Предложение: Без шофьорска книжка заради високо кръвно

На хипертониците ще се правят контролни лекарски прегледи
3 дек 2017 12:56, Елка Василева
179
Предложение: Без шофьорска книжка заради високо кръвно
Снимка: архив, Reuters

Хипертониците с опасно високи стойности на кръвното налягане, които  не се лекуват и могат да получат мозъчен удар,  няма да имат право да шофират. На тях, както и на претърпелите инсулт и инфаркт, ще се правят основни контролни лекарски прегледи, както техническите на автомобилите, ако искат да карат колите си. Откажат ли или състоянието им покаже, че е рисково, ще им се взимат шофьорските книжки.

Тези рестриктивни мерки за намаляване на пътно-транспортните произшествия са залегнали в проект за изменение в Наредбата за изискванията за физическа годност на водачите на моторни превозни средства. В момента те са публикувани за обществено обсъждане, пише „Монитор“.

Ако бъдат приети, строгите изисквания и забрани ще влязат в сила от 2018 година.

Диабетно болните ще могат да управляват моторно превозно средство само ако медицинските прегледи гарантират посредством удостоверение от ендокринолог, че състоянието им позволява шофиране. Няма да се издават и подновяват шофьорски книжки на диабетици, които получават хипогликемии, изразяващи се в сериозно понижение на кръвната захар.

Предвижда се и забраняване на шофирането на хора с тежки сърдечни операции, на които са имплантирани медицински устройства, включително и изкуствено сърце.

На оперираните след инсулт и с изкуствена сърдечна клапа ще се издават шофьорски книжки, но след обстоен преглед от лекарска комисия.

Очакваният резултат от прилагането на наредбата е свързан с намаляване на пътнотранспортните произшествия и намаляване на броя на загиналите и инвалидизирани хора в резултат на катастрофи. Това посочват от здравното министерство в мотивите си за промени на наредбата и уточняват, че го правят по силата на европейска директива.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
30
 
! Отговори
бъдещ емигрант преди 6 години
Винаги съм привърженик да си живея в България. Ама тези *** правят какво ли не и мен да изгонят. То няма ден без някаква новина за малоумно решение. Няма ден. Баси терора. Как на всички е ясно, че тези мерки са ***, само тези генерирали ги не схващат! На базата на коя статистика решихте че диабетиците, хипертониците, тези прекарали инсулт и т.н. са основните виновни за катастрофите? Аз пък мисля, че точно заради състоянието си са по-внимателни.
118
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи трябва да забранят автомобилите за инвалиди , това не е държава а кокошарник
117
0
 
24
 
! Отговори
Соломон преди 6 години
А на евреите? На тях кога ще забранят да карат?
116
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същата работа като с пръстовите отпечатъци!И какво? Да не би да имаше полза от тях?Само създадоха допълнителен хаос и в без това хаотичната ни здравна система!И така и не успя да ги наложи лудия Московец.
115
0
 
27
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Измислили са си нов начин за рушвeтчийство. Така както виждаме инвалиди 100% да водят ловните дружинки, така както виждаме пияни с по 5 промила да карат безнаказано с 160 км/час, така ще гледаме как здрави хора ще бъдат лишени от права и болни ще карат огромни джипове. Нацията е болна и хипертониците са много. Нека се пробват и ще видят хората на улицата. И делата в Страсбург по 10. Искат да изкарат хората на улицата - ще успеят!!!
114
1
 
11
 
! Отговори
приказно преди 6 години
Чета наредбата и виждам колко назадничева държава сме! Преди време имаше новина как са разрешили на човек да шофира с бионични ръце. За всички е ясно, че това е рисковано. А по-късно той катастрофира и умира.Но самият факт, че са му разрешили означава, че хората прагматично на нещата. В България иновация не може да се случи, защото ще бъде забранена. Статистически колко катастрофи са причинени от забранените?
113
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тези над 60 години възраст, кога ще им се отнемат?!
112
0
 
