Предложение: Без шофьорска книжка заради високо кръвно

На хипертониците ще се правят контролни лекарски прегледи
3 дек 2017 12:56, Елка Василева
179
Предложение: Без шофьорска книжка заради високо кръвно
Снимка: архив, Reuters

Хипертониците с опасно високи стойности на кръвното налягане, които  не се лекуват и могат да получат мозъчен удар,  няма да имат право да шофират. На тях, както и на претърпелите инсулт и инфаркт, ще се правят основни контролни лекарски прегледи, както техническите на автомобилите, ако искат да карат колите си. Откажат ли или състоянието им покаже, че е рисково, ще им се взимат шофьорските книжки.

Тези рестриктивни мерки за намаляване на пътно-транспортните произшествия са залегнали в проект за изменение в Наредбата за изискванията за физическа годност на водачите на моторни превозни средства. В момента те са публикувани за обществено обсъждане, пише „Монитор“.

Ако бъдат приети, строгите изисквания и забрани ще влязат в сила от 2018 година.

Диабетно болните ще могат да управляват моторно превозно средство само ако медицинските прегледи гарантират посредством удостоверение от ендокринолог, че състоянието им позволява шофиране. Няма да се издават и подновяват шофьорски книжки на диабетици, които получават хипогликемии, изразяващи се в сериозно понижение на кръвната захар.

Предвижда се и забраняване на шофирането на хора с тежки сърдечни операции, на които са имплантирани медицински устройства, включително и изкуствено сърце.

На оперираните след инсулт и с изкуствена сърдечна клапа ще се издават шофьорски книжки, но след обстоен преглед от лекарска комисия.

Очакваният резултат от прилагането на наредбата е свързан с намаляване на пътнотранспортните произшествия и намаляване на броя на загиналите и инвалидизирани хора в резултат на катастрофи. Това посочват от здравното министерство в мотивите си за промени на наредбата и уточняват, че го правят по силата на европейска директива.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разкарайте автомобилите като цяло. Заради здравето на една индустрия си съсипахме животите. Никога не е било толкова гадно в градовете, колкото в последните години. Таратайките ни изместиха.
58
0
 
28
 
! Отговори
Bbb преди 6 години
Простотия....сега част от лекарите пак ще намажат, а *** шофьори и гъзетата с мощни коли ще трупат актив в броя на ПТП.
57
0
 
26
 
! Отговори
До 57 Илко преди 6 години
Никъде по света "драстичните глоби", които искаш, не са спряли нарушителите. Високите глоби искат само наивниците или тези с промити от КАТ мозъци. Много доре се знае какво по света спира нарушенията и това не са високите глоби. В случая има възможно най-необмислените и лоши предложения и май се търси шумът около тях, за да се отклони вниманието от истинският проблем, заради който има всеки ден десетки милиони нарушения от чужденци и български граждани по пътищата в България.
56
0
 
34
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Тези тикви не виждат ли,че пътища,знаци цялата пътна инфраструктура е в плачевно състояние.ЕС всичките си фондове да ни даде пак няма да направим магистрала като хората.АМ Тракия няма отбивки при катастрофа трябва да обиколиш полвин България зада помогнеш на хората.Срам Господа ***
55
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А с ниско кръвно)?
54
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Триполовите директиви се спазват стриктно когато са в ущърб на народа а тези които трябва да са в полза на народа ги няма спуснати от триполовите. Пак ли с директиви ще работиме но този път спуснати от Брюксел вместо от БКП? И защо ручааме жабетата като пак с директиви работиме? Както казват старите хора. Пременил се Илия погледнал се па в тия! Само дето по времето на бай Тошо народа не ровеше в кофите и не им взимаха домовете банките. Тогава нямаше мизерни както сега. Но пък имаме БАНАНИ!!!!!!
53
0
 
