Сметката от санирането: 30 хил. апартамента, 62 252 българи

София изостава значително от Бургас, Благоевград и Хасково
9 авг 2017 10:30,
115
Сметката от санирането: 30 хил. апартамента, 62 252 българи
Снимка: архив, Булфото

Към 15 юли "безплатно" санираните блокове в България са 515. В тях има близо 30 000 апартамента, в които живеят точно 62 252 щастливи обитатели - щастливи, защото сметките им за отопление занапред ще са с около 50% по-ниски. Това е записано в междинен отчет на ресорния министър Николай Нанков за напредъка и финансирането на Националната програма за енергийна ефективност на многогофамилни сгради.

От документа, цитиран от "Сега" става ясно, че средният разход за саниране на стар панелен блок по програмата за "безплатно саниране" е 1,06 млн. Лева.

На опашката за финансиране са се наредили над 5000 сдружения на собственици, но по-малко от половината - 2022, имат обозрима перспектива да се възползват от програмата, тъй като за техните имоти са сключени договори между общината, областния управител и ББР (Българската банка за развитие), която осигурява парите за строително-оздравителните работи. В това число влизат вече санираните и въведени в експлоатация 515 сгради.

Както е известно, за другите над 3000 чакащи държавната програма за "безплатно" саниране на практика е замразена - поради изчерпване на ресурса. До временното спиране се стигна след поредица скандали в предния и сегашния парламент и тежки критики към кабинета "Борисов", че схемата, по която финансира преобразяването на старите блокове, е много неясна и скъпа. Точно по тази причина през юни депутатите задължиха министъра на регионалното развитие периодично да докладва за хода на програмата.

Държавната банка ББР, която е финансов "агент" на правителството в кампанията за оздравяване на старите соцблокове, дотук е подписала договори за почти 1,4 млрд. лева, става ясно от доклада с данни към 15 юли, изпратен от министър Нанков за Народното събрание.

От тази сума 806.,6 млн. лева вече са изплатени на фирмите, които са участвали в различните етапи на санирането - строители, проектанти, надзорници.

От отчета се разбира също, че регионалното министерство и ББР най-накрая са разрешили споровете си какви лихви се дължат по авансово преведените пари за саниране. В резултат министерството вече е превело на държавната банка парите за 222 готови сгради - общо 236 млн. лева.

Според отчета на Нанков през август се очаква да се разплатят още 70-ина готови сгради на обща стойност около 68 млн. лева, през септември - още 72 сгради за 67 млн. лева, а за последните три месеца на годината - други 160 сгради за 159 млн. лева. Това напрактика означава, че санирането продължава да върви със скорост по милион за блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
реалист преди 6 години
А иначе нямало пари държавата.Прокуратурата защо не се самосезира за санирането?
50
0
 
11
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 6 години
абе то си е направо НА-СИРАНЕ!
49
0
 
12
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 6 години
Е, ГОЛЯМО КРАДЕНЕ ПАДА С ТОВА САНИРАНЕ...........
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 060 000 000 / 30 000 апартамента = 35 333 лева на апартаментайде, честито!ПП и вземете малко се ограмотете преди да се излагате по форумите, че и за сервитьори в Гърция няма да ви везмат
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен17 000 не е на апартамент, а на човекНа апартамент се падат 35 000 лева, с които може да се построи чисто ново и по -голямо жилище...при демокрацията не можете и да смятате вече
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
заради гадните комунисти живеете в миризливи панелкиако не бяха те, всички щяхте да живеете в имения ... построени с тухли от оборска тор
45
0
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
До баба Ташунка. Ти май си обратна, бабо Ташунка. От мен да мине, днес и обратните имат право на мнение. Нещо да те открехна, понеже имам 50 години стаж и опит в този бранш. Нашенският стиропор сублимира, стопява се, губи дебелината си с течение на десетина години. Особено там, където стените са силно напечени от слънцето. Ако ти кажа термина "слънчева радиация" нищо не ще разбереш. Стиропора освен това е горим, ако изсипят лейка бензин по фасадата. Спомни си Лондон преди 2 месеца.Луди сме вече!
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ударници! само 17 000 на апартамент, то бива бива крадене, ама тия откраднаха и тапетите!
43
3
 
