Болен ли е българинът? Взима болнични да слива празници!

Лекът за фалшивите болнични - законодателни промени и санкции
Обновена: 27 ное 2017 09:21 | 27 ное 2017 09:15,
45

Само за последната година и половина сме взели 25 милиона дни болнични, сочат данните на НОИ. А до края на декември се очаква този брой да скочи още – от служители, които ще слеят празниците.

"Не бива да се твърди, че повечето болнични са фалшиви. Голям процент от тях се взимат заради стреса и преуморяването или т.нар. "Burn out". Ако съдебната система си върши работата у нас и ако лекарите получават достатъчно големи заплати, този проблем ще се реши. Трябва да се криминализира даването на фалшив болничен!", отбеляза финансистът Мика Зайкова.

Пред Bulgaria ON AIR Григор Димитров от Българската стопанска камара изложи статистика, в която се наблюдава възходяща аритметична прогресия в пускането на болнични през годините.

Според неговите данни за 2009 г. българите сме използвали 15 млн. дни, а през 2016 г. – 25 млн. дни.

"Причините за този ръст са повишилата се заболеваемост в страната, все по-интензивните условия на труд и затрудненото административно обслужване на гражданите, при което често се налага да чакаме на опашка в някоя институция", обясни той.

Димитров подчерта, че решението на проблема с фалшивите болнични се крие в по-големия контрол върху лекари и работодатели, санкции за нарушителите, олекотяване на административния апарат за гражданите и проумяването, че използвайки тези дни, ние изпомпваме ресурса за други важни фондове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
32
 
! Отговори
Dem преди 6 години
До МнениеИ представа нямаш колко грешиш. Докато възнаграждението за труда си хората наричат заплата, нищо няма да се промени. Големите възнаграждения идват или с високата производителност, или с голямото търсене на стоките и услугите, които предлагаш. Всеки гледа в канчето на предпроемача и си мисли, че тоя: "..на мой гръб си купи лъскава кола и две къщи и ми ходи на почивка на малдивите.", ами стани предприемач и работи 24/7, не гледай на шефът ти като на назначен директор, който само ръкома
44
0
 
35
 
! Отговори
До 43 Анонимен преди 6 години
От МнениеДа работодател съм си, но на себе си (нямам назначен персонал) и разполагам с много свободно време, но това не означава, че бездействам. Не се кланям на никой е не ми пука от никой. Ако ми писне в България винаги мога да се изселя в Дубай или Тайланд или в Йоханесбург.
43
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 42Напротив, колега! Напротив!Много често доверените хора на шефа се лансират като най- кадърните, а работата, дори и най- отговорната я вършат други хора. Затова и има голямо текучество на кадри. Вие или сте работодател с назначени протежета, или сте някое от протежетата на шефа и можете да си позволите да списвате тук през работно време, докато съвестните вършат вашата работа. Заради назначени протежета в Бг никъде нещата не вървят както трябва.
42
3
 
34
 
! Отговори
До 41 преди 6 години
От МнениеБил съм свидетел на много добре платени колеги, които откровено си злоупотребяваха с доверието на собственика, но това са изключения. Като цяло при добре платените служители са рядкост злоупотребите. Добре платените, обикновено това са отговорни и съвестни хора, които с много труд и знания стигат до позицията, която заемат и освен високото заплащане градят и имидж - приемат злоупотребата като "мръс.на работа" и не искат да имат нищо общо с такива неща.
41
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мнение 38 Не бъркайте съвестта с доброто заплащане. Точно във фирми където заплатите са добри и осигуровките са на реалните заплати - се вземат най-много фалшиви болнични.
40
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА БОЛЕН Е! А ВИЕ МЕДИЯ, КОЯТО ОБСЛУЖВА ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ ЛИ СТЕ?
39
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
имам колежка,която си взе болничен,понеже кучето и се разболяло и щяла да го гледа 5 дни.
38
0
 
