Военнослужещ загина при инцидент на полигон "Сливница"

Прострелян е смъртоносно при сваляне на картечница
Обновена: 26 сеп 2017 16:27 | 26 сеп 2017 15:25, Веселина Йорданова
97
Военнослужещ загина при инцидент на полигон "Сливница"
Снимка: архив, БулФото

Военнослужещ е загинал при инцидент след планирани стрелби на полигон "Сливница", съобщиха от Прокуратурата.

След стрелбите, при сваляне на картечница "Браунинг" и качването ѝ на камион, е бил прострелян смъртоносно и е починал на място редник Николай Тошев от военно формирование 26 400 - Благоевград.

На място незабавно е заминал разширен разследващ екип начело с дежурния военен прокурор, дежурния военен следовател и служители на Военна полиция.

Образувано е досъдебно производство и в момента се провежда оглед на място и други неотложни действия по разследването.

От Министерството на отбраната съобщиха, че инцидентът е станал около 12.30 часа.

Редник І клас Николай Николаев Тошев от състава на Сухопътните войски се е прострелял след приключване на занятието с картечница "Браунинг" от въоръжението на бойна бронирана машина "Гардиан".

След извършване на проверка на оръжието и доклад, че то е изпразнено, започва подготовка за транспортиране на картечницата. В този момент се произвежда изстрел, в резултат на който редник Тошев е тежко ранен в лявото бедро.

Незабавно е оказана първа медицинска помощ от лекар от ВМА - Пловдив, който осигурява стрелбите. Пострадалият е транспортиран с линейка към ВМА - София.

По време на пътуването лекарският екип е констатирал смъртта на редник Тошев.

Загиналият военнослужещ е роден на 30.06.1986 г. в Благоевград. На служба в Българската армия е от 20 март 2017 г.

На 01.06.2017 г. в Център за подготовка на специалисти-Сливен е придобил военно-отчетна специалност мерач-оператор на ББМ "Гардиан".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
21
 
! Отговори
==== преди 6 години
Спомям си стрелбите които провеждахме в армията в 198...г.Та, тогава винаги преди учебните стрелби се провеждаше кратък курс по безопастност.Преди стлелба картечницата беше без кутия, кутията и лентата се поставяха преди стрелба, а зад боеца стоеше офицер, старшина или сержант, който следваше боеца по време на стрелбата до края на упражнението.След като упражнението приключи боецът задължително сваля кутията, дърпа затвора и произвежда контролен изтрел, за да се уврери че оръжието е празно
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не съм специалист, ама т'ва животно ми изглежда малко голямо за да може сам човек да се простреля....
34
4
 
1
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
До 34еееее.... ееее след 22 години сигурно имам пропуски в паметта пък и не съм военен, но по същество това се случии тогава имаше доста смъртни случаи но за тях не се говорише в две поделения съм служил и в двете имаше по един случай с прострелване....друг е въпроса, че самите воиници умишлено се прострелваха ....поне така казваха
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премълчаха нещо, спор няма
32
2
 
5
 
! Отговори
Дърт войник преди 6 години
Когато служих и аз -1958 до 60 г. също ставаха произшествия.На нощни стрелби убиха 3 .Втората година в Карлово /Лвскиград/ в края на службата също.
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калибър 32 = 9 мм; калибър 50 = 12.7 мм; калибър 45 = 11,3 мм;***-ЛО-УМНИК, само 50-тката я позна. Калибър 32 няма. Има 38 = 9мм. 45 = 12 мм. 22 калибър е 6,35мм. Личи си че си Паци и обичаш големи паци.
30
6
 
0
 
! Отговори
!!! преди 6 години
0.38 х 25.4мм = ? сметни го
29
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия некадърници фуражките сами се изтрепаха, а ако стане война какво ще е не ми се мисли.... да не дава господ, жалко за загиналия, бог да го прости.
28
3
 
11
 
! Отговори
кашик преди 6 години
Редът е: край на стрелбата, най-голям ъгъл възвишение на цевта, вади се лентата, затворът се изтегля рязко до задно крайно положение за да изхвърли случайно останал в цевта патрон и се произвежда контролен изстрел. В Европа се казва калибър 12.7 мм, а англосаксонците го наричат 0.50, което значи половин цол по тяхната архаична система.
27
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко за момчето! Но защо ни е това калпаво, опасно за ползващите го натовско въоръжение?
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До ПациКалибър 32 = 9 мм; калибър 50 = 12.7 мм; калибър 45 = 11,3 мм;
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паци отдавна е калиброван отзад.
24
4
 
1
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
и до 25 не е хубаво да се казва какво е абсурдно когато не знаеш въобще за какво става въпроспомня на времето и аз щях да се бастисам правиме стрелби с калашник по някакви упражнения - стрелят в редица от около 20 войника залегнали и аз събирам гилзи от патроните, които съм изстрелял по-рано и за малко докато събирам гилзи понеже са съсредоточаваш да можеш да откриеш къде са паднали по невнимание щях да пресека фронта пред стрелящите и е ясно какво щеше да стане за секунди.
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20Това не е нещастие колега!Това е лесно предвидим резултат,от безотговорното поведение на политиците ни от 89 година,та до наши дни!
22
7
 
2
 
! Отговори
До Паци преди 6 години
А сега Паци да ни разкаже какво означава 50 калибър. Вижда се, че много разбира от калибри.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По мое време 82-84 г. през първата година всички новобранци се зачисляваха като автоматчици.Картечари,мерачи с РПГ и стрелци на картечница на БТР,ставаха едва на втората година,когато правилата за безопасно боравене и използване на огнестрелно оръжие бяха усвоени и затвърдени,а войниците да пазят не само себе си,но и другарите си!Този инцидент показава едно: Всички правилници,закони и инструкции в БА и МВР са писани с много кръв и жертви!
20
2
 
14
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
до 23 през бедрото минават най големите кръвоносни съдоверана от картечница предполагам почти е откъснала кракъти от кръвозагуба много често огнестрелни рани в бедрото водят до смърт от бърза и силна кръвозагубадруг е въпроса, че в началото на статията се казва, че "е починал на място".
19
3
 
24
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
По мое време имаше едни команди: Прекрати стрелбата! Изпразни! Контролен! Стани! И нямаше как да се случи такова нещо. Това е нивото на днешната ни армия!
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е абсурдно, дори и за човек неслужил в армията, ще се сети какво не трябва да прави! В случаят "както е описан" са нарушени доста правила за опериране с огнестрелно оръжие и е видно, че грешките не са само на един човек!
17
21
 
7
 
! Отговори
ии преди 6 години
лявото бедро ???В Транзания ли сме бре?Не можете да се справите с рана в бедрото ли вече?Няма кои да го превърже ли ? Какви са тези лекари какво е това чудо?Тотални неграмотници