди 6 години
България подписа десетки хиляди страници договори за "хармонизиране" на законодателството си с това на ЕС. Какво се оказа, че има в тях? Права за корпорациите. Всички тези "глави", които ги затваряхме десет години? Това какво беше? Кръгла нула. За по прагматично ЕС реши да се сдружи с олигархията и да се изпърди в лицето на хората. ТОВА БЕШЕ ИЗМАМА. Няма ЕС, не го ли разбрахте.
135
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В събота БНТ излъчи нова версия на ВИНЕТУ!!!Това е филм за национален празник на новото султанство със султан ББ
134
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези от брюксел много заспали чак сега се сетиха
133
4
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА ДО 135 преди 6 години
Въпроса ти е ***, ако вече си на дъното и не искаш да се отлепиш от там със никакви средства стой си там в мръсотията и мизерията и не чириликай. Hякои хора искат и могат и ще вървят напред, а ти си чириликай отдоле СДС времето е наше и подoбни лозунги.
132
4
 
3
 
! Отговори
Циник до 112 преди 6 години
***, и ти не си Вазов...ама приличаш на онзи с мускалите в пояса!
131
3
 
2
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
До Анонимен 139За това кой кого е избирал - само българските граждани имат избирателни права за Народното събрание. Лесно е да хвърляте тежестта другиму. Вярно е обаче, че нямаше избор, когото и да бяхме избрали, докладът щеше да е същият
130
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още една година управление под вещото ръководство но ББ и ще изключат България от ЕС
129
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Лилето Павлова в чантите
128
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как къде ,във офиса във ЦУМ са.И защо към България а не към ЦУМ ? Има си висше ръководство в ЦУМ обърнете се към тях
127
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюксел да не се прави на ул.ав, ами като толконва много иска да има реформи в България да оттегли подкрепата си за ти.свата.
126
0
 
26
 
! Отговори
Smurf преди 6 години
Боце усвоява той няма време да се занимава с глупости като реформи
125
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедност,задлъжнели компании, увеличаващи се ножица между бедни и богати, дългосрочно безработни и млади на пазара на труда България е най-бедната държава в ЕС. Това констатират препоръките на Брюксел по координацията на икономическото управление на ЕС, известна още като Европейски семестър. АРЕ СТИГА БЕ ТОВА НЕ Е ИСТИНА! Я ПИТАЙТЕ ЧОВЕКО С ГОЛЕМАТА ТИКВА ДА ВИ КАЖЕ ЧЕ ВЕЧЕ Е НАПРИЛ 3-ТИЯ МИЛИАРД! КАКВА БЕДНОСТ КАКВА МИЗЕРИЯ ПРИ ТЕЗИ 3 МИЛИАРДА? А ЧЕ ИМА БЕДЕН НАРОД ТОВА КАКВО ГО БЪРКА?
124
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой да ви ги направи тия реформи.Бойко Тиквата от село Банкя,или Шкембе войвода,или Винкелът,или Бялата Златка,или Магарешки.Ами вие си ги избрахте.Сега си плащайте за поредната глупотевина и не мрънкайте.
123
1
 
10
 
! Отговори
Б.Б. преди 6 години
Само ние си знаем реформите. Те като не ги виждат техен си проблем.
122
5
 
9
 
! Отговори
u4en преди 6 години
От 1990 год. *** решиха да осребрят властта си с помоша на заблудените червени гласоподаватели ! Кражби+лъжи+власт. Резултата - нац.катастрофа 96год. След 2000г пак лъжи...нови партньори в кражбите. 2014г - чрез ***----ки серГея..сарайте и Сид--ов отново крадат като за последно-КТБ и др. А в Словения мин.пенсия стана 500?....А някои знае ли как е Бисеров...а сина на Първанов върна ли 8 000 000 заем...а сина на Корни завърши ли в Калифорния...а серГея къде в Швейцария е купената къща
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странджа, ако някой е на дъното, а друг е на върха, за кого е по-лесно да върви нагоре и за кого е по-лесно да падне долу? ;)
120
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на "големите икономики" скоро ще им трябват нови планети, за да продават стоките, които бълват денонощно ...или война.Както знаем от историята, винаги е второто.D иначе се загрижили...доообре.