МРРБ обещава: Тол такси – от догодина, системата изцяло електронна

Очакват системата да събира около 1 млрд. лева
18 юни 2017 07:30,
118
МРРБ обещава: Тол такси – от догодина, системата изцяло електронна
Снимка: архив Reuters

Внедряването на системата за тол таксите се очаква да стане през 2018-а година, съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщи Информационна Агенция "Черно море".

Той посочи, че към момента основно собствениците на леки автомобили издържат пътния сектор в България.

"От 320 млн. лева, събрани средства от винетни стикери през 2016-та, 190 млн. лева са от леки автомобили. Продадени са за България 6.8 млн. броя стикери за леко и тежкотоварни автомобили", заяви Нанков.

Той допълни, че точно тази тенденция трябва да се обърне и България да използва геостратегическото си положение и по адекватен начин да тарифира транзитно преминаващите.

Министър Нанков уточни, още че около 1 млрд. лева ще се събира от тол таксите без това да ощетява обикновения гражданин, ползващ автомобила си.

Министърът се надява до края на тази година да приключат всички процедури по обжалването и внедряването на системата да може да започне през 2018-а година.

Нанков поясни, че ще отпаднат само хартиените винетки, а не електронните. Така в страната ще заработи изцяло електронна система, като държавата ще спести разходи за отпечатване, съхранение и разпространение.

Министърът обяви още, че до края на тази година със средства от държавния бюджет ще започне строежа на нови над 25 км от магистрала "Хемус". Тече и проектирането на отсечка от 50 км от пътен възел Боаза до разклона Плевен-Ловеч.

След края на летния сезон се очаква да започне следващ етап от ремонта на Аспаруховия мост, който до финала ще глътне над 20 млн. лв., каза министърът, след като инспектира прясно завършената втора отсечка от моста. Нанков огледа и охранителните канали в кв. Аспарухово, построени след потопа през юни 2014.

"МРРБ няма вина за трагедията, защото не отговаря за наводненията, а за свлачищата", заяви Нанков по повод констатациите в експертиза, огласена преди ден от прокуратурата. Мерки за защита срещу природни бедствия Варна може да реализира чрез заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, посочи директорът на финансовата институция за България Лариса Манастърли. Тя обяви, че общината преговаря с банката за кредит от 9 млн. евро. Парите ще бъдат вложени в рехабилитация на булеварди, подновяване на подземната инфраструктура, както и в проекти за развитие на зелените зони в града и за борба с климатичните промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
8
 
! Отговори
golemiq преди 6 години
До ТатоТрябва да изчезнеш ти... Личи си, че знанията ти са на ниво 4 клас...През нашата територия минават единствено ТУРСКИ тирове. ДПС се грижи да им е евтино и да карат по магистрали.Не е проблема в народа, проблем са родоотстъпниците... България на 3 морета... ама и последното май вече е руско...
82
8
 
7
 
! Отговори
Тато преди 6 години
Ако аз бях управляващ - директно поставям ултиматум на ЕС да ни субсидира цялата пътна и ж.п. инфраструктура или затварям границите, ако ще война да става. Да ги видим откъде ще минават тарикатите. И в техен интерес е да имаме нормална транспортна инфраструктура. Всичкия транспортен международен трафик ще го обложа с двойни,даже тройни цени на сегашните.
81
4
 
13
 
! Отговори
Тато преди 6 години
Този народ трябва да изчезне. Не може да си тук от над 1300г. и да не осъзнаваш, че си на кръстопът, да не осъзнаваш, че целия трафик от Европа към Близкия изток, Малаазия, Азия минава през твоята територия и да не се възползваш. През комунизъма е било сериозно противопоставяне и затворена системата, но сега сме в ЕС от 25+години и тия *** са първите, които открито казват пред народа, че леките автомобили плащат за всички тирове с чужди регистрации, които трошат пътищата... Срам.
80
1
 
14
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
До ТиневБойко Борисов ни ДОуПРАЯ!
79
2
 
9
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
То и Симеончо обеща да ни Упрай за 800 дни!
78
2
 
