Made in Шумен: Кафенета и барове не обслужват "по-черни" клиенти

Сервитьори искат "членски карти" на нежеланите посетители
221
Made in Шумен: Кафенета и барове не обслужват "по-черни" клиенти
Снимка: Impact Press Group, архив

Кафенета и дневни барове в Шумен отказват достъпа на клиенти до масите си, като ги дискриминират на етнически принцип. За това съобщи общинският съветник Асен Асенов, пише "Монитор"

Асенов бил потърсен от българин, живеещ от години в Германия, когото отказали да обслужат в кафе в пешеходната част на бул. "Славянски". Проверка на репортер на вестника установила, че "ембаргото" действа, а приложението му е субективно по усмотрение на сервитьорките.

"Имах среща с мои приятели от Ирландия, които се завръщаха от Каваците и избрах заведение близо до паркинг, за да се намерим по-лесно", разказва Митко М., шуменец, който от години живее и работи в Германия.

"Бях с чисто облекло, с чисти обувки, единствено дето съм малко по-черен", обяснява предисторията мъжът, който е ром. Вместо да дойде да му вземе поръчката при полупразно заведение, към него се приближила сервитьорка и го попитала дали има членска карта. На изненадата от въпроса му момичето продължило с обяснение, че заведението работи само с постоянни клиенти и с посетители, които имат членски карти.

"Разбрах каква е работата, че съм нежелан в това заведение, и без да правя скандали, без да отговарям на сервитьорката, просто се преместих нагоре през няколко кафенета и там проведох срещата си", разказва Митко.

Няколко часа по-късно емигрантът се върнал в локала вече в компанията на кореспондента на "Монитор" в Шумен. След кратко забавяне същата сервитьорка приема поръчката, а след като я донесла, обяснила и своя версия за станалото малко по-рано на същото място.

Тъй като имали много клиенти и за постоянните трябвало да има винаги свободни места, шефката й всеки месец раздавала членски карти. "Заведението има наистина много работа и трябва да има място за редовните клиенти на заведението, нали се сещате?" - обясни момичето. За обслужване на клиенти без карта имало глоба от 50 лева за сервитьорите.

Келнерката не могла да даде никакви доказателства за съществуването на подобни карти, нито пък проверявала "документите" на останалите клиенти. Наемателката на заведението не можела да коментира в момента, защото била в Гърция на почивка.

Разговорът със сервитьорката е записан със скрита камера, а видеото е качено на сайта на вестника.

"Инцидентът по ларгото не е единичен случай", обясняват сервитьори и роми, които твърдят, че им е отказван достъп до заведенията. Номерът с членски карти бил прилаган и в други заведения, а някъде държали нон стоп табелки "Reserve", но ги махали за "подходящи" клиенти.

На други места пък не пускали роми, като се оправдавали, че част от масите не се обслужват поради липса на достатъчно персонал. За случая с Митко Ж. е уведомен регионалният представител на Комисията за защита от дискриминация в Шумен Бейхан Иляз. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
5
 
44
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
Нормална практика в западните страни е да можеш да си избираш клиентите. За тези, които не искаш да са ти клиенти просто си измисляш оправдание, което да не противоречи на законите.Този "ирландец" какво се прави на ощипана мома? Защо не вземе да иде в някой английски клуб, да видим дали няма да го изсулят през вратата, барабар с чистите му дрехи и чистите му обувки...
109
5
 
6
 
! Отговори
реалист преди 6 години
До ttyЦентър на просветата! Някога Т. Колев така пееше. Срам!
108
1
 
57
 
! Отговори
очевидец преди 6 години
Това дето не ги пускат по заведенията не е от добро.Явно много проблеми са имали собствениците на тези заведения за да се стигне до там.А ако влезете в ромските квартали само се огледайте и веднага ще разберете за какво иде реч.Насновани километри незаконни кабели с които ромите се снабдяват с ток дето не го плащат.Външни чешми които през зимата се оставят да текат за да не замръзнат.Как мислите дали си плащат водата?Но затова не се пише нали?Затова няма хелзинкски комитет нали така?
107
0
 
29
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 94Ба ирландци.Айде сега.Баш си е кюстендилски ром със социална регистрация в Ирландия.
106
6
 
5
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Сега Б. Борисов ще разпореди ли проверка?Учителите за какво се блъскат толкова много, щом след училище техните възпитаници ще бъдат изритвани от всякъде? В Шумен има университет за учители, там така ли ще подготвят бъдещите педагози?
105
2
 
22
 
! Отговори
tty преди 6 години
ШУМЕН - СТОЛИЦА !!!
104
0
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 89ХахаАко колата е с " PL" не мое да е никакъв друг.
103
5
 
27
 
! Отговори
varg преди 6 години
Браво на моя град.
102
1
 
25
 
! Отговори
Акуд преди 6 години
тоя бг гррманец ще е не по различен от германеца дето ритна момичето в метрото
101
2
 
45
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
ОДОБРЯВАМ
100
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей така се отнасят и в Европа с българите особено ако не им говорите добре езика.Всъщност не е далече времето когато в България в заведенията няма да се допускат българи. Също като в Европа.
99
2
 
4
 
! Отговори
от 68 до 72 преди 6 години
Няма да помогне това, че ми изтриха коментара насочен към Вас, елементарний и "вездесущий" еВателю, "многоразбиращ" и безплатно обучаващ нас, "недоучените"!Тъкмо Германия е мястото, което визирам. Слава Богу - не съм там.
98
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пекли са се на слънцето без фотозащита. Докторите предупреждават, че е много вредно.
97
2
 
24
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 6 години
За тази не приятна ситуация този добропорядъчен ром трябва да обвинява своите събратя ане българите и тогава мо же би ще тръгнат нещата към интеграция и мирно съжителство но вместо това този какво прави вика журналиста и реве дискриминация да но ако аз седна във кафе където седят едни роми ще мога ли спокойно да поседя със приятел мисля че не и кво това нее ли дискриминация
96
2
 
14
 
! Отговори
куката преди 6 години
Еваалла!
95
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 68 до 72Точно Германия е мястото, за което става въпрос!Слава Богу, не съм се установила там.Акъл си имам, благодаря за коментара, но не сте ясновидец!Само типични, интелектуално-бездарни еБатели пръскат съвети от този сорт в мрежата.Леко с идеята, че сте всезнаещ и вездесъщ, та да учите другите, без да са ви помолили.
94
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отивам на село да Видя дядката и то скука голяма.Кво да правя?Ще ходя на кръчма с един авер.Отивяме и *** в заведението колкото искаш.Има няма след 20мин.Веднага се почнаха.Ти мен уважявашли ме...Взимам ножааа..Дръж гоо...Дължиш ми едно магаре....И всякакви нещо от подобен род.Повече не стъпих там.Собственика губи много защо само аз с моя авер имахме по голяма сметка от 6-7 други посетители.
93
1
 
10
 
! Отговори
Тираджия преди 6 години
Между Враца и Монтана има един паркинг за тирове, там пък е забранено за тюркиш драйвърс.
92
1
 
23
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Браво на шуменци да започнат и в магазините на този принцип
91
5
 
10
 
! Отговори
:):) преди 6 години
за да го прявят има причина,парен ксша духа.Не са го обидили, наритали, заведението е частно, не е кино театър , автобус...или др общ място. Като иде българин в кърджалийско кафе как го гледат, даже е страшничко....