КАТ срещу катализаторите – шофьорите не искат да ги слагат! Защо?

От години автоапаши ги крадат, вървят от 300 до 1000 лева на черно
Обновена: 28 юни 2017 09:02 | 28 юни 2017 09:00,
226

КАТ нямат техника, за да преглеждат автомобилите без катализатор, обяви пред Bulgaria ON AIR Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти.

"Трябва да си зададем въпроса, защо на тези автомобили се позволява да се движат? Защото КАТ нямат техника, за да ги преглеждат", настоя тя.

Още по темата

"Никой няма право да трови атмосферата и въздуха. Уви, смятам, че идеята на екоминистър Нено Димов няма да се случи", прогнозира Владислав Панев от "Зелените".

Автомобилният състезател Румен Дунев пък обяви, че повечето автомобили в България нямат катализатори.

"КАТ е първата институция, която трябва да каже дали автомобилът е годен за движение по пътищата. Държавата не може да каже, че спира автомобилите от утре. Трябва да има гратисен период, за да могат собствениците да ги сменят", поясни той.

Автоинженери обясниха, че повечето шофьори, особено тези с по-стари коли, отказват да монтират катализатори на колите си заради високата им цена.

Собствениците не искат да монтират уредите и по друга причина, масовата им кражба от автоапаши през последните години.

Оказва се, че на вторични суровини един катализатор от бензинов автомобил върви до 300 лева, тези от дизеловите се харчат доста по скъпо – 1000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
19
 
! Отговори
Иван преди 6 години
КАТ да предотврати кражбите на катализатори !!!! Два броя ми откраднаха на две различни коли !!! Искатме като в Европа ама се толкова мизерна държавица, че никога няма да се оправим. Всичко се краде дори най-евтини неща толкова са го закъсали хората. Чистачките ми ограднаха !!! Аре стига бе да сме още в комунизма ! !
21
1
 
13
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Примерно на мен са ми го крали 2 пъти! Сега какво - трябва да отида и пак да платя за нов + данъци за държавата или да тегля една майна и това е? Разбираш ли къде е проблема. Малко останаха *** който ги махат сами, повече им ги крадат и понеже знаят, че МВР са тотално безполезни и, че дори и да монтират нов след 2 седмици пак ще е същото затова просто не слагат! Не, че не искаме, но държим държавата първо да си свърши работата за която вече и плащаме и тогава да изисква още!!!
20
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямаш пари за кола ми няма да караш. Това не ви е рожденно право!
19
2
 
4
 
! Отговори
SA преди 6 години
Лошото е,че и каско да имаш,кражбата на катализатор не се поема!Аз моя съм го махнал,но нали до сондата има още един?!!
18
1
 
21
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Ами те си с изкупвателните пунктове нали ги регулирахте много , даже по едно време забранихте на гражданите да предават вторични суровини, истината уважаеми е че докато няма затворени пунктове ( завинаги и безвъзвратно ) няма да се реши проблем ама това как да се случи като тези пунктове са все на наши хора - извода е че държавните хрантутници стоят в дъното и на тази олигофрения.
17
3
 
19
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименПроблема е, че дори да е внесена с катализатор като я купиш и паркираш пред вас, през ноща идва някой с ъглошлайф на батерии и ти го реже и си го прибира. Значи ти си купил кола с катализатор, плащаш си данъците за да има за заплати за нищо правещото МВР и накрая пак трябва да си платиш за катализатор и монтаж (+ДДС разбира се защото миналия път данъците ти са помогнали да се опази имуществото ти) или ти спират колата от движение.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТо колега старите коли са здрави и евтини за поддръжка. Проблемът е с новите на по 500 000 км. За тях една турбина или дюзи за хиляди леворе, да не говорим за основния ремонт.
15
2
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
До Анонимент'ва е щото в Мюнхен не може да караш в централните райони с кола под евро 5 стандарт :)
14
5
 
