Камери, паник бутони... борят агресията срещу лекари

Поставят ги в линейки и коридори на болници
18 юли 2017 07:20, Петя Славова
19
Камери, паник бутони... борят агресията срещу лекари
Снимка: visualhunt.com

Коридорите на спешните приемни отделения в болниците ще бъдат оборудвани с камери, с GPS-системи и възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полицията, а всички мобилни екипи - с паникбутони. Това съобщи здравният министър проф. Николай Петров след работна среща на главния прокурор Сотир Цацаров с него, с вътрешния министър Валентин Радев и директорите на големите болници в София.

"Само тази година са регистрирани 52 случая на насилие над медицински екипи в страната, но това не е 100% от цялата реална действителност. Половината от тях са чиста физическа агресия", допълни здравният министър.

Цацаров съобщи, че през 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателства срещу медицински специалисти при и по повод изпълнение на тяхната служба, осъдени са 4 -ма - 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба.

Още по темата

През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, от които 1 е осъден на глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства, осъдени са 4-ма – 2-ма условно и на двама е наложена глоба, пише "Монитор".

"Очевидно е, че е необходима една идея по-твърда наказателна политика, защото само глобите не прорабоват", заяви Цацаров. До 10 дни всички районни прокуратури ще получат указания за определяне на нарочен прокурор, който да осъществява връзката с управителите на болниците, в които има спешни приемни центрове. Целта е да се създаде механизъм, който да обезпечи незабавна реакция на полицията и прокуратурата в случаите на посегателства над медицински специалисти.

"На нашите колеги ще бъдат дадени указания за бързи производства", добави Цацаров. Вътрешният министър Валентин Радев пък обясни поетите ангажименти от ведомството му.

"Договорихме се МВР да направи обследване и предписание на всички лечебни заведения, където имат спешна помощ, те са стотици. Предписанието ще бъде какво още трябва да се направи – къде какви камери и паникбутони да има.

Директорите на болниците трябва да намерят средства и да изпълнят предписанията в срок до нова година", заяви Радев. На местата, където и сега има камери и паникбутони ще се види дали има нужда от подобрения.

"Когато нещо се случи, ще проверяваме дали са изпълнени предписанията от болницата", допълни Радев. Съществуващото споразумение между министерството на здравеопазването и прокуратурата ще бъде актуализирано за създаване на механизъм за директна връзка между нарочните прокурори в районните прокуратури, управителите на болниците и териториалните управления на МВР.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
служител преди 1 година
Лекара на държавна работа си пази кариерата , не се интересува за пациента.Падне ли му нещо извън щата прибира. То е чиста печалба. Така стана в Шейново с плацентата.
В частната практика пациента е важния защото си плаща.
12
0
 
2
 
! Отговори
Аа,не така преди 1 година
КОЙТО И ВЪРХУ КОГОТО ДА ПОСЕГНЕ,ДА БЪДЕ СПРАВЕДЛИВО НАКАЗАН СЪС ДТРОГ ЗАКОН,НО - У нас се опитват да отстранят следствието,а управляващите НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ИЗКОРЕНЯТ ПРИЧИНАТА.Тъй че,от всички тези мерки,полза почти няма.
11
0
 
2
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
много им пука на нашите братя за камерите и паник бутоните...
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наблюдаващите през камерите,трябва да са неутрална фирма,нямаща нищо общо с никоя от страните - лекари или пациенти,като информацията при по-сериозни случаи,да се доставя директно на прокурор.Тогава ще има правосъдие.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще има камери в лекарските каябинети да се види и чуе какви ги приказват някои лекари на пациентите? Аз мога да говоря лично за невроложка, ушен лекар, семейна лекарка, ортопедична сестра и т.н. Властта идва с отговорност. Ако не я спазваш тая отговорност, някой трябва да те контролира. А някои лекари са си откровени социопати.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой ще бори агресията срещу хората? Кой и как ще ги пази от правителството и парламента? А от държавните институции, които непрекъснато се възползват от правата, които сами са си дали, за да ощетятват безнаказано хората?
7
1
 
4
 
! Отговори
pepe преди 1 година
А що не бутнете някой в затвора за 5-6г. пък тогава да видиме
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само ефективни присъди ще спрат насилието. Гарнирани с глоби. Само лекарите да не станат по-нагли след това. Защото в България е така като дадеш някаква власт на някого и той се самозабравя.
5
1
 
4
 
! Отговори
Храбрият шивач преди 1 година
А доста по-ефектно ще е *** да бъдат извозени към Аушвиц-Биркенау.
4
1
 
4
 
! Отговори
санчо панса преди 1 година
да има бодигардове с пищови и бухалки в болници и училища, който посегне на лекар и учител да му строшат бодигардовете кокалите и да го хвърлят на улицата.Същото да е пред
дискотеки и заведения, да се забрани да се иска цигара или да се пита колко е часа.Да
се сложат такива надписи пред дискотеки, искаш ли цигара и питаш ли колко е часа-получаваш куршум.
3
0
 
4
 
! Отговори
65 преди 1 година
И в кабинетите да има камери и зсдължително със звук.Да се чуе какви глупости говорят.А пък да си отошъл през ноща _леле мале.Жална ти майка!За бит лекар_5год.затвор добре.А за бит учител,шофьор,?
2
0
 
13
 
! Отговори
Не помага! преди 1 година
Нищо няма да помогне, доката лекарите са търговски дружества. Трябва да се премахне това безумие. Вяра, медицина и образование, трябва да са безплатни.Там, където се печели от здравето на хората - винаги ще корупция и изнудване. Съответно пациентите ще насочват насъбралата се агресия към лекарите, а не пред парламента и законотворците.Навремето достъпът до специалист беше лесен, сега отиваш с болки в Пирогов през нощта, и те пращат при личния лекар. Здравна система работи против лекари и пациент
1
1
 
11
 
! Отговори
Тато из Правец преди 1 година
Пари на вятъра ! Закони трябват! Ако една *** посегне на медицинско лице-принудителен труд в урановите мини !