Размисли и страсти за новия лифт в Банско: Да го има или не?

Нона Караджова и Андрей Ковачев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 19 дек 2017 11:02 | 19 дек 2017 10:17,
86

Банско усилено се готви за силен зимен сезон. Все още обаче стои нерешен въпросът с изграждането на втори лифт в града. Министърът на туризма Николина Ангелкова пък заяви, че и през следващия сезон няма да има нов кабинков лифт.

"В проекта никъде не пишеше, че се разрешава строителството на кабинкова линия. Трябваше да бъде записано: "Кабинкова линия Банско - Шилигарника". В момента се предлага да се строят нови ски писти, а не кабинков лифт", обясни Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани" пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Той настоя, че изменението в проектоплана задължително трябва да мине публична оценка. По думите му в момента годишната цена на квадратен метър ще бъде 6 стотинки, което било невероятен икономически подарък за инвеститора.

Екологът бе контриран от бившия министър на околната среда и водите (2009-2013 г.) Нона Караджова, която го обвини, че е против всички инвестиционни проекти в България.

"Аз съм "за" втора въжена линия, ако се докаже, че проектът няма да вреди на околната среда. Към момента е невъзможно да се проектира, затова решението на Министертския съвет е да се разреши да се проектира", посочи тя в "България сутрин".

Андрей Ковачев отбеляза, че спорната зона, набелязана за строеж на втори лифт, е част от националния парк "Пирин" и не е буферна зона.

"Това е абсолютно невярно!", отсече Нона Караджова. И настоя, че това е буферна зона, в която може да се развива ски туризъм.

"Действащият лифт се използва само като спортно съоръжение през ски сезона и не обслужва летните туристи. Лифтовете са за обслужване на туристи целогодишно", каза още природозащитникът Андрей Ковачев.

"Искате да кажете, че в Австрия целогодишно работят всички лифтове?", отговори Караджова.

Екологът предложи в решението да бъде махнато строителството на нови ски писти и влекове, то да бъде заменено с предложение за нов лифт, което да се подложи на екологична оценка.

"Когато хората няма с какво да си платят сметките, не отиват при тях (бел. ред. - природозащитниците), а отиват при правителството. Всеки, който не си слага подписа, може да излиза и да говори всякакви неща", подчерта бившият министър на околната среда и водите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
12
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До БахуроВтори кабинков лифт не е потребен. Проблемите на Пирин и Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката в Разложка долина като ЖП пръстен и се свържат селищата: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... и т. н. Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -на често. При лошо време е неземно удоволствие за скиора, да разпусне в минералната баня на Добринище, а и други минерални извори има в долината които могат да се използват. СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ СКИОРИТЕ И СЪСЕДНИТЕ СКИ ЗОНИ, КОЕТО ЩЕ ПРЕМАХНЕ СТРУПВАНЕТО ПО ПИСТИТЕ НА ВРЪХ ТОДОРКА.
60
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РуменНе разбрах да има ли лифт или да няма?
59
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА ГО ИМА!!!Айде стига вече,че всички ни омръзнахте.Зеления октопод не забелязва,че дървената мафия изсече и изнесе горите,че роми и не само поголовно секат за огрев,но втория лифт им вади очите.Срещу колко се продадохте,бе?А Бойко танцува танго с Цветелина-2 напред,едно назад.Нали ако разреши втори лифт,ще накърни нейните интереси и Пампорово ще олекне от към туристи.Ако някой си мисли,че има други причини,много се лъже.
58
3
 
8
 
! Отговори
?!? преди 6 години
Ау, ама Нончето продължава да се прави на ощипана, дори след като си призна като министър, че Юлен "присвоили" допълнителни 650 декара от парка. Освен това не престава да ме учудва мантрата на банскалии, която виждам е еволюирала до "зелен октопод". Въпреки, че Банско е дупка за смучене на пари, има все още местни, на които не им харесва в какво се е превърнал градът.
57
6
 
3
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
Нека да видим платените драскачи какво ще кажат за моето предложение. Последното нещо, което съм е еколог или псевдоеколог, тъй че всякакви опити да ме причислявате към "зеления октопд" е по-скоро смешен. А и да - WWF е едно. Фанатици и вече наистина екотерористи са грийнпийс. WWF е нещо съвсем различно. Четете малко и се учете. Може и да мислите, ако можете де...
56
3
 
12
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
Аз викам на концесионера да се разреши да си построи САМ, със собствени средства 2ри лифт. Ама такъв дето е над дърветата и без сеч. Както и без други писти. И после в Банско постоянни проверки от НАП на всичко живо. На лифтовете - касовите апарати -> директно свързани с НАП. Да видим колко са ербап. И да - това е НАЦИОНАЛЕН ПАРК! Ако иска частния сектор компромис, горепосоченото от мен е единствения, който не е в ущърб на националния интерес.
55
1
 