15
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Реално всички автомобили под 10 години са си с фабричен катализатор...Само че доста хора си ги свалят сами, за да си намалят разхода и да си приберат парите от ворични, което си е зверска селяния...А колкото до това, че се крадат...ми този проблем няма да се оправи, докато най-накрая не се регулира дейността на автоморгите, но там интересите са твърде големи.
13
4
 
34
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Все данъци, такси, глоби и незнам си какво, а кога ще има нещо насреща? Искате по чист въздух - ОПРАВЕТЕ КАЧЕСТВОТО НА ГОРИВАТА!!! Не може кола 2016 да дими като парен локомотив и постоянно да им се задръстват филтрите! Това означава, че горивото е леш - и преди някой да каже нещо и на ОМВ и на ШЕЛ и на ЕКО и на всички е еднаква леш!!! Хайде първо вие си свършете работата тогава искайте още! Какво стана с картела при горивата, уж доказателства, незнам си кво и накрая нищо! Ето това ви е закона
12
2
 
28
 
! Отговори
Шофьор преди 6 години
Отново искат да ни ограбят. Ако се искат масово катализатори ше се облажат няколкото главни вносители и политическият им гръб.Те от КАТ пускат за първа регистрация коли, които са за скрап, сетили се изедниците за катализатори.Моята кола няма катализатор, но е технически изправна, харчи малко и замърсява малко. Колко издухали таратайки оставят облаци след себе си? - някой проверява ли ги.
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ако искат катализатори, да почнат проверки от вносителите на коли. Като се ограни вноса на коли без катализатор няма МВР да се занимава с глупости.
10
4
 
18
 
! Отговори
бачкер преди 6 години
Ами то в България всичко е наобратно.По-добре е за излезе закон за демонтиране на катализаторите, така няма да има какво да се краде, полицията ще има повече време за други случаи.Ще компенсираме с икономия на гориво- ще караме по-икономично за сметка на скоростта да мирясат зелените. Например: аз карам веднъж седмично а в щатите ходят на работа на 50-100 км , е кой ли цапа повече.
9
2
 
9
 
! Отговори
Некой си... преди 6 години
Айде бе, няма ли най-накрая да вдигнат заплатите на полицаите с 50 процента? Баничките и бозата поскъпнаха, трябва заплащането на полицаите да е адекватно на инфлацията. А! Ама то тук се коментирали някакви кражби на катализатори?
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полицията да спира стари съмнителни коли и с талончето за прегледа да отидат право там където е минала да видим как ще пребори машината за вредни газове
7
3
 
33
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Хей ДС, и моят катализатор го откраднаха на морето, между 10 и 12 часа на обяд. Имам преписка в МВР-ето, като ми го върнат ще си го сложа обратно.
6
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брат ми живя 2 години в Германия и се връща началото на тази година и се разхождаме с него по Цариградско и спряхме на светофар на Орлов мост да чакаме зеленото и брат ми ми вика " Каква е тази смрад, бе брат? Ти знаеш ли че в Мюнхен не може да ти замирише на бензин или нафта или газ. Ще ни изтровят тия тука! Баххти държавата"
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МВР и общините да засеят повече дървета и да обособят големи зелени площи. С и без катализатор замърсяването е голямо при липса на зеленина и кислород!
4
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да махнат бързоварите от техническите прегледи , а не срещу 30 лв да минаваш прегледа и да излезеш от там все едно колата е чисто нова без грам вредни газове като закачи щипката за мръсните газове на бурканче чиста вода която ври и испаренията от водичката да чисти като сълза а колата пуши като кумина на теца.
3
4
 
54
 
! Отговори
sas преди 6 години
Преди две години ми откраднаха катализатора. Полицаите са само статистици, само ме е яд, че ги викнах.После 2 пъти ме викаха да давам допълнителни обяснения.. за един катализатор. И то не да ме потърсят по телефон ами ми оставят бележки на вратата докато съм на работа и притесняват съседите, ако не съм се явил щели да ме приберат. И така.. тровя си атмоферата, защото нямам намерение да стимулирам крадци и други ***