Виновни за водния ад в Бургаско се оказаха… синоптиците

Проблемът бил лошото време и слабата метеорология
27 окт 2017 07:54, Елка Василева
45
Виновни за водния ад в Бургаско се оказаха… синоптиците
Снимка: Булфото

Властите обогатиха добре известния инструментариум, с който обяснява водните бедствия. Ден след трагедията в Бургаска област, при която загинаха трима души, виновни се оказаха синоптиците, които не прогнозирали правилно колко лошо ще е лошото време, пише „Сега“.

Това се случва, въпреки че през пролетта Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобщи, че 205 язовира са неизрядни, само 5 са изпълнили предписанията за укрепване, а 30 са в много лошо състояние. Почистването на речните корита също е вечен проблем.

Още по темата

Вчера обаче представителите на властта се обединиха около заключението, че държавните институции са си свършили перфектно работата и подчертаваха при всеки повод, че държавните язовири в област Бургас нямат принос за бедствието.

"Синоптиците ни са си свършили добре работата", коментира пред Сега" проф. Христомир Брънзов, шеф на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Още на 23 октомври от службата му са обявили оранжев код за опасно количество валежи, което означава, че могат да паднат от 30 до 60 л на кв. м за денонощие. "На 24 октомври отново бе обявен оранжев код за 16 области, а в 12 часа - за Ямбол, Хасково и Бургас. На 25-и сменихме кода за Бургас в червен, тъй като отчетохме предишното количество валежи", коментира той.

По думите му синоптиците не могат да прогнозират къде точно колко количество дъжд ще падне. "За Бургаска област паднаха 120 л за двата дни, което и беше прогнозирано и своевременно подадено към Гражданска защита и МОСВ", посочи проф. Брънзов.

Той определи като некоректно сравнението с американската метеорологична служба, която получава в пъти по-голям ресурс от българския. "Ние нямаме дори автоматични дъждомери, с които веднага да се отчита количеството паднали валежи", коментира още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, защо още в началото не казаха, че комунистите са виновни? Видяхте ли сега какво стана?! Да имаш такъв универсален виновен и на негов гръб да изкараш още 100 години мандат, а да говориш нелепости!
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На крива ракета космосът й пречи ;)Следващия път ще са виновни Папа римски и Далай Лама, шото не са умилостили боговете да бъдат по-балгосклонни към БГ-то.
22
1
 
6
 
! Отговори
56 преди 6 години
Както каза синоптика Иво Чолаков по бтв, този даден червен код за бургаско е след дъжд качулка.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ли Цвъки , който обяви за престъпници от трибуната на парламента българските лекари за убиици !! Срам Българио , СРАМ ! Липсва ни оправданието Орешарски !
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да,бе, синоптиците са виновни,че си затлачват деретата с ***,че не им орязват храсталаците, че частниците изпускат язовирите когато им дойде на ум,да не им прелее рибата, че си строят къщите на 2 метра от дерето и им казват "вили".....всеки иска друг да се грижи за него ! а синоптиците хем ги предупреждават,хем им оцветяват картата на БГ,ама кой да се съобрази?
19
0
 
5
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
Изненадан съм! За миг си помислих,че някой си е излял бутилката с вода,останала от пикник.
18
1
 
26
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
Естествено е друг някой да е виновен.А са виновни защото.Лятото е горещо.Зимата студено.Есента вали.Пролетта се топят снеговете.Сега идва зима и пак ще сме изненадани.После при топенето на снега и последващите го наводнения кой ще е виновен? И защо министрите обикаляха охранявани от полиция.?
17
0
 
13
 
! Отговори
Емел Екстрем преди 6 години
Поотделно и по документи всички са невинни, а общият резултат нещо не излиза. Защото цялата тази дейност не се заключава до обявяването на някакъв код който интересува само синоптика, или стопанина на язовира, който знае, че неговият язовир е много малък, или общинаря с неговия план и държавата и кмета с оповестяването.... Трябва някой, който да гледа на тези неща свързано и да действа, и ръководи.
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изинявайте, но тези къщи са незаконни! Това, което строителния надзор не е свършил и общините и багерите се туткат, природата го направи топтан.Няма място за постройки по пътя на потенциалния потоп. Вчера един жител показа един набързо асфалтиран път и каза, че преди години това е било дере, сетне строили вили кой къде му кефне, засипали дерето и направили път. В тая държава всеки се оправя сам и самосиндикално, а общото го отнесе приливната вълна.
15
2
 