3
 
! Отговори
до 52 преди 6 години
нещо не ми се вързва логиката ти, това е първата проверка която държавата прави при условие че самия притежател сам твърди(декларира) че е постоянно на мах и има изискване за построяване на втори.Тази проверка отнема няколко кликания, и не е нещо сложно от бюрократична гледна точка.А и е задължителна.
54
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено,че трябва да го има.Хората плащат по 60 лв.на ден за карта,за да висят по 2 часа на лифта.Къде го има това?Или искаме да изгоним туристите за кеф на зеления октопод платен от конкуренцията.
53
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато няма 2-ти лифт в Банско десетки хиляди платежоспособни скиори от BG,GR,MK,SR ще продължават да ходят в Австрия и Швейцария вместо в Банско. Това са чужди интереси за десетки милиони ?, които винаги ще намират български путлоги, които да работят срещу страната си. Гледайте тоя еколог - ще му се пръснат бузите от чуждите кифтета. Аз бих му ги наврял от обратната страна на храносмилателния тракт, на живо.
52
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако декларираните от концесионера дневни приходи бяха реални то лифтът за 1час и 15 минути щеше да качи абсолютно всички желаещи да карат ски и после цял ден щеше да върви празен ... обаче не е така. Пълна ревизия на Юлен! Зимните ни курорти са окупирани от такива фирми пиявици, приближени до властта
51
1
 
18
 
! Отговори
родния хумор преди 6 години
"зеления октопод, срастнал се с държавата" и "швейцарската офшорка WWF" това чета на сайта на скибанско - изглежда сме преминали по някакъв начин в "Огледалния свят" където КОЙ е строен красив рицар на бял кон, който се сражава с справедливост и свобода. Какво ли още ни предстои да видим.
50
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алпите, Високите Татри, Карпатите са по-евтини дестинации от нашите "***" ски-курорти!Ако искат лифт - да си го строят! Аз в "кебабчийница" ски не карам!
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако нямам лифт от клозета (нужника) на хотела до връх Вихрен, няма да стъпя в Банско!
48
3
 
4
 
! Отговори
до 43 -45 преди 6 години
Браво добре казано,Прочети собствените си коментари отново.Така не мога да разбера защо коментираме тогава темата защо държавата не субсидира бизнеса с допълнителна територия , и не им подсигурява възможности да си наемат работници защото работниците им са избягали по Алпите.Както казваш ти бизнеса трябва да се остави сам да се регулира, или в играта или не е.
47
3
 
9
 
! Отговори
Георгиус преди 6 години
Като оправи Витоша бай Цеко, тогава ще говорим за Банско
46
9
 
4
 
! Отговори
Бясна преди 6 години
що за въпрос е това, естествено, че трябва да има лифт
45
11
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
Кой инвестира в бизнес с ясната мисъл, че той е неефективен и съответно ще загубиш парите, времето и вложените усилия? Да пишеш, че модела в Банско е грешен, при положение че има огромен инвеститорски интерес, е венец на човешката глупост.
44
8
 
3
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
Ако имаше някакви икономически познания, щеше да знаеш, че няма грешен бизнес модел, а работещ и неработещ такъв. Ако се опиташ да моделираш бизнес средата я задушаваш и бавно унищожаваш бизнеса. Икономиката е един жив организъм, които непрекъснато се променя и реагира на външна намеса. Като му забраниш да се развива някъде, той просто се мести, там където ще се развива. Относно ефективността, тук отново прозира икономическата ти неграмотност, ако един бизнес е неефективен, той просто фалира.
43
7
 
1
 
! Отговори
До 42 преди 6 години
Парвино обясняваш, но забелязал ли си, че когато на некви платени и прочие пишман писателчета в нета на които не им достигат нито знания нито опит нито нищо за да спорят или напишат нещо по дадена тема, то те непременно опират до зелените, селянията, комунистите и др.! Остави ги те са си платени драскачи (не разбиращи от нищо) и цял живот ще знаят, че това е така!
42
4
 
7
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
Нито съм комунист нито зелен, а ме интересува само икономическата обосновка, в банско бизнес модела е грешен в основата си и тази грешка няма да се оправи с втори лифт а с създаването на добър бизнес модел.Иначе хляб има в момента от този бизнес и ще има и в бъдеще независимо дали ще има втори лифт или не, но бизнес модела определя неговата ефективност а не само наличния ресурс.