Кошмар: Смърт след септичен шок във ВМА, в "Пирогов" предписват... кола

Жена почина след забавено лечение в две столични болници
Обновена: 28 сеп 2017 16:40 | 28 сеп 2017 10:30, Петя Славова
243
Кошмар: Смърт след септичен шок във ВМА, в "Пирогов" предписват... кола
Снимка: Reuters

Пореден случай на преждевременна смърт след съмнение за забавено лечение. Този път става въпрос за 67-годишна жена, която починала от сепсис, след като е била прегледана в "Пирогов" и насочена към ВМА.

За случая разказаха децата на жената. Синът й е лекар по спешна медицина в САЩ и твърди, че е правил многобройни опити да говори със свои колеги, докато са я преглеждали, но безуспешно.

Вечерта на 30 август 67-годишната Петя Илиева внезапно се почувствала зле. Няколко дни преди това се оплаквала от болки в кръста и е диагностицирана по-рано с дискова херния. Във въпросния ден изпитва и болки в крайниците, разказва дъщеря й.

Трудноподвижна, леко неадекватна, диша тежко. "Лекарката й вдигна ръцете и краката, попита я дали ги чувства и тя отговори положително. Премери й кръвното, което бе много ниско и ни каза да вземем кола или айран за да й се вдигне кръвното".

През това време дъщерята Юлия говори по телефона с брат си Людмил, който е лекар в САЩ с дългогодишен опит в спешната медицина. Чувайки симптомите, той предполага, че става въпрос за сепсис или кръвно отравяне.

"Всеки ден виждам септичен шок. Трябва да бъде разпознат на момента. Няма как да не го разпознаеш. Хората се чувстват много зле", коментира той пред Нова тв.

Людмил искал да говори с лекаря, но той отказал. По думите му, в момента, в който майка му постъпила в "Пирогов" е трябвало да влезе в шокова зала. Затова пък от болничното заведение категорично отказали да я приемат. Попитали се взаимно каква диагноза да пишат преди да я изпратят и те написали диагноза: болки в кръста.

Близките на Петя я завеждат във ВМА. "Там ни посрещнаха ядосани, че от "Пирогов" препращат пациенти.  Преди нас имаше и други върнати от там". Във ВМА стоят 3 часа.

"Правиха й снимки на бял дроб, което е абсолютно ненужно. Бях отчаян", отбелязва сина й и допълва, че неврологът изобщо не знаел за какво става на въпрос.

Людмил написал, че майка му е в септичен шок и че трябва да бъде поставена на антибиотик. Това, което написал разгневило българските лекари и по думите на Людмил, те му казали, че "това, което е написал може да си го... и тук нещата не стават така!".

Петя била приета в 3 часа през нощта в интензивното и тогава дъщеря й я вижда за последен път жива. На другия ден докторът, който е на смяна в това интензивно отделение, й обяснил, че това е септичен шок. Веднага почнали да правят каквото е необходимо и я сложили на антибиотик, но жената починала.

Синът е категоричен, че са взети мерки, когато вече е било твърде късно. Людмил е убеден, че майка му е можела да бъде спасена само, ако е била приета в "Пирогов" веднага. Всяко следващо закъснение е довело до фаталния резултат. От "Пирогов" обясняват, че нямат дежурен невролог и затова препарщат пациенти.

"Ако това се случи в Америка и пациент в септичен шок е препратен от болницата, тези лекари не само, че няма да практикуват от следващия ден, а и ще бъдат изправени пред  съд", категоричен е синът.

От ВМА започват незабавна проверка по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
2
 
4
 
! Отговори
до 170 преди 6 години
Човеко,не знам дали е трабвало да си умрял,но май трябва да поспреш пиенето,че много несвързано ти е есето
161
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е вие какво искате?Ето го кадърният лекар е отишъл куъдето трябва.Тук кои са останали?Всеки можещ бяга.За какво да стои тук? За 500 лв. заплата ли?
160
1
 
14
 
! Отговори
ХАХА преди 6 години
До kolio99Грешка!Да беше взел със себе си и майка си , и сестра си и цялата родА,та да не го е страх за тях!И така ще стане!
159
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарите са такива, каквато е здравната система.По рано на сестрите се казваше "милосърдна сестра", сега до един са СД / Събирателни дружества /.Единственото което може да ги оправи е СТРАХ! Но не от бой , а от съд до дупка, жестоки парични санкции и лишаване от правоспасобнаст!
158
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващия път като прочетете новина, че лекар е бил бит - да знаете защо е и да не ги защитавате.
157
2
 