14
 
! Отговори
Брадвата преди 6 години
Разни "Сузанки", "Росенчовци" и други със сменени имена са се набутали по агенцийките, те в нормална държава и улиците няма да метат - няма да са достатъчно квалифицирани. Но в БГ - те колят, те бесят, изразяват мнение, дават идеи за закони...
111
0
 
4
 
! Отговори
Комисар Петров преди 6 години
До АНГЕЛИНКАили*** или ще трябва да представите доказателство. Доверие никому!
110
1
 
24
 
! Отговори
АНГЕЛИНКА преди 6 години
Когато съм в цикъл съм много нервна и не мога да вземам завоите. Ще ме проверяват ли на пътя или****
109
0
 
29
 
! Отговори
такива ни управляват преди 6 години
Ей ***, аз съм с високо кръвно.. В града карам с 45-50. А колко мен все някой *** и ме задминават такива с 80-100 км! Дори един ме задмина при знак 40 км, двойно непрекъсната линия, мост и завой без видимост! Дали моето високо кръвно е виновно за надменното шофиране на другите, а ***? Чудя се нещо тест на интелигентност минавате ли там като взимате решения, или по роднински се назначавате - кой по-*** в родата става шеф?
108
0
 
31
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Сега вече наистина ми вдигнаха кръвното!
107
0
 
28
 
! Отговори
Webley revolver преди 6 години
Глупости са това. Всички знаем кой причинява катастрофи в огромния брой случаи. Честно казано, след всички новини, дето бълват информация само за тези неща, при факта, че пътувайки през България имаш усещането, че минаваш през непрекъснато гробище, само масова забрана за шофиране въобще може да повлияе. Ние сме явно 0лигофрени, които не ценят живота. Мярката трябва да е крайна, за да има смисъл.
106
0
 
21
 
! Отговори
аре бе преди 6 години
Добре де какво е това малоумие? В коя друга държава има такова нещо? До кога по тоталитарно ще се наказва невинните? И без това наказаха младите шофьори с по-малко точки всички под общ знаменател. Сега тези с високо кръвно. По-интересното е че се измислят всякакви малоумия, но не и да се реши проблема. Катастрофите стават от самонадеяни шофьори! Не от нечуващи, такива с очила, без крайник или какво не, тези последно изброените дори са по-внимателни!. Стават от самонадеяни шофьори.
105
0
 
25
 
! Отговори
Старата школа преди 6 години
Факт е обаче, че не болните възрастни хора с всоко кръвно правят катастрофи, а млади, здрави 20 годишни ***, пияни и надрусани! Но явно понеже не могат да вдигнат заплатите на полицаите, им дават възможност да си ги изкарат сами.. Кръвно 160 на 120? Айде 200 лв глоба!.... Ама какво се чудя, в тая територия на тиквите всичко е възможно.
104
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ ИСКАМ ДА СЕ "ЗАЯЖДАМ", но ако погледнете последните най-коментирани статии в сайта, всичките ги "води" един човек - "По публикацията работи: Ел.а Василева"!Стара поговорка - "Кучетата си лаят, а керванът си върви";)
103
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъпо, по-тъпо, най-тъпо, без шофьорска книжка заради високо кръвно....
102
0
 
22
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Добре че нямахме българска НАСА, че ако това ще са критериите за любители шофьори, за космонавти не знам какви щяха да бъдат!!!Сигурно да покриваме критериите за бягане с препятствия за норматив, патешко ходене 5 километра, висок скок поне по-добър от олимпийския рекорд и не знам още какво...
101
1
 
30
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
И болните от рак и от СПИН също нямат право да шофират, и оперираните от жлъчка и такива с камъни в бъбреците, и още, и още... абе Мая Манолова направо да сезира не знам си какво и къде но най-добре догодина ония като дойдат от Европа да ни видят каква афганистанска република сме! Това си е чиста дискриминация въз основа на заболяване.В Европейския Съюз има директиви срещу дискриминацията!
100
0
 
33
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Хайде тогава! Бойко Борисов веднага да си предава шофьорската книжка!Че както през ден влиза в болница заради високо кръвно... не знам начи!