Слънчев бряг не бил България, а нещо като Ибиса в Испания

Ангелкова щяла да почива и на север, и на юг, но у нас
28 юни 2017 10:37, Мария Захариева
53
Слънчев бряг не бил България, а нещо като Ибиса в Испания
Снимка: архив, Bulphoto

България не е Слънчев бряг,  заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя даде пример с Ибиса в Испания, като посочи, че е курорт за забавление. По думите й в България Слънчев бряг може да се определи също като такъв.

"Прекалено много внимание се обръща на инцидентни случаи по Черноморието. България, независимо дали ви се вярва или не, своеобразно класациите на големите туроператори, с които работим, е на едно от първите места като дестинация за семейна почивка. Т.нар. "алкохолен" туризъм се свързва само и единствено със Слънчев бряг, а по-скоро той е една дестинация за забавление, каквато има в Испания, Гърция. Всяка една държава има курортно място, където хората се забавляват. Като дял, семейният туризъм заема над 60% от общия по българското Черноморие", обясни Ангелкова пред Нова тв.

Тя посочи, че ще почива по българското Черноморие – и в северната, и в южната му част.

По думите й на южния плаж в Слънчев бряг няма никакви нарушения при направената изненадваща проверка.

"Там няколко поредни години няма никакви нарушения. Организирахме с РИОСВ проверка, за да се види дали са вързани заведенията с канализационната мрежа. Всички институции, които контролират безопасното протичане на сезона, присъстваха на проверката. Водите по българското море са чисти. Необходимо е на Синеморец да се изгради пречиствателна станция. В Лозенец се направи задържателен резервоар и там нямаме проблеми. Основен топ приоритет е изграждането на пречиствателни станции по Черноморието. Септември месец предстои разширяването на пречиствателната станция на Златни пясъци. Там има дълбоководно заустване", допълни Ангелкова.

Тя увери, че непрекъснато се следи с проби от РЗИ чистотата на водата и ще бъдат безкомпромисни с нарушителите.

"Миналата година беше рекордна за туризма и се очаква тази година да я подобрим. За момента вървим с ръст около 7%. За лятото миналата година имахме около 6,5 млн. чуждестранни туристи в периода май-октомври. От януари до май вървим с почти 13% ръст в сравнение с миналата година. Приходите изпреварват с от 0,5% до 1% броя на туристите, които ни посещават. Миналата година имахме ръст от около 16-17% (8,2 млн. чуждестранни туристи) и над 17% ръст на приходите (над 6 млрд. лв.)", обясни Ангелкова.

Попитана дали има достъп до плажа Силистар, Ангелкова посочи, че по информация на кмета на община Царево, има общински път, който стига на 40-50 м от плажа.

"Може да достигне линейка. Осигурен е автобусен транспорт от Синеморец до Силистар. Лично ние ще направим проверка, за да се уверим, че има достъп най-вече на линейка до там", каза още министърът на туризма.


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.