Зимните ни курорти с остър дефицит на кадри. Ще внасяме

Липсват най-вече сервитьори, готвачи и камериерки
7 ное 2017 13:45,
156
Зимните ни курорти с остър дефицит на кадри. Ще внасяме
Снимка: архив, Булфото

Две седмици преди началото на зимния сезон планинските курорти у нас изпитват остър недостиг на работна ръка. Търсят се близо 2000 души за сезонна работа в ски курорти у нас и в чужбина. Липсват най-вече сервитьори, готвачи и камериерки.

Още по темата
От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе и Смолян се оплакват, че младите кадри напускат страната. Предпочитат да работят в зимните курорти в Австрия и Германия, където заплащането е между 1200 и 2000 евро на месец. Затова сега се търсят работници от вътрешността на страната, предава Нова тв.

За да се справят с кризата с кадри, хотелиерите в зимните ни курорти са решили тази година да внасят сезонни работници от трети страни. Сдружението на туристическия бизнес апелира държавата да подготви реформа в образованието.

Тази година в зимните ни курорти се очакват рекорден брой туристи. Прогнозата на министерството на туризма е ръстът да бъде с около 10%. Държавата очаква приходите от нощувки само от Пампорово да бъдат повече от 15 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
2
 
! Отговори
Кадър преди 6 години
Сотире, засега украинците бягат от военкомата, а и са зле финансово, изгодно им е. Но не се знае до кога.
149
0
 
4
 
! Отговори
Кадър преди 6 години
Не липсват кадри, господа собственици на хотели! Липсват адекватни заплати! Не съм ли прав?
148
0
 
3
 
! Отговори
СС преди 6 години
Няма пари - няма работници, стар икономически закон, господа "работодатели". :)
147
0
 
17
 
! Отговори
Толерастия преди 6 години
Видях ги тази година на северното черноморие, едни дечица на по 20 години от Молдова. Много учтиви и съвестни, ама *** ги беше изпънал от 7 сутрин в кухнята, после из стаите, после на басейна, после пак в кухнята до към 11ч вечерта. И така 7 дни в седмицата за 650лв. Догодина няма да дойдат.
146
0
 
11
 
! Отговори
Реформирани преди 6 години
Те тия реформи в образованието не са спрели, и все по-батак става работата. По статистика половината осмокласници са неграмотни.
145
0
 
22
 
! Отговори
Дефицит за балъци преди 6 години
Бг.работодателите си режат клона на който седят с алчността си за големи печалби срещу мизерни заплати.Сега няма кой да им работи,а утре ще фалират и турски,руски,гръцки и др. бизнесмени ще ги изместят и ще им вземат бизнеса.Прости бг.бизнесмени,слаба държава.
144
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kадри има, заплати няма!!!
143
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От поне 10 години все внасяте, освен да вкарвате "законно" екстремисти, няма кой да дойде тука да работи за без пари.
142
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има лъжи винаги в такива статии.Защо не се казва каква е заплатата на тези хора в България? Защо се казва само в чужбина колко взимат?Защото ще се окаже, че в България взимат няколо пъти по-малко.Българинът не иска много, но те му дават едни мизерни пари колкото да не умре от глад. И той затова бяга. Той не бяга за пари, а затова, че вие не му давате нищо.Вие имате пари за нови коли, за всичко и то по много, а за Българите нямате пари.Червен комунистически псевдокапитализъм и псевдобизнес.
141
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този който ще докарате отвън да ви работи... ще избяга и той да бачка в Германия и Австрия за повече пари :)Няма да ви седят за 500-600 лв дето и ще ги лъжете, ще блъскат по 12 часа...Никой няма да дойде отвън!Вие изгонихте своите, а ще чакате на чуждите...?!
140
0
 
26
 
! Отговори
Русия преди 6 години
Меринджеите изгониха българите.
139
1
 
29
 
! Отговори
Цитат преди 6 години
Хотелиерите за милиони печалби говорят,на се циг за стотинки!
138
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Внасяйте, само гледайте да не дадете на българите по-високи заплати. Те затова и бягат. А "бизнесът" ще умре един ден с това мислене.
137
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако знаеш как да го направиш го правиш ,ако не ,работиш за този които знае как да го направи.-управленчески принципиНа в българкия туризъм и не само ,обикновено се работи за този които най малко разбира.И това води до ХАОС.
136
0
 
19
 
! Отговори
Сотир преди 6 години
Идват !Албена беше пълна с клетници от Украйна и Молдова това лято.
135
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да намерят и чужденци , ние сме най-бедните на света.. Нека се пробват..
134
0
 
37
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Пример:Племенникът ми има курс за барман. Хвана се на Златните, 500лв. чисто, поработи месец, не му платиха заплата, поработи на друго място, пак не му платиха заплата.Хвана се в Хаят общ работник 700лв. чисто, редовна заплата, бонуси по празници и на ислямските и на християнските. Е, как ще си намерят квалифицирани работници в така нареченият ни туризъм ? Квалифицираните бягат, Гърция, Германия, Австрия, Швейцария, Англия, колкото и да е мизерен гурбета, по-мизерно от тук НЕ Е!
133
2
 
30
 
! Отговори
Бизнеса ли ве преди 6 години
Още сто години ще сме най- бедни не само в Европа с тоя манталитет.Поне разбрах едно заплати няма да се повишават , а ще се внасят още работещи бедни.Тези вносни работници всеки ще изнесе от България по 2,5 хиляди $/Е,ако наемем 3000 работника това са 15 000 000 лв аут от икономиката всеки сезон....
132
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва им един немутренски ръководител, да им подреди бизнеса и приоритетите.България има ресурси да конкурира германия и астрия но някой трябва да организира правилно тези ресурси .Защото в момента се наблюдава тенденцията как да се ръководи туристическия бизнес ,така че да бъде съсипан.
131
0
 
12
 
! Отговори
дребен бизнес преди 6 години
Е айде внесете де. Има и ялова бизнес номенклатура за износ в депо за токсични отпадъци.