28
 
! Отговори
да,да преди 6 години
Съгласен съм,че ДОБРИТЕ лекари отидоха в чужбина.Но там са и добрите автомонтьори,компютърни специалисти,математици, и т.н.С една дума-всичко добро е в чужбина така,че и всички които пишем тук сме некъдърници.Иначе щяхме да сме навън,а не да оправдаваме некадърността си с патриотизъм.Логично,нали-съд ли имаме,нормални шофьори ли имаме,нормални ученици ли имаме,нормални политици ли имаме.Навсякъде имаме това което заслужаваме.Мислим,че като ги плюем ставаме по-добри,но сме същите неудачници и ние
156
2
 
7
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 161 Лекаря не позна че има скъсани връзки... Извинявай мила , но това не е ТОТО да позноеш , или Ванга. Казва се че не е установил диагнозата поради некомпетентност. То за това има кадърни богати доктори с нови коли и такива които кретат в СП за 800лв.След един мой припадът с болки в гърба и затруднено дишане от пневмониа, един такъв ми казва инфаркт.В СП кадърна кардиоложка веднага установи че е пневмония.Кво да го праиш? И тези некадърници леп требада ядат.
155
2
 
2
 
! Отговори
До 162 преди 6 години
Е то все още има такива които вярват в някакво робство,ама нейсе.....
154
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо ми щяха да го убият. Спаси го лекар във Варна. Сириец...но и той замина в Германия.
153
8
 
9
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Ако си спомняте някога имаше един акад. Малеев и един проф. Драгойчев и двамата номенклатурни кадри.каквото са надробили те и себеподобните им,това сърбаме днес ние. Просто и ясно другари!
152
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не плащайте здр.осигур. Кътайте бели пари за черни дни. Виена, Истанбул и т.нт. Тук не останаха лекари. Дори Митьо Очите не им вярва на нашите и се излекува в Истанбул.
151
1
 
22
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Мафия в бели престилки. Сега се влиза медицина с две тройки по химия и биология. Представете се неподготвен безотговорен човек, какъв лекар ще стане.Щом в Пирогов и ВМА не могат да поставят правилна диагноза , мамата ни е е...а.Я погледнете Турция.Имат най добрата болница в Европа. Ама ни били поробители....
150
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ще бъда напълно откровена . От Пирогов съм със смесени чувства .В единия случай лекар не позна че има скъсани връзки, потърси пари и ни изпрати по живо по здраво.Снима крака, няма счупване,да обаче връзките са били скъсани, нито гипс,нито бинт сложи, но поиска пари . Куцук, куцук -три месеца ..криво ляво връзките се позакрепиха, а можеше и за дни ако беше компетентен лекаря.В другия случай -бог да му даде здраве и живот на едно млад доктор македонец във зъбно челюстна хирургия че спаси живот
149
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точна диагноза от Америка се поставя не само на клинична картина...
148
25
 
4
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
добре де ,сина па и той като е толкова можещ и знаещ да си беше седял тук и да лекува народа си...!!!
147
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е в щатите е така, ама у нас е по-друго. Тука те попрепращат насам-натам да "олекотиш" здравната система. - белким хвърлиш топа от совалките между болниците.Тука си казват - е кво толкова, поживяла си е 67 години, за кво са и още, хм.
146
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дъщеря ми оперираха В Пирогов След 2-3 дена се наложи да я закараме в Германия Направиха и 2- ра операция на Горната челюст след като и свалиха планките от България Казаха че операцията е направена неправилно . можете да ги осъдите казаха.преди това искаха 7525лв докато не ги преведох нямало да започнат.Няма да цитирам името на този некадърник даносе познае и повече да не се занимава с медицина
145
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И във Германия повече от 50 процента от студентите по медицина отпадат още първата година . Тук куцо, кьораво и сакато влезе ли веднъж ще завърши .За това не се чудете че медицината ни е на този хал .Лъжат ви че са добри бъл лекари . Не са добри . Трябва яка чистка като почнеш от медицинските университети и стигнеш до клиниките .
144
2
 
46
 
! Отговори
Минаващ преди 6 години
Синът й от Америка, моля ви се, казва, че е септичен шок, ама нашите "Не! Не е така! Няма да говорим с теб. Заври си дипломата...". Ей сега да се извинят на колегата си, че заради техния келешлък и некадърност майка му вече не е сред живите. Никога тази държава няма да се оправи! Ама никога!
143
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен700лв ли са причината за некадърността на лекаря?На такова и 1700лв заплата да му дадеш, то пак ще си остане некадърно.