Кошмар: Смърт след септичен шок във ВМА, в "Пирогов" предписват... кола

Жена почина след забавено лечение в две столични болници
Обновена: 28 сеп 2017 16:40 | 28 сеп 2017 10:30, Петя Славова
243
Кошмар: Смърт след септичен шок във ВМА, в "Пирогов" предписват... кола
Снимка: Reuters

Пореден случай на преждевременна смърт след съмнение за забавено лечение. Този път става въпрос за 67-годишна жена, която починала от сепсис, след като е била прегледана в "Пирогов" и насочена към ВМА.

За случая разказаха децата на жената. Синът й е лекар по спешна медицина в САЩ и твърди, че е правил многобройни опити да говори със свои колеги, докато са я преглеждали, но безуспешно.

Вечерта на 30 август 67-годишната Петя Илиева внезапно се почувствала зле. Няколко дни преди това се оплаквала от болки в кръста и е диагностицирана по-рано с дискова херния. Във въпросния ден изпитва и болки в крайниците, разказва дъщеря й.

Трудноподвижна, леко неадекватна, диша тежко. "Лекарката й вдигна ръцете и краката, попита я дали ги чувства и тя отговори положително. Премери й кръвното, което бе много ниско и ни каза да вземем кола или айран за да й се вдигне кръвното".

През това време дъщерята Юлия говори по телефона с брат си Людмил, който е лекар в САЩ с дългогодишен опит в спешната медицина. Чувайки симптомите, той предполага, че става въпрос за сепсис или кръвно отравяне.

"Всеки ден виждам септичен шок. Трябва да бъде разпознат на момента. Няма как да не го разпознаеш. Хората се чувстват много зле", коментира той пред Нова тв.

Людмил искал да говори с лекаря, но той отказал. По думите му, в момента, в който майка му постъпила в "Пирогов" е трябвало да влезе в шокова зала. Затова пък от болничното заведение категорично отказали да я приемат. Попитали се взаимно каква диагноза да пишат преди да я изпратят и те написали диагноза: болки в кръста.

Близките на Петя я завеждат във ВМА. "Там ни посрещнаха ядосани, че от "Пирогов" препращат пациенти.  Преди нас имаше и други върнати от там". Във ВМА стоят 3 часа.

"Правиха й снимки на бял дроб, което е абсолютно ненужно. Бях отчаян", отбелязва сина й и допълва, че неврологът изобщо не знаел за какво става на въпрос.

Людмил написал, че майка му е в септичен шок и че трябва да бъде поставена на антибиотик. Това, което написал разгневило българските лекари и по думите на Людмил, те му казали, че "това, което е написал може да си го... и тук нещата не стават така!".

Петя била приета в 3 часа през нощта в интензивното и тогава дъщеря й я вижда за последен път жива. На другия ден докторът, който е на смяна в това интензивно отделение, й обяснил, че това е септичен шок. Веднага почнали да правят каквото е необходимо и я сложили на антибиотик, но жената починала.

Синът е категоричен, че са взети мерки, когато вече е било твърде късно. Людмил е убеден, че майка му е можела да бъде спасена само, ако е била приета в "Пирогов" веднага. Всяко следващо закъснение е довело до фаталния резултат. От "Пирогов" обясняват, че нямат дежурен невролог и затова препарщат пациенти.

"Ако това се случи в Америка и пациент в септичен шок е препратен от болницата, тези лекари не само, че няма да практикуват от следващия ден, а и ще бъдат изправени пред  съд", категоричен е синът.

От ВМА започват незабавна проверка по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
10
 
13
 
! Отговори
surg преди 6 години
Искате медицина за 1 лев, е имате я, що ревете
181
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американските не са смотани просто там правят всичко като Ви закарат в болница от изследвания да скенер и ЯМР просто после те търсят да си платиш ако не можеш ти вземат туй онуй к-вот имаш -ту не магат да ти пуснат нищо щото никой няма да им го плати -това са американските доктори -ако се добереш до тях разбира се -посещение при личен лекар там е 250 долара -така че извода е за ВАС
180
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да почива в мир жената и съболезнования на близките.С този случай се обеждавам,че бабаитлъка на българина няма граница. Българин съм и аз но никога се съм и няма да се държа надменно и като всемогъщ бог и т.н. Но нали БГ докторите са нах-добрите в света а Американците са "Смотани" как нашия цървулкьо ще приеме мнение от колега ??? ДО КОГА БЕ Ми.з.ерници....Знайте само,че господ забавя, но НЕ ЗАБРАВЯ - после плюйте,че са ви малки заплатите.
179
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В много от малките общини закриха болниците и съответно лекарите там се разпръснаха къде у нас къде в чужбина -Така че търсете Лъчо Мозъка и другите които съсипаха здравеопазването -Сега ще Ви дам един пример -дядо ми имаше херния оперира го един хирург от много мака болница преди години и тази херния издържа докато почина на 95години без скъпоструващи нови материали -Вие си направете извода кой има нужда да срива здравеопазването
178
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има решение и то е толкова елементарно -не ходете на бг.докторя както се изрази предходния коментиращ само да попитам колко от Вас са ходили при бг.докторя когато по ТВ съощят за някой смъртоносен вирус -не ходете лекувайте се по форумите и гугъл-и кажете колко от тези докторя са в парламента ако имате нужда ходете при д-р Дариткова -тя ще Ви излекува
177
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пирогов е най-ужасната болница - едно, че всеки отива там и там са тълпи и се чака с часове, защото винаги има по-спешни случаи, и второ, там не във всяка област са добри лекарите. Трето, лекарите там в масовия случай не комуникират с пациентите и даже и да има да кажеш за нещо важно, няма на кого да го кажеш.
176
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
После защо биели доктори - ето защо.
175
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бг докторята са ХИПЕР-НЕКАДЪРНИЦИ.Но плебса такива ги харесва........НЕКАДЪРНИ както и Бойковци,Воленовци,Пеевци,Догановци и т.н.
174
2
 
