Made in Шумен: Кафенета и барове не обслужват "по-черни" клиенти

Сервитьори искат "членски карти" на нежеланите посетители
221
Made in Шумен: Кафенета и барове не обслужват "по-черни" клиенти
Снимка: Impact Press Group, архив

Кафенета и дневни барове в Шумен отказват достъпа на клиенти до масите си, като ги дискриминират на етнически принцип. За това съобщи общинският съветник Асен Асенов, пише "Монитор"

Асенов бил потърсен от българин, живеещ от години в Германия, когото отказали да обслужат в кафе в пешеходната част на бул. "Славянски". Проверка на репортер на вестника установила, че "ембаргото" действа, а приложението му е субективно по усмотрение на сервитьорките.

"Имах среща с мои приятели от Ирландия, които се завръщаха от Каваците и избрах заведение близо до паркинг, за да се намерим по-лесно", разказва Митко М., шуменец, който от години живее и работи в Германия.

"Бях с чисто облекло, с чисти обувки, единствено дето съм малко по-черен", обяснява предисторията мъжът, който е ром. Вместо да дойде да му вземе поръчката при полупразно заведение, към него се приближила сервитьорка и го попитала дали има членска карта. На изненадата от въпроса му момичето продължило с обяснение, че заведението работи само с постоянни клиенти и с посетители, които имат членски карти.

"Разбрах каква е работата, че съм нежелан в това заведение, и без да правя скандали, без да отговарям на сервитьорката, просто се преместих нагоре през няколко кафенета и там проведох срещата си", разказва Митко.

Няколко часа по-късно емигрантът се върнал в локала вече в компанията на кореспондента на "Монитор" в Шумен. След кратко забавяне същата сервитьорка приема поръчката, а след като я донесла, обяснила и своя версия за станалото малко по-рано на същото място.

Тъй като имали много клиенти и за постоянните трябвало да има винаги свободни места, шефката й всеки месец раздавала членски карти. "Заведението има наистина много работа и трябва да има място за редовните клиенти на заведението, нали се сещате?" - обясни момичето. За обслужване на клиенти без карта имало глоба от 50 лева за сервитьорите.

Келнерката не могла да даде никакви доказателства за съществуването на подобни карти, нито пък проверявала "документите" на останалите клиенти. Наемателката на заведението не можела да коментира в момента, защото била в Гърция на почивка.

Разговорът със сервитьорката е записан със скрита камера, а видеото е качено на сайта на вестника.

"Инцидентът по ларгото не е единичен случай", обясняват сервитьори и роми, които твърдят, че им е отказван достъп до заведенията. Номерът с членски карти бил прилаган и в други заведения, а някъде държали нон стоп табелки "Reserve", но ги махали за "подходящи" клиенти.

На други места пък не пускали роми, като се оправдавали, че част от масите не се обслужват поради липса на достатъчно персонал. За случая с Митко Ж. е уведомен регионалният представител на Комисията за защита от дискриминация в Шумен Бейхан Иляз. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
2
 
! Отговори
NOVINAR преди 6 години
До NOVINARTRAGICHA I SMESHNA BG
129
1
 
2
 
! Отговори
NOVINAR преди 6 години
UPRAVLYVASTE USPYAHA DA NASOSCHAT VNIMANIETO NA NARODA NA OMRAZATA
128
6
 
30
 
! Отговори
Здрав Разум преди 6 години
След като държавата е неспособна, тогава обществото само ще намери начин да се съхрани от варварите.
127
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз забелязвам в обявите за продажба на жилища вече текст: "В блока няма роми.". Явно това е важно за купувачите.
126
3
 
29
 
! Отговори
Факти преди 6 години
От няколко години в София без да се вдига много шум и да се дава гласност нито един басейн или фитнес не допуска роми. И това е разбираемо, защото при наличието им, клиентите просто повече не идват, а никой не желае бизнесът му да страда. Отдаввна и цената на жилище в блок, в който има роми е 3 пъти по-ниска и независимо от това няма купувачи. Никой не желае да живее с варвари.
125
3
 
18
 
! Отговори
Не на мен тия преди 6 години
Има си кафе автомати и Вендинг машини там работещи денонощно 24/7 без дрес коде в Шумен има и паркове колкото си искаш има и гара и автогара с кафенета , дето си по черен го кажи на такситата в Нюрнберг Йорк дето не качват по черни по ред причини дори и шофьора и той да е от малцинствата ? , ама първо питай другари Тръмп ! що не махнал визите за бг Рома за сащ ?!?!?! , значи Тръмп е гаден фашист .....!!!!!!!!!!
124
1
 
