Двустаен ли си търсите? Новите измами на имотния пазар

Всеки ден никнат по 2000 фалшиви обяви само в София
Обновена: 28 юни 2017 07:01 | 28 юни 2017 07:00, Александър Попов
56
Двустаен ли си търсите? Новите измами на имотния пазар
Снимка: Булфото

На пазара на имоти под наем се вихрят хиляди измами, на ден се публикуват по над 2000 фалшиви обяви в интернет само в София. Зад съобщенията се крият измамници, които искат предплата и депозит за несъществуващи жилища или такива, които изобщо не се отдават под наем, пише "Монитор".

В полицията в големите градове вече са постъпили десетки оплаквания и сигнали за измама. Но заради дребните суми, които мошениците прибират, почти не се стига до образуването на досъдебно производство, тъй като вредата е нищожна според закона.

Далаверите не са от днес, но от няколко месеца достигат своя пик. Бумът започнал от пролетта, когато цените на недвижимите имоти станаха по-високи и много хора се отказаха от тегленето на ипотечен кредит за ново жилище. Вместо това предпочитат да излязат под наем, обясняват от агенциите за недвижими имоти.

Именно и тази тенденция подтикнала мошениците да пускат неограничен брой безплатни обяви в различни сайтове за недвижими имоти в България.

Нереалните обяви за квартири под наем наглед са много изгодни, за да привличат повече обаждания на потенциални клиенти към мнимия брокер. Когато позвъните на телефона и попитате за конкретна нереална обява, той ви казва че ще погледне и ще ви върне обаждане, като предварително измъкне малко информация: "Вие в "Младост" ли си търсите квартира? Двустаен апартамент ли си търсите?"

Измамникът вече разполага с телефонния ви номер и знае от каква квартира точно имате нужда. Той разглежда реалните имоти, с които разполага за района, и след около 5 минути връща обаждане, като съобщава, че тази квартира, която сте видели в обявата, по някаква измислена от него причина не може да бъде наета.

Най-честите лъжи са "Хазайката е извън страната", "Колегите вече са отдали имота под наем" и др.

Следва предлагане на точно търсената квартира, но и уловката. Мнимият брокер иска един или два наема и депозит за жилището, за да не бъде изпуснато, защото имало много желаещи да го наемат.

Така при наем минимум 300-500 лева за месец, жертвата може да брои до 1500 лева, които никога повече не вижда. Естествено, телефонът на "брокера" и обявата после изчезват.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В олх е пълно с луксозни, чисто нови апартаменти под наем на ниски цени. Няма ли полиция незнам...
48
1
 
0
 
! Отговори
Michael Hunt преди 10 месеца
Имате ли нужда от заем? Аз съм една от най-известните кредитни услуги в САЩ. Специализирам се във всички видове бизнес кредитни услуги, предлагаме до 100 млн. Евро с лихвен процент 3%. Ние даваме реномирани заеми както за лични лица, кооперативни фирми и инвеститори Ние правим авто кредити, автомобилен кредит, личен заем, бизнес кредит, образователен заем, консолидация на дълг, ETC. Отговор чрез нас (hunt2935@gmail) да кандидатства ... Моля, обърнете внимание, че даваме само заем на сериозен
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така изчезват измамниците, не може просто така да изчезнат!!! Телефонната карта когато е купена, е регистрирана на на нечие име, това лесно може да се разбере от полицията. Това е работа именно на полицията, която не и се работи!!!
46
3
 
1
 
! Отговори
haha преди 1 година
До Анонимен
От явлена всички са измамници и такова нещо като юрист на сделка да присъства там няма
45
3
 
2
 
! Отговори
Д. Терзиев преди 1 година
До Анонимен

Напълно подкрепям. Ако си намерите удачна оферта от там действайте. През доста локални хитреци преминах преди да намеря жилище чрез Явлена. Принципно са им скъпи офертите, но с изненада се уредих с най-добрата цена точно от тях в онзи момент.
44
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Наемател

И аз, и мои познати, ползваме от години услугите на "Явлена". Изключително компетентни, дори преценяват какъв е хазяинът и му намират подходящи наематели, а не например при някоя пенсионирана учителка да сложат за наемател мутра или момиче със съмнителен морал.
При тях, в офиса им се подписва съставен от техния юрист договор с хазяина и се подпечатва. Никакви своеволни промени не прави нито едната, нито другата страна.
Търсете лицензирани посредници, които са на пазара от години.
43
4
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Автора е доста назад от реалността!!! Това за което пише се прави от години.
42
2
 
