От берачи на боровинки до просяци! Краткият път на падението

Шестима българи, решили да припечелят в чужбина, станаха жертви на трафик на хора
4 авг 2017 13:45,
65
От берачи на боровинки до просяци! Краткият път на падението
Снимка: Reuters

Шестима българи пристигнаха в Швеция през юли, за да берат боровинки, но се превърнаха в улични просяци. За историята разказа консулът ни в Стокхолм Надя Велева.

Мъжете заминали с уговорката да берат плодове, за да припечелят, но работодателят им, българин, ги карал да просят и ги принуждавал да живеят в мизерни условия.

Жертвите са потърсили помощ от посолството ни в скандинавската страна и успели бързо да се върнат у нас.

При пристигането им в Швеция те били настанени в палатки в гориста местност на север от Стокхолм. Шефът им ги накарал да живеят в мизерни условия, като не им плаща и ги карал да нощуват на места, различни от уговорените.

"По техните думи отношението към тях е било грубо, стигало се и до физически тормоз, искали да им вземат личните карти, давали им храна с изтекла годност. Условията за спане и като цяло са били лоши. Тъй като все още нямало боровинки, техният работодател, който също е българин, ги е накарал да просят. Но шестимата мъже отказали", обясни Велева пред "Дарик".

Шестимата останали при тези условия пет дни, след което решили да избягат. Успели да се свържат с посолството ни в скандинавската страна и с помощта на мисията се върнали обратно у нас.

Това е поредният пореден случай на излъгани сезонни работници. Техните проблеми зачестяват през лятото.

Антоанета Василева от фондация "Асоциация Анимус" съветва хората да бъдат предпазливи при приемането на оферти.  Тя допълва, че желаещите да работят сезонно в чужбина трябва да са мнителни и да се информират максимално добре.

"Когато някой предлага лесна работа с добро заплащане и всички елементи на сбъдната мечта, това трябва да е сигнал за хората, че нещо може да не е наред и трябва да се провери", коментира тя.

Василева съветва и решилите да работят в чужбина да проучат добре работодателя си преди да му дадат доверието си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
12
 
! Отговори
Грудю преди 6 години
Всички по големи градове в Скандинавия са окупирани от български и румънски м***нг***л. Просят навсякъде - пред магазини, метро, улици и заведения.И да уточня, че и по времето на комунизЪма съм нямал проблеми да излизам зад граница.
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека уточним - ТОВА НЕ СА БЪЛГАРИ!
10
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца в Швеция търсеха 10 милиона българи да ги назначат инженери и специалисти, и бяха отворили границите и канеха, канеха българите, но Тодор Живков не ги пускаше, затова сега българите просят в Швеция.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 15 години съм в Швеция, вече сме си уредили живота.
8
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на Тодор Живков през 45 годишната руска окупация на България нямахме тоалетна хартия и банани и не бяхме свободни да пътуваме на запад а демокрацията ни донесе тоалетна хартия и банани и свободата да пътувама на Запад да береме боровинки и да просиме пред моловете и супермаркетите. Свободата е най-висшето благо за човека, демокрацият ни донесе свободата.
7
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца нямаше как да стигнат до Швеция.
6
12
 
21
 
! Отговори
varg преди 6 години
ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА
5
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Швеция съм от 10 години. Виждал съм много такива излъгани. На десет човека им помогнах да си намерят работа и квартира. В чужбина е много трудно да се адаптират без познанания на езика без образование и специалност. Много от хората си мислят че като отидат в чужбина ще им постелят да си легнат! Не хич да не си мислят такива глупости. В чужбина оцеляват само тези които имат в повече сиво вещество образование и специалност. Всички останали нямат никакъв шанс!
4
2
 
20
 
! Отговори
ПРЕВОД преди 6 години
В ЕС има закон за Трудова Заетост , има лицензирани фирми които пращат работници .Фирмите са собственост на Депутати в БГ Парламента .Трябва ЕС и САЩ да се намесят в Република България .
3
7
 
34
 
! Отговори
Прокър енд Гембъл преди 6 години
Позната история...Защо не са хванали следвашия полет за България?!? Или са имали пари само, за да заминат?! Примерно полет от Англия за България струва 20-30-40 лири..Хаийде от Швеция колко да е разликата..Пфф смешна работа. В днешно време да допуснеш така да те унизяват..По-добре си седи в Бг и си бачкай за по 500-600 лв. заплата и мирна ти главата. Чужбина не е за всеки..И другото нещо - всеки тръгва да работи зад граници с "голямата кошница"..Еми трябва си търпение за всичко, но *** народ..
2
0
 
49
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Кажете му името на този юнак , защо журналистите не го разчоплят както чоплят други хора.
1
0
 
40
 
! Отговори
Има ли нужда от Коме преди 6 години
Има ли нужда от Коментар... и Този ***.. така наречен бизнесмен по Шведски.... няма кой нищо да му направи.... а Робството било забранено