След 10-годишен спад: Рестарт на пазара на имоти в ски курортите

Брокери от Банско и региона коментираха актуалните данни на дискусия, организирана от Imoti.net
30
След 10-годишен спад: Рестарт на пазара на имоти в ски курортите
Снимка: Булфото, архив

Тази година маркира началото на нов етап в сделките с ваканционни имоти в ски курортите, обобщиха участниците в първата дискусия в Банско, организирана от сайта Imoti.net.

След 10 години спад в районите Банско, Пампорово и Боровец е регистриран ръст в броя на сделките, който варира между 5 и 30%, съобщи Полина Стойкова от агенция "Бългериън пропъртис". През изминалите 9 месеца сделките, регистрирани в община Самоков са нараснали с 5%, в община Смолян – с 18%, а в община Разлог – с близо 30%. Отчита се интерес към имоти и в самия град Разлог, но там предлагането е много ограничено.

"Ски курортите започват да се припознават като места за целогодишен туризъм, което обуславя и повишения интерес към покупка и дългосрочен наем на имот там", коментира мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

В момента може да се купи добър имот в Банско за около 25 000 евро, коментираха брокерите. Средната цена на квадратен метър в курортния град е 360 евро, като тя е за имоти в комплексите с добър мениджмънт. По-нискокачествени имоти обаче, без целогодишна поддържка, могат да се намерят на доста по-ниска цена. Интересна тенденция е, че повечето сделки в Банско се осъществяват със свободни средства, а не с ипотечни кредити.

В близкия до Банско Благоевград цените са между 500 и 600 евро на квадрат.

В Пампорово имотите също се продават на цена около 360 евро на квадрат, а в Боровец традиционно поддържат по-виска цена - около 600 евро на квадрат. В близкия до столицата курорт няма предлагане, което обуславя и постоянната висока цена.

Банско е единственият ски курорт, доминиран от чужденци купувачи – над 60%, докато в Пампорово и Боровец имоти притежават предимно българи. Те са предимно на средна възраст, българи, които работят в чужбина, както и български пенсионери, които се ориентират да живеят в планински курорт.

Новите клиенти на пазара на имоти в Банско от година и половина насам са дигиталните номади, които се установяват в най-новото споделено работно пространство Coworking Bansko за предприемачи и хора със свободни професии от България и чужбина. Част от тях наемат имоти дългосрочно, други искат и да купят. Агенциите отчетоха, че дигиталните номади са клиенти с нисък бюджет, но са привлечени от ниските данъци, високоскоростния интернет, красивата природа и възможностите за балнеолечение.

Още обяви за недвижими имоти вижте на Imoti.net тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
1
 
! Отговори
Елена преди 6 години
Който е спал на времето сега ще плаща повече. Аз си мислих да купя нещо преди 3-4 години, но не се престраших. С тоя постоянно увеличаващ се туристически поток това си беше супер инвестиции с добра доходност.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изгонените от гетата хора да се настанят в празните жилища. Световната банка ще настоява за тази нова стратегия по жилищната политика.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Раздвижването на пазара е хубаво нещо ,няма значение каква е цената но е добре да няма пустеещи имоти.Не е добре да има толкова пустеещи имоти.Трябва да се намира по един или друг начин ,правилните хора които могат да ги поддържат.Естествено това важи за целия имотен пазар, на България.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дискусията била спонсорирана от банка ДСК -ХА ХА НАДУВА СЕ НОВ БАЛОН Не купувайте нищо в София Цените са нереални и космически завишени
22
1
 
5
 
! Отговори
gost преди 6 години
Надуват балона яко брокитата. Днес гледам обява за апартамент в кв. Гео Милев на цена 125000евро и оо изненада преди три месеца за същия искаха само 90000евра и ходих да го гледам! Та явно е време зимния сезон да започне и брокерчетата да погладуват. Незнам какъв процент имоти имат англичаните в Банско, но в UK цените се понижават и тия като нищо да искат да си разкарат лошата инвестиция!
21
1
 
2
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
надуха като свалиха лихвите на редкордни ниски нива ! за тва малко се по наду балона в София но и тва ше спука до 1-2 години макс ....просто лихвите шеп очнат да се качват макар и плавно и от там няма как имотите да не срутят ...... както и друг пазари де не само имотите .....
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** от онези 80%ми купи сега, специално в Банксо не виждаш ли, че е спукан балона. 7 000 -10 000 евро едностаен това са си цени колкото за материала и са под себестойността на апартамента, обаче после какво ще го правиш? Ще си избиеш ли инвестицията? В Банксо и на много други места се спукаха и не са се кърпили и надували. Сега чакаме да видим София, защото и тук се спука, но пак го надуха и пак ще се спука, защото няма логика...
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам защо трябва да купувам имот, който мога да наема за почти без пари. Няма никаква икономическа логика. Никаква!
18
1
 