27
 
! Отговори
ШматкофонХамбурски преди 6 години
Предлагам на всички със силна хрема и кихащи силно клатейки глава с притворени очи да им се взима книжката както и на алергичните взимащи упоиващи лекаярства ! Безусловно трябва да се отнемат книжките и на всички гласували за ГЕРБ , ДПС , БСП и ОП това са доказано психично болни хора ! Резултатът от убитите и ранените по пътищата е некадърно направените пътища и купените права ! Някой да е виждал *** в учебна кола или на изпит по теория а те шофират такситата масово !
52
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Катаджиите вече освен с дрегер и радар, ще бъдат оборудвани и с апарти за кръвно) и да не забравяме и телесната температура, ме е нормално човек с температура да шофира) за това и термометри ня катаджиите
51
6
 
22
 
! Отговори
Илко преди 6 години
Това са пълни глупости . Всички катастрофи стават само от несъобразена и висока скорост по пътищата. Само драстичните глоби за това ще ги намалят.
50
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкайте простия български народец който и за *** на зеле не става!Той е доказал че търпи всичките ви безумни експерименти но той си го заслужава?Дори ви избира едни и същи разбойници.Защо не спрете неграмотните римляни които взимат книжки без да могат да четат и пишат, защо е спрете корупцията в ДАИ които подаряват книжки на хора които не са се качвали в кола?
49
0
 
19
 
! Отговори
Олеле Боже преди 6 години
Аз предлагам книжка да се отнеме, ако и повече от 6 месеца не си***! А ако не над 1 година направо колата да се конфискува.. Аз съм просто безмълвен ;x
48
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им забраним да излизат навън, че може да му стане лошо на човек докато пресича и да падне на улицата и това е предпоставка за ПТП. Като чета тези глу пости, ами то ще трябва медицинска бележка от лекарите всяка седмица, че видиш ли имаш грип и като кихнеш можеш удариш някоя кола... аре да вземат да оправят корупцията в ДАИ, КАТ, ПРОКУРАТУРА и СЪД-а и тогава да вкарвата каквито и да са повече мерки... АБСОЛЮТНО всички проблеми идват от институциите и действията и бездействията им...
47
0
 
27
 
! Отговори
В следващата серия преди 6 години
Предложение: Без шофьорска книжка заради високо кръвно! Правилно! Отнемете моментално книжката на пожарникаря! Заради високото му кръвно! За да спестите, в следващата серия, поредното ходене на мюфтията на свиждане.
46
0
 
29
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Айде да ни е честита новата лапачница за пари. Що си правите труда да завоалирате всяко решение зад хуманни цели? Направо забранете на цялото население да шофира. Отворете едно гише на което, на който му се налага да кара, да плати 5000 лв. за да шофира 1 месец. Така и катастрофите ще намалеят, въздухът ще се изчисти и автопаркът ще е само от нови и скъпи автомобили...
45
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато го четях все се питах дали днес не е първи април, но после се сетих, че от ГЕРБ и псевдопатриотите всичко може да се очаква.
44
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мен това е или фалшива новина или тест за приумицата на някоя "калинка". Здравният статус на всяко лице е информация, попадаща под закона за личните данни. Т.е. мога съдя държавата за предоставянето и на лица, които биха се възползвали/злоупотребили с нея.
43
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля преди обществено обсъждане на подобни рестрикции да се покаже публично статистика, колко катастрофи са предизвикани от такива хора, дали заболяването им е причина за предизвиканата катстрофа. Много е вероятно ефекта от тази забрана да е минимален, а разходите до които ще доведе тя, да са огромни. Как ще се вземе правилно решение, без данни?!?
42
28
 
2
 
! Отговори
ПОДКРЕПЯМ преди 6 години
Браво на Предложението на Патриотите - сега куцо, кьораво , сакато и дърто се е качило да кара коли , автобуси , багери , тирове и самолети .
41
1
 
12
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРАбе Гущер, да си чул случайно че и богатите плачат?
40
0
 
44
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
Ако това се приеме, повече от половината шофьори ще останат без работа. Къде е статистиката за ПТП-та, дължащи се на здравословното състояние?