5
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До Анонимен Към какво ще ги приравняват? У.бразУванието е такова от 70-те години на миналия век. Властопритежателите не желаят да има база за сравнение. Ако преди 1989 г. все пак хората успяваха да оцеляват,то беше,защото границите бяха затворени и всички кадърни хора бяха принудени да стоят тук. А нормален човек не манкира работа, а я върши. Сега,ако има още кадърни лекари,те са натикани в "ъгъла" и оцеляват до момента,в който ще се изнесат. А те си тръгват завинаги,защото "с - мата" не се пр
173
1
 
20
 
! Отговори
потърпевш преди 6 години
А какво да кажем ние в провинциалните болници положението е трагично . Например в Добрич където почти не останаха кадърни хирурзи. Все пак в София са най-добрите лекари.
172
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Деградация на държавните институции в условията на куха псевдодемокрация
171
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи, омръзна ми да чета подобни истории. Тези лекари да се вземат в ръце, защото хората вече едвам ги изтрайват. Ще им плащам здравни осигуровки хиляди левове, те ще се правят на важни, хайде де.
170
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един ден получих бъбречна криза, отидох веднага в частна клиника в София и тея там ме прегледаха с уред и поставиха някаква диагноза, предписаха някакви много скъпи лекарства и аз ги купих, но не помагаха. После отидох в голяма болница,където пак ме прегледаха на уред и поставиха друга диагноза и други лекарства. Но болката не минаваше. И накрая отидох в Пирогов и там вече дето се вика виех от болка, но там ми поставиха трета диагноза и трета рецепта,но болките ми минаха.Та Пирогов си е Пирогов
169
1
 
14
 
! Отговори
до ТАКА Е преди 6 години
Прав сте . На моя мъж пък при същите симптоми като вашите -не можеше да мръдне и болки в гърба -лекарка му каза "да ни си заметнал жила " да се смееш ли да плачеш .Аз и казах не виждаш ли че е жълт като лимон , искам снимка на бял дроб .Оказа се двустранна пневмония и лечение 2 седмици със най силния антибиотик венозно в болница
168
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички, които понзавам в България с добри заплати са към чужди фирми, небазирани в България с чужденци шефове.Българският червен "капиталист" не плаща.И после защо хората бягали.Ако отидете в чужбина също се пазете от българин работодател, ще умрете и там от глад. Гледайте да е чужденец. Чужденците дават заплати, българите дават само упреци и изисквания.
167
1
 
15
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Най ми е кеф да чета как "бизнесът" реве че изпитват недостиг на служители а в същото време реве и срещу класовете за прослужено време. Еми, всеки един такъв "бизнесмен" ще опре някой ден до такъв "доктор", с мизерна заплата, който ще го отпрати с думите: "В България е така".
166
5
 
16
 
! Отговори
Ивайло преди 6 години
В неврологията на ВМА си отиде и майка ми, тежко и горко на всеки попаднал там. По-добре е да си се сбогувате, кротко в къщи с всички близки, отколкото да отивате при тези некадърни нагли подобия на хора.
165
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Пирогов са най-добрите специалисти в София. Това е факт. Вече явно и там има някои, които правят грешки. Но ако сте ходили по болници трябва да знаете, че в 3 различни болници може да ви направят три различни диагнози. За мен Пирогов е номер едно. Ако номер едно не струва, какво да кажем за номер 2, 3 и т.н.?
164
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Всеки ден виждам септичен шок.- много е...За 28 години стаж в България дали съм видяла 10?! Добре че останах в България!
163
4
 
13
 
! Отговори
Безпартиен преди 6 години
Тия от Пирогов, явно взимат куцо кьораво и сакото завършило с тройки.....или просто не са хора дали хипократова клетва. В България всеки е специалист по всичко и Българина било той и доктор не понася чуждо мнение, когато става въпрос за собствената му професия. Язък за жената.