14
 
! Отговори
Бай ху преди 1 година
Пазара е такъв защото БЪЛГАРИНА е прост народ.. тръгнали ми хора с по 350лв заплати да дърпат кредит.. и купуват нещо което не могат да си позволят.
Пазара е такъв ЗАРАДИ СОБСТВЕНИЦИТЕ на апартаментите , те си надуват цените !
Ганьо решил , че ще си продава строшения апартамент на 1200евро на квадрат и идва някой *** и го купува... и после бабата до него си казва - ЕМИ ТО КАТО МОЖЕ НА ТОЛКОВА И АЗ ЩЕ ГО ПРОДАМ .. и така и така ето какво се получи :)
41
3
 
4
 
! Отговори
Бай ху.. преди 1 година
До admin

абе балък ти въбоще запознат ли си с наемите в другите държави или поне мааалко с имотния пазар ?
нищожно било 6% , а като си държиш всичките ти 1000 лева в банка колко ти връщат ??
*** комиците тука хаах
40
5
 
3
 
! Отговори
Наемател преди 1 година
Има и агенции за имоти и под наем с които се договаряте за един наем на една цена, плащате им до 50-60% за услугата, плащате и капаро за наем, ток и вода а после наема се оказва различен. В Пловдив подобна фирма е Хобис-МП ЕООД, на бул. Христо Ботев
69 ет.2.Внимавайте, публикували са много обяви, но ако желаете да наемете конкретен имот, това е невъзможно. От квартира където желаехме и на цена 250 лв. стигнахме до цена 800 лв
39
2
 
9
 
! Отговори
До Вуйчо (42) преди 1 година
Затова, занапред действай по единствения сигурен начин - отиваш в някоя от старите, стабилни брокерски фирми, те ти намират каквото търсиш. Договорът се сключва в техен офис, в присъствието на юриста им. Не ти посочвам имената на такива фирми, защото може да ми изтрият коментара - да помислят, че правя реклама. Знае се кои брокерски фирми са на пазара от 20 и повече години. Те имат много офиси в страната.
Взимат комисиона, но тя е много по-ниска в сравнение с това, което ще ти вземат мошениците.
38
2
 
3
 
! Отговори
.... преди 1 година
До Мешим

Да не забравяме всички хора, които си изхвърлят парите през прозорците и балконите....
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви са тия апартаменти за по 300-350лв?! Аз миналата година имах оферти за 450-550лв /наем на месец.
То близо до акъла, че ще е някаква измама с толкова ниска цена.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имот в Центъра на София струва колкото имот във Виена (може би не в центъра, но все пак Виена).
Квадратният метър в София не трябва да повече от 500-600 Евро, а в окръжните градове не повече от 400. С тези мизерни заплати ставаме робове или на банката или на хазяите.
35
0
 
3
 
! Отговори
Вуйчо преди 1 година
Аз по принцип доста пъти ми се наложи да търся квартира в София и малко не разбирам обосновката на тезите в тази статия. Фалшиви обяви в тази сфера има не от тази пролет, а от поне 10 години, Откакто помня имот.бг там през една са неистински и това не се е променило особено и до днес. Че брокерите не си вдигат телефона и ви връщат обаждането, което се превръща в разпит кой сте и какво търсите също не е от вчера. И последно в крайна сметка видели ли сме имота на живо или не...
34
2
 
7
 
! Отговори
Оня там преди 1 година
Не мога да повярвам наистина ли има толкова заблудени хора дето ще броят депозит и наем за нещо което дори не са видели ?!
Всеки си заслужава съдбата и случайни неща няма... след време тези същите ще мятат и пари през балкона!
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво ги ползвате тези брокери като имате интернет ?
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
едни брокери през 2009 г. ми взимаха по 5 лева на оглед и опървия път като ми показа една кочинка в центъра на София за около 500-600 лв, дето няма как нормален човек да я наеме, втория път трябваше да намеря един адрес в Обеля - 2 дето брокерката на която трябваше да платя пак 5 лева за огледа явно трябваше да ме заведе и след като не намерих адреса по указанията й о телефона и й теглих една и си дадох сметка, че тези взимат по 5 лева за огледи и няма нужда от реални сделки.
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До admin

Само за протокола: жилище, закупено през 2010 за около 70 000 лв / подобна бе цената на средна ръка двустаен в столицата и големите градове/ и отдадено под наем, е донесло на своя собственик поне 20000 от нарастването на цената+поне още толкова от наем.
Честито на спечелилите!
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същото като с бабите дето "помагат на полицията"!!!!!
АМАН ОТ ПРОСТИ ХОРАААААА!!!!!!