9
 
! Отговори
До 70 преди 6 години
Дрън дрън ... глупости пишеш.Гербаджия на власт знае и може само едно - по три кожи да сваля.Ще намерят начин да ни таксуват и за вдишан и издишан въздух.Само още маалко време им трябва, първо да намерят начин да ни дерат за малкото останали безплатни придобивки от предишното време.И защо си толкова сигурен, че таксите ще са за камионите? В нормалния свят си има система за таксуване на камионите, която с GPS им следи километрите и по какви пътища минават и така плащат. Така е в Европа.
77
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РАДВАТ СЕ БУДАЛИТЕ!!!!ЗАПОМНЕТЕ, ЧЕ ГРАБ НИКОГА НЕ Е МИСЛЕЛ КАК ДА ОБЛЕКЧИ ФИНАНСОВО НАСЕЛЕНИЕТО А ВИНАГИ СЕ Е ЧУДЕЛ КАК ДА ИЗДОЙ ОЩЕ НАСЕЛЕНИЕТО!!! ПРИМЕРИ СА НЕПРЕКЪСНАТОТО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ВИНЕТКИ ГАЗ ТОК ВИНАГИ ПРИ ГРАБ!!!ДОЙДЕ БСП И ГИ СВАЛЯТ ЦЕНИТЕ!!! ИЗВОДА Е ВСИЧКИ КОИТО ПОДКРЕПЯТ ГРАБ СА БЪЛГАРОУБИЙЦИ И СИ ГО ЗНАЯТ ДОБРЕ!А В ГРАБ ИМА ПОВЕЧЕ БИВШИ ЧЛЕНОВЕ НА БКП ОТКОЛКОТО ИМА В БСП!!!НЯМА ПО-КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ОТ ГРАБ!
76
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз питам, защо плащаме данъци за колите си, уж за поддръжка на пътищата?От къде на къде, хем ще плащаме за пътя, хем ОПГ на наглите управници ще ни натрапват и винетки? (голям праз, че щели да са електронни, не е справедливо да ги плащаме, ако ще да са каквито и да е)Всичко това се съчетава с поредния опит да направят цветни зони за паркиране в цяла София и по осноните магистрали - до Перник, Пазарджик, Ботевград.А и надуването на цените за обществения транспорт.Овце, грантирано от ГЕРБ!
75
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гербаджиите непрекъснато търсят и постоянно намират все по-нови начини да ни ограбват.Магистралите, до колкото са магистрали и ги има, са главно благодарение на основната им част, проектирана и изградена по времето на Тодор Живков.Затова бяха и трябва да са безплатни.От къде на къде сега някакви търгаши и грабливото ни правителство отнемат обществената собственост и след това за нея ще събират пари?!?И ни будалкат, че го правят, за да таксуват чужденците. Могат да ги таксуват на границите.
74
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЗОБЩО НЕ СЕ РАДВАЙТЕ!!!! ГРАБ ЗНАЕ САМО КАК ДА ОБИРА ХОРАТА И ТАКА Е БИЛО И ТАКА ЩЕ БЪДЕ ВИНАГИ!!!ХОРАТА ЩЕ СЕ ОПИТВАТ ДА ЗАОБИКОЛЯТ ПЛАТЕНИТЕ МАРШИРУТИ И ЩЕ СТАНЕ МАЗАЛО!!!И ТУК СТАВА ЯСНО, ЧЕ НАРОДА БУДАЛИСОВ ЩЕ ПЛАЩА ДОЙНО ХЕМ ЗА ВИНЕТКИ ХЕМ ЗА ТОЛ ТАКСА И НАЙ-ВЕРОЯТНО ЕЛЕКТРОННАТА ВИНЕТКА ЩЕ Е ОБВЪРЗАНА С НОМЕРА НА КОЛАТА!
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименФирмата се удобрява от с предварително тропосан търг от правителството . Търговете се печелят от тази фирма която иска най много пари за подръжка, следователно и процента на корупционата такса е най висок. Трябва да остават пари и за подкуп на държавните качествени и финансови контролни комисии по пътищата. С една дума, ако 20% от събраните пари са за подръжка на пътя с Бога сме вечеряли.
72
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един в рода като има електронна винетка е достатъчно.Който пътува ще я ползва ;)
71
2
 
8
 
! Отговори
Ф. преди 6 години
Доколкото разбирам, винетките ще останат, но ще изземат бизнеса на оня депутат с винетките и ще ги направят електронни. Към това ще въведат такси по основните европейски коридори, т. е по "Струма", "Тракия" и "Марица" и пътя Русе-Велико Търново, когато (ако) стане готов. Така че перничани няма какво да си въобразяват, че ще пътуват безплатно до София. Качването на магистрала не може да без пари.
70
5
 
12
 
! Отговори
Винетният Рицар преди 6 години
Човека ви го написа: Винетка електронна до 3.5 и тол над3.5.Толкова ли е трудно да разбереш???Новината е като цяло положителна. Винетките за автомобилите стават електронни , тоест няма да се лепят стикери по стъклото. Тировете ще плащат на км и това е добре!МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ *** КОМЕНТАРИ!!!
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има логика. Все пак ще плащаш само за това което ползваш. Както е в цял свят. Ане да си купуваш винетка примерно ако си от Перник и отиваш на работа в София всеки ден, трябва ти винетка за цялата година, все едно ползваш всички пътища в страната.
68
4
 
2
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
В нормалните държави винетката е само ако искаш да се движиш по магистралата. Като не искаш да плащаш си караш по селския път, демек имаш право на избор! Ест камините и рейсовете са длъжни да карат по магистралата и да си плащат тол таксата. Бизнеса трябва да плаща най-много! Който иска да прави пари, той ще плаща, а не ние с колите да им издържаме пътищата!!!
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак много пари на вятъра май...Ще отидат.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само превозвачи а и доста прминаващи за Турция ще вкарват пари ако не искат да зобикалят по лунните пътеки.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То всяка година ...отива догодина ;) Така и Хемус вече 50 години ...
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не разбирам, а винетките ще останат ли за републиканската пътна мрежа?