25
 
! Отговори
ined преди 6 години
Уж беше българин, а в крайна сметка се оказа ром
123
1
 
32
 
! Отговори
българин преди 6 години
На каквото си посрещат ромите , на това ще легнат. Побоища, изнасилвания ,грабежи и пр.,безнаказаност при всички прояви , те решиха ,че българина с нещо им е задължен.У нас тебе са ни равностойни, защото не плащат ток.вода , билети за общрствен превоз. Абе......*** да си в България.
122
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-вероятна причина за това е,че като се съберат два-три екземпляра от пещерните вдигат врява колкото цяла строителна бригада и въпреки,че са на 50 см един от друг си викат сякаш са на 50 метра,отделно ,че държането им е безпардонно и грубо и всички останали клиенти напускат заведението а това е загуба за собственика
121
4
 
5
 
! Отговори
дфа преди 6 години
До БПФНа времето не беше така, но откакто българите инвестирахме ей тая практика и те започнаха да отвръщат на удара. Свидетел съм. и това не е Made in Shumen, a Made in Bulgaria.
120
3
 
24
 
! Отговори
don преди 6 години
ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ СЪБРАТЯТА РОМИИЛИ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ КАКТО ВСИЧКИИЛИ ГЕРБ ПАДА ОТ ВЛАСТ
119
4
 
45
 
! Отговори
qwer преди 6 години
Браво, най-после и в Шумен да се случи нещо позитивно и човешко ! Така трябва да бъде на цялата територия България, тези пещерни същества трябва да бъдат набутани в резервати и хранени със солена риба, а водата забранена за употреба течност !
118
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно, мексиканците да си знаят мястото. Щом не са се научили да се държат като хора, нямат място сред хората.
117
2
 
24
 
! Отговори
*** преди 6 години
Човека да се сърди на други такива като него "по-***", които ни докараха до това положение. И като се върне в Германия да внимава, че и там едни други хора с тен много скоро ще вдигнат кръвното на Ханс . И ако това се случи, само с членска карта май няма да мине.
116
1
 
27
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Сега се задава такса "румънски стол"
115
0
 
48
 
! Отговори
очевидец преди 6 години
И в така електроснабдените ромски квартали никоя власт не стъпва ,там енерго или В и К не стъпват.Периодично вдигат цените на тока и водата за да си избият загубите от кражбите.Всички добросъвестни потребители плащат сметката и така вече 30 години.Отделно от това разбрах,че сме имали 990 000 пенсионери по болест.На бас,че повечето от тях са мнооооого по здрави от работещите хора.Не знам от какъв етнос са лъжливо болните , но смятам,че трябва да им се потърси сметка за измама!
114
6
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес в Шумен, утре- в други градове! Амин!
113
2
 
44
 
! Отговори
очевидец преди 6 години
А ако влезете в ромски квартал най честата гледка е кабел вързан за чешмата ! Аз се чудих защо ,докато не разбрах какъв е смисълът.Фазовият проводник е от някъде незаконно свързан.Нулевият е от тръбите на чешмата.Електромер естествено липсва.Но затова никой и никъде не е написал нали? Никой ром не се е оплакал ,че не го карат да си плаща тока.Такива схеми на свързване съм виждал даже и при работещи в чужбина.Това трябва да се види-в двора кола за 20 000 евро а тока-без пари
112
1
 
48
 
! Отговори
очевидец преди 6 години
Преди няколко години в един такъв квартал след като цяла зима бяха текли чешмите им през пролетта на места имаше вода по 50-60 см.И не е от снеговете през зимата защото до квартала през пътя има празен парцел който не беше наводнен.Ние българите съграждани на ромите сме платили стотици хиляди кубици вода изтекли от ромските чешми!Всеки българин от този град е платил поне по 50 лева повече заради "правата и свободите"им!И това беззаконие няма край!
111
1
 
48
 
! Отговори
ром преди 6 години
Етническото напрежение в Бг нараства със всяка изминала година.Предполагам ме причините са комплексни:- от неефективното законодателсвто,- корумпирана съдебна с-***,- нисък професионализъм на следствие и прокуратура- и нерешителната и закъсняла реакция на полициятаНе изключвам и външни фактори - НПО- ЕК- БХКСтрува ми се, че бездействието и безхаберието на властите в Бг могат да доведат до сериозен етнически сблъсък с непредвидими последици, от които ще пострадат всички.