Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом

Жилищата обаче са стари и зле поддържани, отчита доклад
Обновена: 18 окт 2017 08:04 | 18 окт 2017 07:52,
162
Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом
Снимка: Архив, Булфото

Повечето български домакинства живеят в собствено жилище – 87%, което е едно от най-високите нива в ЕС. Високият дял на собствеността и липсата на ипотеки като цяло обаче маскира доста от проблемите в сектора – жилищата са стари и зле поддържани. Това е едно от основните заключения в последния доклад на Housing Europe.

“Много хора живеят в големи блокове с апартаменти, строени преди 40-50 години, като някои от тях никога досега не са били ремонтирани”, е записано в документа, дискутиран в Комитета по регионите и Европейския парламент.

Според проучванията на организацията българите са и едни от най-затруднените в Европа по отношение на осигуряване на топлина в домовете си, тоест голям е броят на енергийно уязвимите домакинства, пише "Труд".

В доклада се посочва политиката на правителството за саниране на старите блокове, за която се използва и европейско финансиране.

По показател собствено жилище България всъщност е на пето място в ЕС, като ни изпреварват Румъния, където почти всички домакинства обитават собствен имот, Унгария, Словакия и Хърватия.

Само 39% от домакинствата в Швеция и около 45% от домакинствата в Германия пък имат собствено жилище, показват още данните на организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: собственостжилищаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Те пък едни жилищаааа... Елате вижте на запад в какви домове живеят хората..............Мда, за запад всички живеят във вековни замъци, луксозни небостъргачи и имения с хиляди акри земя, басейни и прислуга...
69
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами преди 1944 г. е имало индустрия, заводи,промишленост, произвеждали сме 10 вида самолети (!!!). Сега къде са ни самолетите? Една кола не можем да произведем.Така че леко с лъжите за соца. Дядо ми е живеел в малък фрад и е имал собствен бизнес (занаятчия) със собстен дюкян и понеже не е можел да смогва с поръчките исла да отвори второ дюкянче и после ако се наложи трето и да расте, но комунистите го спират. И той се пропива и умира млад.Нямаш право да си инициятивен по конституция. Убиват те
68
3
 
3
 
! Отговори
ДО 70 преди 6 години
ХАХАХА - всеки си е построил по един тютюнев склад и си е въртял налъмите из него. Стига сте писали тъпотии.
67
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 70преди 44 г. българинът е инвестирал парите си в земя.Едно семейство от 20-ина души е живеело в една кирпичена къща без ток и вода и се прехранвало то обработка на 20-50 декара земя.Гладът и мизерията са били повсеместни.Дойде социализма, построи заводи, механизира селското стопанство и от въшливите селяни направи граждани първо поколение с обувки.Ама те гледаха по филмите как живее семейство Гулденбург и решиха, че ако дойде капитализма, и те така ще живеят.
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България след соца и последвалият псевдо капитализъм и псевдо демокрация е трудно да си купиш имот, освен ако не си добре платен. А добре платени има. Но в чужбина дори с работническа заплата можеш да си купиш имот.
65
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 1944 г. според мен не е било така, българинът е инвестирал в нещо парите и ги е "въртял". Но по времето на соца поради липса на възможност да инвестираш се е развила спестовността и вече закупуването на имот със спестените пари.
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос на манталитет. В България така е възпитан българинът, че трябва да има свое жилище. Отделно ако може да си купи и вила и ако може и второ жилище. Сега с тези заплати е трудно, но на Запад просто не са така възпитани.Едно семейство отиде да живее в чужбина и там се чудиха как така за 20 г. купиха два апартамента, а и не живееха в лишения. Имаха и деца, които изучиха във висши учебни заведения, и вече, и те работят, и имат собствени жилища.Българинът знае и 2 и 200. Дайте му пари и гледай
63
3
 
1
 
! Отговори
Capital преди 6 години
До 57Под голям процент визирам над 50% !Та в Лондон личното ми мнение е, че 20-30% имат собственост, а още толкова могат да си я позволят но не желаят ! И това говорим за столицата където е много скъпо ! Просто си вкарват парите другаде и си живеят под наем.Само да уточня става въпрос за англичани, при пришълците като мен процентите са същите но без Нулата !
62
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При лошия социализъм от северноазиатски тип всяко семейство можеше да си позволи собствено жилище , да отгледа и образова поне 2 деца, да ползва безплатно образование и здравеопазване, евтини комунални услуги,евтини лекарства, и да се пенсионира рано.Сега, при хубавата демокрация от западноевропейски тип тези неща станаха непостижим блян за 90% от българите, за сметка на това обаче имаме изобилие от евтини банани и бонбони в шарени и шумулящи хартийки.
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и пак си помислете защо в Германия и Швеция е 1-2 процента лихвата за жилища, а в България 4-5, живея под наем в софия, позволявам си почивка, ресторант и работещо парно в цялото жилище, но да го купя това жилище не мога да си позволя, нещо ви е сбъркано.
60
6
 
7
 
! Отговори
don преди 6 години
Ами това си е....БАНТУСТАН.А знаете ли ,че в света на първо място по този показател е Индия.Намерили с какво да се хвалят нещастниците.Къщи в безлюдните села и панелки в градовете.Стандарта на живот в уредените държави е в други измерения. Ганьооо,***!
59
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и как няма д аима достатъчно жилища за всички, като от 8,5 милиона клоним към 6,5 милиона, т.е. 2 милона по малко души и като прибавим новото строителство след още 20-30 години на човек ще се падат по две жилища. Но нищо нека да си е 1000 евро квадратния метър панелка в столицата, щото българина, за разлика от немеца винаги е готов да се трепе, за да има две панелни стаи независимо, че може и да не живее нито той, нито децата мув тях.
58
5
 
11
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
БЛАГОДАРЕНИЕ НА МЕН И СОЦИАЛИЗМЪТ !!!
57
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
имам пак въпрос. някъде около 2 милиона българи или 25 процента са пръснати по света и там нейде по света повечето в собствени жилища ли живеят или под наем? защото ако ги прибавим към статистиката става друго.
56
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравили сте да пишете че всеки има и по три коли десета ръка.
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 56ама тогава майка ми баща ви взимаха общо 600 лева чисто на месец, а сега заплатите да по 800-1000 лева
54
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Свти не вярвай на всичко, което гледаш по телевизията в Париж примерно, където НАЕМЪТ на апартамент 100 кв.м. в по-приличен квартал е 5000 евро на месец! има жилища по 25 квадрата които струват от порядъка на 300 хил. евро.как ще и купиш жилище ако нямаш наследство или не печелиш много пари?
53
3
 
13
 
! Отговори
до 56 преди 6 години
Те 12 хиляди лева 85 та са си повече от 70хиляди евро 2017,ако сметнеш инфлацията.Каква амортизация ? При положение ,че половин Лондон е със сгради строени 1850 година.
52
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До CapitalВ големия си процент хората в Западна Европа могат да си позволят собственост. Повярвайте ми !------не ти вярвамеосвен ако под голям процент не разбираш 30-40%
51
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тъпомери на запад има панелки- англия, шотландиякато са толкова евтини, що не построихме нови, а лепим стириопор на старите?то на запад не им е проблема в панела, а в мястото, където да го построят - излиза много скъпо самата земя, иначе викаш - всеки щеше да си има панелен блок - ами що нямат и в Лондон 1 стая под наем е 1000 паундаа и тук в дървеница панелка, която през 85 г. чисто нова е струвала 12 хил. лева, сега след прилична амортизация струва 70 хил. евро