Убиец на дете осъди държавата за "нечовешко отношение"

България ще трябва да изплати на пандизчията 10 хил. лева
12 дек 2017 15:15,
65
Убиец на дете осъди държавата за "нечовешко отношение"
Снимка: Pixabay

Затворник с доживотна присъда за жестоко убийство на дете осъди държавата за "нечовешко и унизително отношение".

Министерството на правосъдието и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" трябва да му платят обезщетения по 10 000 лева за неимуществени вреди, причинени от бездействието на администрацията в Пазарджишкия затвор, както и да си поделят разноските по делото.

Димитър Георгиев е в затвора от 16 март 2000 година. До 12 септември 2013-та е бил настанен в самостоятелна килия в зоната с повишена сигурност. В помещението с площ 6,70 м има легло, маса, стол и 2 шкафчета, но няма тоалетна. После е преместен в друга единична килия в същия корпус и със същите условия, която обитава и до момента.

В жалбата си мъжът се оплаква, че трябвало да прекарва там сам и заключен цялото си време, с изключение на 1 час дневно при раздвижването. Заради липсата на тоалетна се налагало да се облекчава в кофа.

Административният съд в Пазарджик определя изброените несгоди като "нечовешко и унизително отношение", позовавайки се на практиката на Европейския съд за правата на човека и уважава двата иска на лишения от свобода в пълния им размер, пише "Дарик".

Георгиев не за първи път осъжда държавата заради лошите условия в затворническите килии. В началото на 2016 г. спечели дело за 2000 лева, като тогава беше посочил отново липсата на течаща вода и тоалетна в килията, която била по-малка от изискваните минимум 4 кв. м, лишен бил от право на образование, вероизповедание и социален живот.

Димитър Георгиев е зад решетките заради убийството на 7-годишната си доведена дъщеря Иванка. Убива я на 18 май 1998 г. край Вакарел. Момиченцето първо е жестоко пребито и душено. Пастрокът разбива главата на детето с ритници, после го дави в реката. Пред съда заявява, че малката трябвало да ходи на училище, а нямали пари да я гледат.

Деянието е в условията на опасен рецидив, отчитат магистратите.

Прокурор по делото е Маргарита Попова, вицепрезидент на България в предишния мандат, която убеждава магистратите да дадат доживотна присъда без право на замяна. Първоначално Димитър е поставен при усилено строг режим.

Настоящото решение на Административния съд може да бъде обжалвано пред по-горна инстанция в 14-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен33Сигурен съм,че нямаш деца!
36
0
 
28
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Не разбрах, този изплатил ли е обезщетението на семейството на жертвата?
35
0
 
37
 
! Отговори
Victimized преди 6 години
Да съди, но да се приеме закон, че хора осъдени на доживотен затвор им се забранява да имат и разполагат с финанси. Парите които му се присъдят, да отиват директно за семейството чието детенце е убил, понеже те ще живеят в дискомфорт от нечовешката постъпка на *** до края на живота им. А мога да се обзаложа, че не е дал и стотинка от присъдената му кръвнина, както всички други убийци дето минават леко за най-тежкия грях. Като му е тясно и скучно, да му намерят работа, тежка по възможност...
34
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не човешки условия?! А, да убиеш дете е нормална човешка постъпка, а? Тоя що не поиска и плазмен телевизор?
33
48
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Примитивизъмът в България е на плашещо ниво. Само погледнете злобата която се излива. Това че този човек е извършил звертво, не означава че и ние които го съдим трябва да сме зверове. Браво на човека, за това че е осъдил държавата за грусното отношение и пълно безхаберие.
32
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма никакъв проблем! Да му ги платят тия пари, ама после да си плати наема за килията. Не съм длъжен аз да му плащам лежането.
31
0
 
