Предложение: Без шофьорска книжка заради високо кръвно

На хипертониците ще се правят контролни лекарски прегледи
3 дек 2017 12:56, Елка Василева
179
Предложение: Без шофьорска книжка заради високо кръвно
Снимка: архив, Reuters

Хипертониците с опасно високи стойности на кръвното налягане, които  не се лекуват и могат да получат мозъчен удар,  няма да имат право да шофират. На тях, както и на претърпелите инсулт и инфаркт, ще се правят основни контролни лекарски прегледи, както техническите на автомобилите, ако искат да карат колите си. Откажат ли или състоянието им покаже, че е рисково, ще им се взимат шофьорските книжки.

Тези рестриктивни мерки за намаляване на пътно-транспортните произшествия са залегнали в проект за изменение в Наредбата за изискванията за физическа годност на водачите на моторни превозни средства. В момента те са публикувани за обществено обсъждане, пише „Монитор“.

Ако бъдат приети, строгите изисквания и забрани ще влязат в сила от 2018 година.

Диабетно болните ще могат да управляват моторно превозно средство само ако медицинските прегледи гарантират посредством удостоверение от ендокринолог, че състоянието им позволява шофиране. Няма да се издават и подновяват шофьорски книжки на диабетици, които получават хипогликемии, изразяващи се в сериозно понижение на кръвната захар.

Предвижда се и забраняване на шофирането на хора с тежки сърдечни операции, на които са имплантирани медицински устройства, включително и изкуствено сърце.

На оперираните след инсулт и с изкуствена сърдечна клапа ще се издават шофьорски книжки, но след обстоен преглед от лекарска комисия.

Очакваният резултат от прилагането на наредбата е свързан с намаляване на пътнотранспортните произшествия и намаляване на броя на загиналите и инвалидизирани хора в резултат на катастрофи. Това посочват от здравното министерство в мотивите си за промени на наредбата и уточняват, че го правят по силата на европейска директива.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
25
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Един мой прияте казваше: "сложи бюро с един чиновник на "Попа" и той веднага ще намери работа на всички ! Направеното предложение отразява горното..... Не можахте ли да измислите нещо по разумно ? Не ви ли е ясно, че проблемите са в културата и манталитета на мат'ряла !
78
0
 
26
 
! Отговори
чарли преди 6 години
На всички който са имали 3 по география в осми клас да им се вземат книжките.
77
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да намалеят катастрофите трябва да се направи следното:Да се елиминира купуването на книжки. Голяма част от шоф.книжки, издадени след 1990 г. са фалшиви. Глобите са превишена скорост да не са фиксирани, а да зависят от мощността и масата на превозното средство. И премахването на условните присъди. За мен условната присъда е наказание само на хартия.
76
2
 
12
 
! Отговори
Посветен преди 6 години
В Испания се подновяват книжките докато самия човек се смята за годен.Е има съответните законови ограничения.За кръвното ограничението при подновяване на свидетелството е 200100мм.По усмотрение на лекаря може да се въведат ограничения в начина на кормуване на превозното средство,което най често засяга скоростта,която може да се ограничи до 80 кмчас дори на магистрала.
75
0
 
47
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
***, 50% от младите шофиори си взимат книжките като платят на съответния човек, иначе хипертониците са ви проблема.
74
0
 
36
 
! Отговори
Имитация на дейност преди 6 години
Поредената имитация на дейност. Катастрофите няма да намалеят, ако се вземат книжките на част от хората. Само ще има повече такси, които ще плащаме за тези медицински свидетелства и докато псуваме властта за това, няма да я псуваме за съществените неща, вкл. и защо има толкова много нарушения по пътищата.
73
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По голяма простотия не бях чел скоро . Логично е да нямат книжки тогава и диабетици и всички с по тежки заболявания та дори и бременни а може и хора страдащи от диария
72
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле, Тиквата остана без книжка...
71
1
 
43
 
! Отговори
МВР преди 6 години
Министърът на вътрешните работи - доктор! Заместници- фелдшер, медицинска сестра и санитарка!
70
0
 
35
 
! Отговори
Всички без книжки преди 6 години
Няма смисъл при наличието на безкрайната простотия на "нормотворците" да имаме книжки. По-добреда ги махнат и никой да няма. И ще видите, че птп-тата ще намалеят чувствително и жертвите ще са по-малко!
69
0
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това го няма никъде по света! В тази "държава" терорът стана начин на "управление".
68
0
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ако този тежко болен човечец, живее сам и колата му е единствения начин да се придвижи от точка А до точка Б, за да си купи лекарства примерно или да отиде на преглед? Това помислиха ли го гнусните, долни политици, с помоща на които половин България обезлудя и затвориха 1/3 от болниците пък и на всичкото от горе изнесоха в чужбина животоспасяващите лекарства на точно тези хора? Сега искате и книжките да им вземете-това е геноцид по Сталински..."Има човек-има проблем, няма човек-няма проблем"
67
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в момента когато си подаваш документи за шофьорска книжка се изисква медицинско. Защо ви ли си мисля че това медицинско до сега го е имало само за да се прибират едни пари и толкоз. Още повече че отиваш при доктора и му казваш "трябва ми медицинско" дават ти документ и никой не носи отговорност за него.
66
0
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Да се вземат книжките и на тези,които...страдат от приапизъм,защото са много...опасни.Може всеки да си представи докато шофират,за...какво си мислят.
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болезнено е да има и гледам и слушам, докато правите жалки опити, да разсъждават ...
64
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, преди 15 мин. Гледам *** с мерцедеса прави ляв завой. Стои *** на релсите и трамвая не може да мине, сложно е да се изчака трамвая в Неделя следобед в час пик, но на нас хипертониците и тези с инсулт са ни виновни, а не това, че не знаем или не спазваме закона. Значи хипертониците са престъпници, а ***-мерджанов е образцов шофьор. Страшна държава не стига, че ти крадът лекарствата, но и ще те вкарат в затвора щото си болен?
63
2
 
40
 
! Отговори
Мили Боже, преди 6 години
Еднокнижният и хунтата му съвсем изперкаха. Аз лично мисля, че трябва да е вземат книжките на гербаджиите , доказали се, че са без всякакви мозъчни гънки!
62
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най добре да се забранят автомобилите в България и да се върнем към катъри мулета и магарета така гарантирано няма да има жертви от автомобилни катастрофи!
61
0
 
34
 
! Отговори
Антибългарско! преди 6 години
Само римляните не се плашат, понеже : книжки нямат, лекарства не пият и не им пука от полицията!
60
0
 
34
 
! Отговори
Куку преди 6 години
Ей Шушумиги предлагам и тези които имат договори с мобилните апарати да не им дават книжки . Преди 10 ден една се вряза в мен -чатила си на телефона .