11
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
той балона вече се спука ! отдавна ....както казах цените са с 80-90 % по -ниски от върха през 2008ма ......
17
8
 
10
 
! Отговори
дeбил от онези 80% преди 6 години
Аз ще чакам да стане квадрата 50 евро и тогава ще си купя хапартамент, защото чета по форумите че имотите са балон които скоро ще се спука и изведнъж всичко ще поевтинее. От 1989 чакам, ама ще дочакам де, щом коментарите на разбирачите са такива
16
1
 
6
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
do гост : щото там са големите заплати у Б***улгаристан ......за тва ! разчитат че като взимат 3 бона заплата някой ше отиде и ше купи имотче там ...което разбира се е поредната утопия на галдните брокери ..... абе брокер му кажи и повече не го обиждай ....
15
1
 
9
 
! Отговори
гост преди 6 години
Преди няколко месеца гледах цените в Банско и тези апартаменти в затворените комплекси бяха доста по евтини от апартаментите без такси за обслужване от мениджмънт пропърти. Та почнаха пак с лъжите и що все гледат към IT сектора не е ясно. Хората бягат от лудницата в София, за да се забият в претъпканото Банско :).
14
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 6 години
Преди няколко месеца гледах цените в Банско и тези апартаменти в затворените комплекси бяха доста по евтини от апартаментите без такси за обслужване от мениджмънт пропърти. Та почнаха пак с лъжите и що все гледат към IT сектора не е ясно. Хората бягат от лудницата в София, за да се забият в претъпканото Банско :).
13
1
 
11
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
в БОровец няма предалгане защото почти няма сторителство ! така че брокерите отново лъжат .... колкото до БАНСКО там има цели комплески седят празни ...... има някво раздвиждване само по София което е нормално .... покупката на имот по курортите особено зимните не е иконмическо издържано решение тъй като сезона е кратък и не може да си възрвърнеш инвестицията ..... имоти ше търсят само по-големите градове най-вече СОфия и Варна ....другото е утопия !
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50% от имотите у нас седят празни, съвсем скоро денят Х идва когато лавината от продажби ще залее пазара
11
2
 
10
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
360 ЕВРО е висока цена в момента за там ! може да си купиш и по 250 - 300 евро имот .... истината е че цените паднаха с над 70 % от бума през периода 2004та- 2008ма - 2009та някъде който си беше глобален ....от тгава насам има стагнация на пазара на имоти който се задълбочава с всяка изминала година .... като прибавим и лошата демография в България логично нещата отиват на катастрофа в този сектор ..... нека брокерите не си правят илюзии че ше има някъв растеж защото хората напускат БГ ..
10
1
 
11
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
всяка година надуват балона уж а то реално от 2008-2009та има спад на пазара на имоти ..... който реално се задълбочава тъй като застроиха и луната от алчност ....цените отдавна паднаха с над 50 % по курортите а гледам че има и празни комплекси особено в БАНСКО .... така измишлиотините на нашите брокери няма как да хванат декиш .....да не говорим че куцо икиораво и сакато напуска държавата и не ми е ясно на кой ше ги продават тия имоти ......
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
идеален пример за -фалшива новина---поръчкова платена статия
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как расте "пазарът" - миналата година продали 5 апартамента, а тази 7 - ето ви ръст от 28%.Магията на малките числа или гладна кокошка просо сънува в действие. Самият факт, че 360 евро на квадрат е ДОБРЕ СТОПАНИСВАН апартамент говори повече за пазара, отколкото дрънканиците на брокерите....
7
2
 
11
 
! Отговори
Стенмарк преди 6 години
Направо се плашим....Скиорското гето расте. Айде да си ходим от EU съюза докато *** не се е пръснала. От 5 годишен съм скиор и им знам тънката лайсна на наште Цековци - изгони добрите и докарай евротъпаци с пълни джобове! Да сте видели някой да кара свестно ски напоследък - супер скъпи екипи, *** останалото шит!!! Само гледай да не те отнесе някой двудневен ски герой, който лети със 100 км в алкохолен захлас. Не, че и аз не пия, но поне мога да карам нормално (40г вече)...