Вековните гори в "Централен Балкан" - включени в ЮНЕСКО

Буковите гори в обекта заемат площ от 11 хиляди хектара
12 юли 2017 13:43, Анисия Иванова
3
Вековните гори в "Централен Балкан" - включени в ЮНЕСКО

Вековните букови гори в националния парк "Централен Балкан" са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Това съобщиха от парковата дирекция в Габрово.

Решението е било взето на 41-та сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която се е състояла в полския град Краков.

България е участвала в номинацията с най-представителните букови гори в деветте паркови резервата - "Боатин", "Царичина", "Козя стена", "Стенето", "Соколна", "Пеещи скали", "Стара река", "Джендема" и "Северен Джендем", уточниха от парковата дирекция.

Буковите гори, включени в обекта, заемат близо 11 хиляди хектара. Парковите гори са отговаряли на изискванията, тъй като са с високо биоразнообразие, строг законов статут, съгласно националното законодателство и с утвърден управленски механизъм, който гарантира опазването им.

Включването на България в европейския обект на световно наследство на ЮНЕСКО е поредно признание за уникалността на българската природа и традициите в нейното опазване, посочиха от парковата дирекция, цитирани от БТА.

С обявяването на буковите гори за част от обекта на световното наследство не се налагат допълнителни режими и ограничения, тъй като те и сега са в територии с най-строг режим на опазване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам къща в село в защитен парк Българка близо до Трявна. Последните 2 години изсякоха всички дървета в защитената територия. Какво Юнеско какви 5 лева? А питаха ли дървената мафия?
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страхотни гори наистина, букът, габърът и дъбът са нашите български дървета и трябва да ги пазим и ценим.