От живот не се спестява! Обрече ли държавата онкоболните?

Приемането на мораториума - изключителна безотговорност
30 ное 2017 14:15, Петя Славова
53

Този мораториум, приет от депутатите, е убийствен към тежко болните. Смъртоносно е, когато оставиш онкоболен да се лекува с едно и също лекарство прекалено дълго време. В момента, в който чух, че идеята за здравния мораториум е приета, веднага се сетих за онкоболните и си представих какво им предстои. От живот не се спестява!

Така Елена Банова, съпредседател на фондация "Неогенезис", коментира в студиото на "България сутрин" приетия от депутатите едногодишен мораториум за финансирането на нови лекарства и сключването на договори с нови лечебни заведение през 2018 г.

Още по темата

Според Банова приемането на този мораториум е изключителна безотговорност от страна на институциите и депутатите.

"В България временните мерки са твърде дългосрочни. Крайно време е Надзорният съвет към НЗОК да потърси отговорност на някого. Евтиното лечение ще стане трагично за онкоболните", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Иван Димитров от фондация "Български пациентски форум" от страната ни ще изчезнат лекарства, които са животоспасяващи за някои болни хора, и пациентите ще бъдат принудени да започнат да се лекуват извън страната.

"Тези лекарства за определени заболявания са крайно необходими. Болните, които не могат да бъдат лекувани с точните медикаменти, ще се увреждат все повече и повече. Имунната им система ще бъде много по-натоварена. Политическата ни власт обрича българските пациенти на гибел", коментира още Димитров.

Той уточни, че в момента, в който мораториумът влезе в сила, всички български граждани, имащи нужда от скъпи лекарства, няма да могат да ги получат, защото държавата ще плаща само за най-евтините.

"Ако искаш да се лекуваш с точно определени медикаменти, трябва да си доплащаш. Държавата казва на лекарите как да ни лекуват. Ще се обърнем с призив към президента Румен Радев да наложи вето, с което да се спре това безумие", завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
22
 
! Отговори
за кого са те? преди 6 години
Плащането на здравни осигуровки е задължително, дори за безработните лица без доходи. В същото време редица операции са изцяло платени и касата не поема нищо- проблеми с простата, камъни в жлъчката, зрение, увреден слух, зъболечение... Други операции са частично платени,престоят в болница е частично или изцяло платен. Де факто здравеопазването НЕ е безплатно. Все повече орязват малкото безплатни процедури. Вървим към ПЛАТЕНО здраве, а внасяме и внасяме осигуровки. За кого са те? Не са за нас.
5
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като от живота не се спестява Елена Банова и всички други инфантили да отидат да се наберат пари от дърветата. Е много е лесно да само да искаш, обаче като 18 би следвало да ти е ясно, че така нищо не се постига.
4
4
 
11
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Прокуратурата незабавно да се самосезира, защото това е ПРЕДУМИШЛЕНО УБИЙСТВО!!!!
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намерили кого да интервюират. Тази е от фондацията, в която лекува рак със сините скорпиони. Сигурно сте чували рекламата...
2
3
 
27
 
! Отговори
ДЪРЖАВАТА? преди 6 години
Къде виждате такава
1
4
 
25
 
! Отговори
.. преди 6 години
Бържавата мисли така:Колкото по-малко хора на които се дават пари... толкова по-добре.Уви, това е истината...