"Димум" – кварталът без жители в Белене, недостроен и вече опасен

Хората се опасяват да не би в изоставените блокове да се настанят бежанци
117
"Димум" – кварталът без жители в Белене, недостроен и вече опасен
Снимка: Кадър Нова тв

"Димум" е по-известен като кварталът-призрак. Построен преди 30 години в Белене за работниците във втората ни атомна централа, комплексът никога не е бил заселван.

Днес панелните сгради са оставени на произвола на съдбата - разбити, обраснали с растителност, а живеещи в района се оплакват, че блоковете вече са опасни за децата, които играят наблизо и за всички, преминаващи от там.

Строежът започва след 1985 г. на мястото на стара конопена фабрика.

В зората на демокрацията проектът за АЕЦ "Белене" пропада, а строежът спира.

Йоско Бонов, който живее наблизо, разказа пред Нова телевизия, че блоковете в квартала са били построени за  3-4 години като плановете са били там да живеят 7- 8 хиляди души.

Сега обаче зловещите недовършени панелки в края на града плашат жителите му.

Хората се опасяват да не би в блоковете да се заселят бежанци.

Архитект Миломил Богданов призна, че има риск блоковете да паднат.

"Панелът е много опасно нещо, той е като къщичка от карти, падне ли една стена, падат и другите“, обясни той.

Според него обаче след като досега не са паднали блоковете, е нужно да се направи обследване, саниране и да се използват за нещо полезно.

"Преди 15 години се чу, че ще се реновира квартала, преди 5 години се чу, че ще се бутат, но нищо не се случва“, допълни жител на Белене. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От само себе си опасност да паднат няма, но когато се завъртят там индийците да берат желязо, да трошат и въобще да творят неподозирано креативни разрушения, то риск се появява и то сериозен. Рисковано е също деца играещи из тези необезопасени руини да пострадат сериозно.
69
0
 
40
 
! Отговори
инж.Иванов преди 6 години
ЖК "Димум " е изграден съгласно действащите стандарти и ако покривите са изолирани както е отбелязано НЯМА ПРОБЛЕМИ СЪС Сградния фонд...По време на строителството сме пращали няколко високо експертни групи за контрол на монтажния процес и заваръчните работи има експертизи..Експлоатацията на сградите по ЕПЖС от ДК Плевен дава отлични резултати особенно с двойната топлоизолация на фасадните панели въведена след 1986 година
68
10
 
34
 
! Отговори
инж.Йордан Иванов преди 6 години
Изграждането на АЕЦ БЕЛЕНЕ е резултат от нагла анти българска диверсия .Чрез спец наркотици в тн "лекарства" тежко ограбена БЪлгария /от нагло престъпни репарации след Втората Световна война / е принудена да харчи десетки милиарди живи долари за НАГЛО НеНУЖНИ ПРЕСКЪПИ ОБЕКТИ..ВИжте Създаването на АПК и десети конгрес на БКП.Към 1989 година са похарчени над 159 000 000 000 $ за незавършени строежи.Никола Тодориев 1988 година информира ,че не се очаква огромен ръст на енергопотреблението ..
67
1
 
36
 
! Отговори
до екстремист преди 6 години
Толкова е и Архитект този!Де да знае ,че тези карти са обшити със стоманени конци и ти е нужна доста сила ,че да ги разшиеш.Чудя се това и децата го знаят ,че Панелите са заварят ,къде точно е завършил този.
66
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Панелофобите!1во Френска технология!2 ро тук е Армирана не просто наредена кула от карти като в Лондон!3 то Токио е пълно с панелни сгради ,нарочно да издържат на земетресения!4то Хипермаркетите ако се загледате са точно панелни конструкции ,онова смешното се нарича камертон.5 то Развитите западни общества или строят с ОЦБ-2 и иглолисни дъски "еко" уж или позват викторианско-наполеонското си наследство!
65
2
 