48
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Проблемът ще се реши ако и работниците (освен лекарите) получават достатъчно големи заплати. Когато си добре платен, гледаш на фирмата като на собствена и си съпричастен с проблемите, а когато те залъгват, че ти плащат и се подиграват с теб - гледаш, не как да си вършиш работата, а как да се скатаваш. Не ти пука за нищо във фирмата и ти е все едно дали ще фалира или не - отиваш веднага в друга подобна. Дори загубите на собственика вътрешно те радват като компенсация за ниско платеният ти труд.
37
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можеше заглавието на статията да е: Взимат ли подкуп личните лекари за да изписват болнични?
36
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При тия заплати тря поне половин година да си болен!
35
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Пожелавам ти да стигнеш до инвалидна пенсия,та и ти да цакаш рабитищите. Аман от верни на властта. Има които вземат фалшиви болнични,ама и фалшиви инвалиди. Въпроса е каква част. Не може за 5% да се плюе върху останалите 95%. Издаването на фалшиви болнични е криминализирано. Но в България тези които получават заплати за да осъществят контрол обвиняват хората които наистина са болни и инвалиди че злоупотребяват.
34
0
 
44
 
! Отговори
Майтап преди 6 години
Сега като дойдат "квалифицираните" от трети страни, па като видят заплатите и цените, като видят пенсиите и липсата на правосъдие и безплатно здравеопазване, с мародери маргинали, ще избягат като от огън
33
0
 
38
 
! Отговори
Хехе преди 6 години
Редовна практика в Скандинавия, от което стандартът не е намален! В парламента не ходят на работа и без болничини
32
2
 
41
 
! Отговори
Dem преди 6 години
Болен е българинът! За съжаление, няма лек и няма болничен, който адекватно да предпише лечението. От векове сме болни от нихилизъм.
31
1
 
32
 
! Отговори
Тактика преди 6 години
До ДСАбе то няма толкова часове в седмицата -180-200 час, е как става тая.Не е лошо човек да греши или да е ....... ,лошото е когато този човек има последователи 80% от матриала го следват .
30
2
 
36
 
! Отговори
А преди 6 години
Мой познат работи в Козлуодуй и шефа им ги изпраща зимнов време в неплатен отпуск и им казва ,купувайте си болнични и ще ги изплащаме . Това е България ,всичко се купува ,всичко се продава ,а накрая ромите са виновни за бардака у нас . Рибата мирише от главата другари и господа "европейци" .
29
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз лично сравнително често изпилзвам болнични, без да съм болен и считам, че това е редно и нормално да цакам НОИ. Мисля, че на мен ми се взема не малка част от дохода в полза на държавата, която в същото време не ми дава абсолютно нищо насреща. Съвсем спокойно и без никаки угризения си ползвам болнични.
28
3
 
49
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Българина е ***. *** е защото търпи управниците си. Управниците, които позволявата на работодателите (робовладелците) да експлоатират БЪЛГАРИНА. Работим по по 180-200 часа седмично за заплати от 600, 700, 800. Което ако се сметне колко се пада на час, ще ви се дореве. Отпуска се взима само ФЕВРУАРИ, защото тогава няма работа и тогава робовладелеца дава. Събота АКО се плаща е нормална надница. АКО ИСКАШ.
27
2
 
42
 
! Отговори
Грую преди 6 години
Фалшивите болнични са по същество застрахователна измама, но дори и да предвидят затвор за това нищо няма да се оправи поради скапаната и корумпирана съдебна система. Да успяха да осъдят някой доктор за лекарска грешка? Да успяха да осъдят някоя болница за отказано лечение?От друга страна и полицайчетата са много некадърни - един убиец не могат да хванат в Борисовата градина. Какво остава да съберат годни доказателства за фалшив болничен.
26
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако няма работа те пращат в неплатен отпуск. Така, че невиждам нищо лошо във фалшивите болнични.Каквито работодателите, такива и работниците.