Пак мъртви делфини. И пак подозренията върху рибарите

Инспектори отчитали спад на смъртността
9 юли 2017 12:52, Петя Славова
9
Пак мъртви делфини. И пак подозренията върху рибарите
Снимка: архив, Булфото

В последната седмица в социалните мрежи отново се появиха снимки на изхвърлени на брега мъртви делфини. И този път основните подозрения паднаха върху рибарите, в чиито мрежи делфините често се оплитат и умират от задушаване. Инспекторите на РИОСВ в Бургас и Варна обаче отчитат спад на смъртността и отхвърлят обвиненията, че рибарите са основната причина за смъртността сред делфините, предаде БНТ.

В Черно Море има три вида делфини – муткур, афала и обикновен делфин, като и трите вида са защитени от закона, а популацията им се следи от Института по океанология във Варна, от районните риболовни инспекции и от контролните органи на Министерството на околната среда и водите.

Миглена Ярмова, главен експерт „Биоразнообразие, защитени зони и ГМО: При проверките до днешна дата се установи, че имаме 39 броя изхвърлени трупове на китоподобни бозайници. Както всяка година най-голям е броя на „муткура“. Това е нормално, тъй като той се храни в крайбрежни води и най-вероятно е да видим изхвърлени трупове на „муткур“. По-малък е броят на обикновения делфин, само два трупа са намерени, и пет броя от вида „афала“.

Когато се получи сигнал за изхвърлен мъртъв делфин, инспекторите от РИОСВ взимат тялото му. Те правят оглед и протокол по случая, а поради високата смъртност през последните години годните за изследване мъртви делфини са изпращани за аутопсия и анализ в специализирана лаборатория в Италия.

„От аутопсията се установи, че причината за смъртта на двата екземпляра е патология и заболяването е морбили“, заяви Ярмова.

Известно е, че делфините са млекопитаещи и дишат с бели дробове. Те са подвластни на болести, които има и при хората, но до сега не е било констатирано заболяване от морбили при тях. Какво ще покажат новите изследвания и ще намери ли отговор въпросът как са се заразили делфините с вируса, предстои да разберем


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво,бе!Една лаборатория ли нямате в България,та ги изпращате чак до Италия?!
А проба от вода,почва,водорасли някой вземал ли е?Ако са някакви токсини?Или пластмаса?
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не забравяме, че в България не намериха убиеца на сестрите Белнейски (самата им майка счита, че не е възможно еидн човек да ги убие), на тази Яна от Борисовата също е под въпрос. Това са най-медийните дела от последнте години. Делфините са някак си на дъното на стълбицата- не, че не е престъпление убиването им, просто МВР са заети да стачкуват я за заплати, я за пенсии
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де са ония екозащитниците, дето прибраха неколко милиона за преброяване на делфините,да кажат колко са на брой в момента!
6
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спасете делфините поне от тази проклета територия наречена България! Не трябва да доближават водите на Черно море които са по българското крайбрежие, тук всичко е отровено и сее смърт. Хората са безотговорни към обществото, та камо ли да щадят и защитават животните!
5
6
 
13
 
! Отговори
Viktor Valkov преди 3 години
Mnogo hoteli, mnogo turisti v rebegeto...mnogo kanalizacionni trabi ot klozeti na hoteli i restauranti...mnogo voenni igrichki i uchenia na natoto ....aide otivaite na drugite voenni igrichki i uchenia v NY, ....LA...
4
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
PRAVETE UCHENIQ IZ MORETO S AMERIKANSKI KORABI TE XVYRLQT OTROVNI BOMBI I VIE SE RADVAITE MRAT DELFINI I XORA.
3
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и не разбрах какво му е толкова специалното на делфинът. Само яде риба и сeре и не прави нищо полезно за екосистемата. Нито е в малък брой нито нищо.
2
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ам кораби са причина за смьртта на делфините недеите да увьртате и да
прехвьрляте вината на рибарите
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е когато някои хора от наскоро "нашумелите" етноси в пресата години наред бъркат морето с пералня и тоалетна!:(((