35
 
! Отговори
Mars преди 6 години
До Един българинПриятел, опитваш се да се правиш на интересен и много различен, но ако беше твоето дете, друга песен щеше да пееш. Хайде със здраве. За такива като този изверг - тежък каторжнически труд в мини и каменни кариери.
30
0
 
18
 
! Отговори
Циник до преди 6 години
Един българинТе ти го казаха вече шеметак...ама пак - не желая да храня изверги с данъците си!В Германия - такъв *** струва 320? ДНЕВНО НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА!А ти си поредния шеметак!
29
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуснете го в обща килия, за да си получи заслуженото. Затворът си има собствен морален кодекс и наказания. С тази разлика, че не подлежат на обжалване!
28
0
 
21
 
! Отговори
prokurora преди 6 години
До КрайМисля че този скоро ще го докара до статут на политически затворник.. и примерно след 15г... ще стане депутат...а после ще разбие "опитно" , тъпата кратуна на съдията , който му прави тези услуги за сметка на всички нас !!!!!!!!!!
27
0
 
17
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До gostЗащо смъртна присъда? За да се отърве бързо и лесно? В никакъв случай не заслужава такава милостиня!
26
0
 
20
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Аз лично ще ги изплатя тези пари, за да продължи да живее затворен между четири стени по 24 часа до края на дните си, пикайки и серейки в кофа. Точно това и заслужава. Бърза смърт би била прекалено добро отношение към него!
25
0
 
24
 
! Отговори
До един българин преди 6 години
А не е ли честно да му се върне, това което е причинил, а именно болка и страдание.Никой не иска на него да изпита по-голяма болка от тази на детето, а просто същата.Според мен справедливо ще е да му се разбие главата с ритници, а след това да бъде одавен.Нито повече, нито по-малко.
24
4
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 23 (До Един българин 20)Ако не схващаш иронията, казах го в ироничен смисъл, тоест да се радват "русофилите" които мразят САЩ. А иначе не, нищо радостно няма, ако трябва да говорим сериозно.
23
0
 
19
 
! Отговори
До Един българин 20 преди 6 години
И кое му е радостното ? Само празните про-краварски кратуни могат да се радват на подобни дивотии.Много добре знаеш, че в Росия "смъртоното" наказание е като те "командироват" в Сибир! Там "командирования" умира всеки ден, до края на жалкия си животец!
22
14
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 17 (Има лесно)Въпреки всичко това, обикновено когато коментирам нещо за Русия (и най-малкото което не ми харесва и не съм във възторг от фюрера Путин), то веднага ме изкарват "русофоб".
21
0
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Това не е наглост.Човека няма какво да прави и си е намерил хоби.Ще има и други дела.Доживотна присъда без право на замяна.Това заслужава този даже се учудих на бързото производство-2г.
20
11
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 17 (Има лесно)Добра новина за русофилите! Радвайте се русофили! Сега ще ви кажа нещо сензационно: САЩ понякога използват по-жестоки методи и от нацистите в германските концлагери през Втората Световна Война.Докато умъртвяването в газовите камери със газ Циклон-Б е било бързо, безболезнено и лесно, то умъртвяването с химическа инжекция на осъдените в САЩ много често е бавно, мъчително, болезнено, и често без очаквания резултат. Осъдените преживяват екзекуцията и чакат повторна!
19
12
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 16 (Хей заради това)Хайде, от мен да мине, ще си призная с ръка на сърцето, че в някои от коментарите ми залагам скрити капани.Не случайно пояснявам, че коментиращите тук са по-жестоки от нацистите от SS.Това не е преувеличение, нацистите не са били толкова жестоки.Тази поговорка обаче (Око за око, зъб за зъб) е еврейска поговорка, не българска. И Хитлер я е цитирал когато е говорел как трябва да се разправи с евреите.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ще е народе,докато не върнат смъртното наказание, разни *** ще съдят и без това бедната ни държава! Сега ние, данъкоплатците, ще му платим обезщетението, и до края на жалкия му живот, дори ще го изхранваме .