24
 
! Отговори
Kit Chelin преди 6 години
Лиляна Павлова, Д. Добрев, депутати и министри от Герб да обуват ботушите и грабват лопатите и да отидат в засегнатите места от наводненията и да ринат тинята от къщите на хората. Като бяха в опозиция си правеха пиар в Аспарухово, сега мълчат като пукели. Медиите непрекъснато предаваха по телевизията техните геройства и колко били загрижени. Наглеци и лицемерници. Некадърници облечени във власт, които мислят само за кариера и пари. Бойко кубика, защо не са при хората, а ти избяга в чужбина?
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук съм съгласен за пръв и последен път с господин Цветанов! Още от миналата зима пиша против тях, когато по Никулден вместо да ме предупредят да се запася с още 2-3 кубичета дърва, те ме успокояваха как зимата щяла да е градус - 2 по топла, сняг по Коледа няма да има, а след това щели да паднат за малко 5-6 снежинки.Емо Чолаков си призна - ,,То едно шантаво време! Не знае какво прави, сетне обвиняват мен!'' Но никой не обвинява Натали, Гери, Деси, Николка и Минчо Празников!
13
1
 
17
 
! Отговори
Код Ужастно преди 6 години
Бих казал, че И синоптиците не са в час, а трагедията е следствие на лошо управлявана система водеща до система от грешки, пропуски и стигнахме до ето това.Едно нещо да работи в цялата брънка и жертвите могат да се избегнат. А то ни адекватно поведение от управници, общинари, собственици на водоеми, кметища, оповестявания...Само едни лъскави планове, намерения, усвоени безполезно пари и код ,,Осрано''!
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Язовирът не е бил в списъкът на потенциално опасните , защото родителите на собственика не са случайни хора. И в него е имало риба- за да не им отиде печалбата в морето, не са го изпуснали! Бащата е бивш директор на строителна дирекция в община Камено , а майката е общински съветник от БСП. Най- лесно е да кажат - синоптиците са виновни, все едно ,че ако бяха казали 200 л. на квадратен метър и щяха да се подготвят по- добре!
11
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рибата е виновна! След силен постравматичен стрес от обилния дъжд, тя е започнала да трепери от движенията на опашните плавници и се е създала смъртоносната вълна. Общината търси психолози зооспециалисти, за да разговарят с месните шарани и каракуди.
10
0
 
32
 
! Отговори
синоптик преди 6 години
От управата на Бургас са усвоени 1 500 000 лв. за Система за наблюдение и ранно предупреждение за водите в региона. Същата влиза в експлоатация през м. август тази година но НЕРАБОТИ! Кой е отговорен за жертвите и щетите, сигурно синоптиците ли? Пълно безхаберие,
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като има тиквеници да си гласуват за тях, после нека не се чудят на това какво са си избрали да ги управлява.
8
1
 
19
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Трагедията е, че народът си ги харесва и си ги избира.....Бягайте от БГ...тука живеем само прости хора, които искат да бъдат мачкани, унижавани,изнудвани....без достойнство и надежда. Моля Ви , не оставяте децата си тука....ще съжаляват много.
7
0
 
23
 
! Отговори
БАЙ СУДЖУК преди 6 години
кога е бил виновен за нещо. ОН само нарежда да се оправят бакиите на предните. Като се почне от Симеон Велики
6
0
 
31
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Божеее, колко скръб има по този свят и най-вече в България. Тази държава върви на автопилот, а едни "умни" ни "управляват" вече 28 г. Същите тези са меко казано нагли, арогантни, страшно крадливи, прости, неуки, необразовани, продажни, нагаждачи и винаги търсят вината другаде, а не в себе си и собствената си некадърност. Времето виновно, дъждът, снегът, жегата, Господ, Русия, Путин, матряла, но не и те. Каква арогантност. Направо безумие.
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде прехвърлихме топката за кой ли пореден път при тези които имат най-малка вина!!Метеорологията и синоптиците!!Че,метеорология и синоптици работят ПО ПРОГНОЗА/дневна,седмична,месечна,годишна/,бре!Едно е прогноза обаче,друго е в действителност!!Че са усвоени едни пари за сигнализация на населението,която я няма и не съществува,че се изсече всичко и няма порои кой да спре,че де разформирова гражданска защита,пунктовете за борба с ерозията,това политици много добре го знаят но не ги интересува!