Земеделците ни застаряват! Младите къде са?

Защо ябълките у нас могат да изчезнат до десетилетие?
5 сеп 2017 20:58, Екип на Bloomberg
40
Земеделците ни застаряват! Младите къде са?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наблюдават се тенденции за застаряване при хората, занимаващи се със земеделие и липса на интерес сред младите да се занимават с този бизнес, което резултира в сериозно намаляване на броя на хората, занимаващи се със селско стопанство. Това коментира управителят на Apple consult LTD Красимир Кумчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Гостът в студиото все пак очерта и известни позитивни тенденции – при много земеделци, чиито бизнес е семеен, се наблюдава приемственост в поколенията, като децата им след време поемат управлението на бизнеса. „Тези стопанства ще останат стабилни и устойчиви“, категоричен бе той.

По думите на Кумчев следва статусът на земеделската професия да бъде издигнат на друго ниво, като това може да стане единствено чрез добра икономическа политика от страна на правителството.

"Сегашната ситуация е престъпление с оглед на уникалните ни природни дадености, тази златна земя, тази вода, това слънце", посочи той.

Защо ябълките у нас могат да изчезнат до десетилетие? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умните са в чужбина, е не толко умните са НА София да вдигат телефони и да се имат за ИТ специалисти. Въпрос на време е и те да поумнеят и да си бия камшика. П.П. Нали знаете как и кой усвоява парите от еврофондовете? Не е с бизнесплан и умения. По другият начин е и луди пари падат. Та и в земеделието като във всеки останал бизне у нас - никой няма да те пусна да го развиваш ако не наш човек.
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви млади те гонят? От планов социализъм скочихме на див капитализъм с комсомолско управление. Всеки все е тарикат и накрая всички се изтарикатили. Нали това е демокрацията - дай на простия човек власт и го гледай, какви ги върши. Само че свършиха балъците дето да бачкат за купата на Европейската (еволюирала Съветска) Слава.
13
1
 
2
 
! Отговори
бааа го преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯЯвно си загубил акъла си някъде ГУРБЕТСТВАЙКИ!
12
1
 
22
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
И к'во? След като съсипа всичко, сега Боко иска младите и умните да му гледат салатата. Безочие - да си я гледа сам или да си купува от турските пластмасови ***! Как може такъв л.у.мпен да управлява. Срам!!!
11
2
 
8
 
! Отговори
Българина преди 6 години
А къде е данс да защити лудогорието от турцизация. Къде е бб????
10
5
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
липса на интерес сред младите да се занимават с този бизнес,ЧЕ ЗЕМЕДЕЛИЕТО БИЗНЕС ЛИ Е БЕ ?! РОБИЯ ,РОБСТВО ,МАЗОХИЗЪМ , ДЯЛАШ ЗЕМЯТА , ЗЕМЕДЕЛИЕ !
9
0
 
25
 
! Отговори
murku преди 6 години
Как млад земеделец да успее? Няма как да скочи на 10000 дка, трябва да тръгне от нещо малко - пикливaта корумпирана държавна администрация вместо да помага на такива гледа всячески да ги съсипе - парите от ЕС ги крадат или ги раздадат на големи латифундисти мултимилионери дето после им се отплащат, за малкия само осигуровки и данъци и никаква помощ! Миналата година гербаджиите откраднаха и парите за екология - и после смешен плач, нямало млади -ами те всъщност не искат да има, роби искат
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите и умните ги изгониха в чужбина.
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали уж ромите са много работливи?
6
11
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
БЪЛГАРИТЕ СЕ ВРЪЩАТ ОТ ЗАПАДА и САЩ--НАПРАВО НА СЕЛО!НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ ЗА ДОРАРИ И ЕВРО....ИСКАТ РУСКИ ЧЕРВОНЦИ И КИТАЙСКИ ДОНГИ!!
5
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Не е вярно това какво значи млади у нас в моят роден край има такива които се занимават със земеделие на 40г. това не са стари хора.На някой от младите които в момента се занимават с компьотри софтуер ще им писне и ще търсят в бъдеще по спокойна работа да се занимават със земеделие.Всичко това е един кръг по рано ние изнасяхме зеленчуци за Германия.Холандия арабските страни СССР а сега внасяме домати без вкус от Полша Турция,но това ще свърши.
4
0
 
22
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Много по изгодно е да купиш ябълки и да ги продадеш отколкото да плащаш на берачи и после да се цигaниш с прекупвача.
3
0
 
11
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРИЯ! преди 6 години
ЯБЪЛКИТЕ --НЕ СА ОТ ЗНАЧЕНИЕ!МОЖЕМЕ И ЧАКЪЛ ДА ГРИЗКАМЕ , КАТО ВЕЛИКИЯ СЕВ.КОРЕЙСКИ НАРОД .
2
1
 
32
 
! Отговори
В преди 6 години
В Англия и Германия са, благодарение на Боко Обама и мутренското народно събрание.
1
0
 
19
 
! Отговори
Мърморко преди 6 години
Все повече хора и все по-млади, стават на по 50 години!