50
 
! Отговори
Asda преди 6 години
Българска му работа. Готово нещо, вместо да се ползва, то ще бъде съборено пак. Абе не ставаме и това си е. Никой не ни е виновен
64
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разлика в конструктивните качества на ЕПК-едроплощен кофраж,Панел и Монолитно ,реално няма.Разликата е в калпаво изчислената конструкция,калпавата подръжка и промени на конструктивно ниво.Лабораторията за изпитване на анкериращи елементи на Хилти при земетресения е Панел!Какви глупости повече да си говорим за тази превъзходна ,проста и комфортна технология.Даже и в момента можем да термоизолираме още на терен с нея и после да сглобяваме.Лично аз се чудя защо я спряха.
63
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как къде ги намират такива необразовани? - създават ги. Те такива им трябват, лишени от мисъл, иначе кой ще бачка на "демократите" за комат хляб.Келешчето не знае, че заради това "владеене" на Беломорието и Вардарска Македония, България е щяла да плати страшна цена. И днес тия плювалници, ако наистина са българи, трябва не да клепат, а по цял ден да лъскат паметника на Съветската армия, защото Чърчил предлага България да бъде поделена между съседните си държави. Ама кой да знае?
62
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Току що говорих с един възрастен човек, който ми припомни, че е имало инициатива за "самооблагане" за благоустрояване на селата.Така че всичкото асфалтиране и канализации хората са ги платили от джоба си.
61
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1944 Царство България владее Беломорието и Вардарска Македония. Комунистите нареждат на армията да се изтегли оттам и вместо да пази държавата, я пращат да се бие за интересите на Москва, докато се разправят с опозицията.
60
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че панелните блокове имат плочи и поддържащи колони. Вместо панели стените могат да се запълват и с тухли.-------Мало умник, при панелното строителство има само панели - те сами са си колони и сами са си стени. Това, дето прилича на панелно, но има и тухли, се нарича ЕПК.
59
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократичните управници наследиха фалирала соц икономика.И след 1944 България не е строена от нищото, България е била в санстефанските си граници, когато я поемат руските п0длоги. И най-главният капитал, който наследиха русофилите от Царство България, беше човешкия материал.
58
10
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
69Народът у нас е различен, както навсякъде по света. Този същият народ при управлението на онези ужасни комунисти, построи България от нищото. Модерна европейска държава с индустрия и селско стопанство на световно ниво. С 9 млн. население, пълна заетост, безплатно за пациента здравеопазване, достойни пенсии, почти никаква престъпност... и т.н.Същият народ, за "демократичните" си нови управници се превърна в лош материал.А дали не е време да увиснете като мартеници?
57
6
 
44
 
! Отговори
до 67 преди 6 години
Много си прав колега! У нас партията остави поколения от лентяи на които запада им е крив! Тъ па нарите - не си задават въпроса - защо една Капиталистическа Франция има 48 АЕЦ без никога там да е стъпвал комунистически га лош! И изобщо - когато фактите говорят - и боговете мълчат!Само устенцата на посткомунистическите търтеи са с размер на отворите на градските тоалетни на централна гара София - колкото и да се из хождаш в тях - никога не се напълват!И такива - са "народът" у нас! Малко им е!
56
1
 
39
 
! Отговори
реви зоро преди 6 години
Ако ще се гони трябва наред .С шутове и много големи сопи.Пък да видим дали няма да има пари за всичко .Най големите крадат най много от данъци.
55
9
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам на някои западната демокрация им била виновна че са лузъри и неудачници. Интересно как навсякъде другаде из източна Европа дърпат напред и просперират, а само в България не става. А то не става защото още има такива дето я дърпат назад. Но като изгоним Лукойл като румънците нещата ще потръгнат.
54
3
 
39
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 41Панелен блок с колони!!!.Къде го да го снимам за спомен.Пълно е с капацитети
53
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там няма ли роми в това Белене? 40 години са минали и дограмата още си седи. Не се е разкапала.
52
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Козяшките *** са се утепали да пишат. Давайте, джентлемени! Само така се печелят долари. То вече са го направили. За пари и майките си ще продадете.
51
2
 
56
 
! Отговори
vdch преди 6 години
В друг сайт заглавието е "Призрачният град на Белене, недочакал втората АЕЦ". След няколко години очаквайте статия "България - призрачната държава, която не дочака втора АЕЦ".Ако разбира се е останал някой във въпросната държава.