7
 
! Отговори
баба Ташунка преди 6 години
Анонимен, викам красота на панелката да, а ти какво ще ми препоръчаш ? Имам и ново строителство - по-калпаво е даже от панелката. Ама какво да обяснявам. Явно панелките са необходими на народа, за да има материал за зл-обеене. Нека!
42
10
 
1
 
! Отговори
баба Ташунка преди 6 години
Цъкайте, цъкайте минуси - това е в гените на българския гражданин.
41
13
 
3
 
! Отговори
баба Ташунка преди 6 години
До дедо ТашункоДедо, я *** виж толкова ли е тънък стиропора или нещо вече недовиждаш....И дограма се сменя , асансьори също...абе злобен български материал.Аз съм от щастливите обитатели на една такава красота.
40
2
 
8
 
! Отговори
65 преди 6 години
Аз съм скептично настроена към този мил жест .Просто няма безплатен обяд.Защо ,като са толкова загрижени за нашите сметки,не отделят още милиони за проверка на състоянието на 90%от жил.блокове след земетресенията.По лесно е да се замажат нещата.И ние нали сме алчни_давай аванта е.Ще излезне през носът ни и на нас и на деца и внуци
39
7
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До 43 анонимник. Ти си поредният (не знам вече кой), на който трябва да обяснявам, че обикновеното саниране (което всъщност е проста външна изолация) е много различно от санирането по програмата на правителството и включва ОСВЕН САМО ВЪНШНА ИЗОЛАЦИЯ и още евентуално (в зависимост от конкретния обект) - подмяна на дограма, ремонт и изолация на покрив, ремонт на общи части, включително на асансьори, ако е необходимо. Много е различно, нали? И като обем работи и като цена естествено.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на атакистите дето опропастиха санирането на съседите си. Сега съседите им може да ги обесят, но няма как да се санират.
37
1
 
6
 
! Отговори
До nkavrakov преди 6 години
Ако не бяха дошли комунистите на власт, всички българи щяхме да живеем в имения като на английски лорд, акционер в източно -индийската компания хахахахаххаххх
36
3
 
24
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Проведеното "саниране" в България е половинчато, без проверка на заварките, подходяща вентилация и т.н. Стиропора е 5-6 см и качеството му е под всякаква критика. В Германия вече масово се ползва Steinwolle (каменна вата) с дебелина 16 см, сменят се дограма, асансьори и т.н, Според статистиката в България са построени над 19 хиляди панелни сгради. Санираните са само 515. Всичко е прах в очите на избирателите и пълнене на гушите! Слагайте сега минуси, партийни угодници. И панелките като магистрал
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не спорете имам приятели в провинцията които санират 28лв на квадрат е може да питате
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано не протекат апартаментите на щастливите обитатели ха ха
33
6
 
2
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
До nkavrakovАми то няма как да дадеш по-малко. На мен ми излезе 1700 лева квадрата и даже смятам, че евтино минах :) А и се очаква бум на лихвите на заемите за имотите, от няколко дена чета (добре че моят си го взех на 100%) и положението за младите семейства ще стане много тегаво. Отгоре на всичко досега не съм видял цените на имотите да падат, винаги растат с времето. Накрая ще стане като във оня моабет: "Кой е*ал, е*ал, кака се омъжи"
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До nkavrakovми съборете ги най.накрая тия панелки, като толкова ви пречат да заживеете в големи къщи с басейни и чистачки - като в холивудски филм...Двустайна панелка 80 г. в Дървеница чисто нова струваше 9200 лева, сега, след 37 гтодини, струва 150 000 лева.То сигурно и заплатите ви скочиха толкова пъти...